Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τι αλλάζει στη δικαιοσύνη – Οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι αλλάζει στη δικαιοσύνη – Οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα στο  χώρο της δικαιοσύνης. Βάση των κατευθύνσεων που έχει δώσει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης  έχει αρχίσει ήδη να «τρέχει» τα σχέδια που αφορούν μεταξύ άλλων   κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις, αλλαγές στον τρόπο χορήγησης αδειών  κρατουμένων καθώς και  «διορθώσεις» στον  νέο ποινικό κώδικα.

Πλην αυτών όμως το βασικότερο που όπως λένε πηγές του Υπουργείου  θέλει να επιτύχει το συντομότερο δυνατό η νέα ηγεσία του είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην δικαιοσύνη, το κύρος της οποίας  θεωρούν ότι έχει τρωθεί  ειδικά το τελευταίο διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα,  οι αλλαγές  που έρχονται λίαν συντόμως είναι:

  • -Κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου και  επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’. -Αλλαγές  στο καθεστώς για τις άδειες των κρατουμένων.
  • -Σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αρμόδιας να κάνει προτάσεις για τροποποιήσεις των διατάξεων του  Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα. Μεταξύ των διατάξεων που έφεραν την μεγαλύτερη αντίδραση είναι αποφυλακίσεις πολύ-ισοβιτών με βραχιολάκι.
  • -Θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, υπό την «ομπρέλα» της οποίας  θα μπουν όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.
  • – Σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται  υποθέσεις που αφορούν επενδύσεις από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.
  • – Δημιουργία Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης με σκοπό τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων από τη λειτουργία των δικαστηρίων.
  • -Επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων,  έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών και ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών.
  • – Διενέργεια του διαγωνισμού για την δεύτερη φάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
  • – Υιοθέτηση όλων των συστάσεων της επιτροπής GRECO σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ