Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: «Η αλλαγή της ταμπέλας του Υπουργείου που υπαγόμαστε, δεν αρκεί!»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: «Η αλλαγή της ταμπέλας του Υπουργείου που υπαγόμαστε,  δεν αρκεί!»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης αλλά και των κρουσμάτων βίας μεταξύ των κρατουμένων, που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα , χτυπάει εκ νέου η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Με αφορμή το (νέο) χθεσινό κρούσμα με τη συμπλοκή κρατουμένων στις φυλακές Αυλώνα και τον τραυματισμό 3 υπαλλήλων, η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως περιμένει ακόμα να συναντηθεί με την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής  Πολιτικής, θυμίζοντας πως για να αλλάξει η κατάσταση στις φυλακές, δεν αρκεί να μεταφερθεί η ευθύνη των φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

«Χωρίς καμία έκπληξη πληροφορηθήκαμε τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, όπου η κατάσταση καιρό τώρα έχει εξωκείλει και πρακτικά έχει χαθεί ο έλεγχος.

Αυτή ακριβώς την κατάσταση κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και εχθές το απόγευμα οι λιγοστοί συνάδελφοί μας στην Φυλακή, όπου εντός λίγων λεπτών ολιγάριθμοι κρατούμενοι αφού συνεπλάκησαν, κατέλαβαν τον χώρο του εσωτερικού θυρωρείου, του Υπαρχιφυλακείου και του επισκεπτηρίου συνηγόρων, παρουσία μάλιστα δύο δικηγόρων, οι οποίοι έντρομοι παρακολουθούσαν τα επεισόδια.

Το αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν ο τραυματισμός στο κεφάλι ενός συναδέλφου διοικητικού υπαλλήλου με καδρόνι που εκσφενδόνισαν κρατούμενοι, ένας ακόμη συνάδελφος υπαρχιφύλακας βάρδιας τραυματίστηκε στα χέρια και στο σώμα από το ξύλο που έφαγε στην προσπάθειά του να προστατεύσει έναν κρατούμενο, ο οποίος γρονθοκοπείτο ανηλεώς από την άλλη ομάδα κρατουμένων, ενώ ένας ακόμη υπαρχιφύλακας που έσπευσε προς βοήθεια στα επεισόδια τραυματίστηκε και αυτός στο χέρι. Εξυπακούεται ότι υπήρξαν μικροτραυματισμοί κρατουμένων, καθώς και υλικές ζημιές.

Η ανυπαρξία διοίκησης της Φυλακής, η υποστελέχωση του προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, αλλά κυρίως του φυλακτικού προσωπικού, οι ομαδοποιήσεις κρατουμένων, σε συνδυασμό με τις παλαιωμένες εγκαταστάσεις έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό και εντελώς επικίνδυνο κλίμα μέσα στην Φυλακή.

Η αλλαγή της ταμπέλας του Υπουργείου στο οποίο υπαγόμαστε, δεν αρκεί για να επέλθει η τάξη και η ηρεμία στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας. Επίσης αλλαγή ερήμην των εργαζομένων δεν γίνεται. Θέλοντας να τηρήσουμε την ιεραρχία ζητήσαμε πρώτα ραντεβού από την κυρία Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. Πιστεύαμε πως μετά τις επαφές της με υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες θα συναντιόμασταν και εμείς όπως είχαμε ζητήσει, ώστε να ενημερώσουμε και να προειδοποιήσουμε για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Όμως το ραντεβού αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα και δυστυχώς μας πρόλαβαν τα γεγονότα. Ελπίζουμε να μην μας ξαναπρολάβουν.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή και ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους μας!»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ