Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ασυνόδευτα παιδιά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ασυνόδευτα παιδιά

Σε τρεις δράσεις προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα ασυνόδευτα παιδιά συμφώνησαν σε σημερινή σύσκεψη στο υπουργείου Δικαιοσύνης οι συναρμόδιοι υπουργοί και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκαν τρεις δράσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με την έλλειψη κατάλληλων χώρων φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, αυτό που παρατηρείται είναι τα ασυνόδευτα παιδιά να μεταφέρονται με εισαγγελική εντολή στο Νοσοκομείο Παίδων προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις και στη συνέχεια, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, παραμένουν εκεί λόγω της έλλειψης διαθέσιμων θέσεων στις προνοιακές δομές φιλοξενίας.

Η λύση στην οποία συμφώνησαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι:

1) Με ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να μετακινηθούν άμεσα σε κατάλληλες δομές τα παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία του ασυνόδευτου πρόσφυγα.

2) Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη στελέχωση μιας «ενδιάμεσης» δομής φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται στο Καλαμάκι Αττικής, έχει δυναμικότητα 45 θέσεων και είναι πλήρως εξοπλισμένη. Τα ασυνόδευτα παιδιά- αφού περνούν από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο στο νοσοκομείο Παίδων- θα μεταφέρονται σε αυτή τη δομή και θα παραμένουν εκεί για ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου βρεθεί θέση σε «σταθερή» προνοιακή δομή φιλοξενίας (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ.)

3) Αποφασίστηκε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε την εποπτεία και τη διαχείριση όλου του εγχειρήματος να έχει υπό την ευθύνη του- και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στο οποίο και θα απευθύνονται οι Εισαγγελικές Αρχές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ