Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Τι θα αλλάξουν (πιθανόν) οι νομοπαρασκευαστικές στους Κώδικες, εντός ενός μήνα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι θα αλλάξουν (πιθανόν) οι νομοπαρασκευαστικές στους Κώδικες, εντός ενός μήνα

Την σκληρή κριτική σε μια σειρά άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , που όμως δεν ακυρώσουν το συνολικό θετικό πρόσημο του έργου, αναμένεται να επιχειρήσουν να ενσωματώσουν οι νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές που στάθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στους Κώδικες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην επανασύσταση των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, η πλειοψηφία των μελών και οι πρόεδροι των οποίων είναι ίδια με αυτές που ολοκλήρωσαν τους κώδικες οι οποίοι ψηφίστηκαν πριν από σχεδόν 2 μήνες και τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Χαρακτηριστικό είναι πως στις επιτροπές συμμετέχουν δικαστές αλλά και ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η γ.γ αντεγκλητικής πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Μικρές παραλείψεις μεγάλα προβλήματα

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές υπάρχουν επιμέρους προβλήματα που δείχνουν μικρά αλλά δημιουργούν μεγάλα προβλήματα. Π.χ. το αδίκημα της ηχορρύπανσης καταργήθηκε , επειδή συνολικά καταργήθηκαν όλα τα πταίσματα χωρίς να υπάρξει μια αξιολόγηση για επιμέρους πράξεις».

Επίσης από λάθος διατύπωση ( προφανώς) είναι πλέον επιβεβλημένη η παρουσία εισαγγελέα για να γίνει έρευνα από την αστυνομία π.χ. σε ένα μηχανάκι γιατί δεν φοράει ο οδηγός κράνος. Αυτό όμως έχει φέρει νευρική κρίση στην εισαγγελία αφού ούτε 30.000 δικαστές να είχε η χώρα δεν φτάνουν για τους ελέγχους. Κι αυτό επειδή δεν αναφέρθηκε ότι απαιτείται παρουσία της δικαστικής αρχής για κατ΄ οίκον έρευνα, μόνον.

Επίσης οι σωματικές βλάβες από αμέλεια, που τελέστηκαν προ της 31.3.2016 έχουν παραγραφεί. Γιατί απλώς δεν προβλέφθηκε κάτι για αυτό. Από ένα πλέγμα διατάξεων (μείωση της ποινής μέχρι 2 έτη κλπ) εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που τελέσθηκαν μέχρι και την 31.3.2016 και κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

Η παραγραφή αφορά όλες αυτές τις πράξεις και δεν είναι καθόλου μικρός ο αριθμός τους  καθώς στην πράξη, εκκρεμεί στα δικαστήρια της χώρας, είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό, ικανός αριθμός υποθέσεων με σωματικές βλάβες από αμέλεια, δηλαδή υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων, εργατικών ατυχημάτων ή ιατρικής αμέλειας, με χρόνο τέλεσης προγενέστερο της 31.3.2016»!!

Τα επίμαχα άρθρα

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» τα  κομβικά άρθρα που τίθενται υπό εξέταση, είναι :

Για τις δασικές πυρκαγιές: Για τον εμπρησμό, τα μέλη της επιτροπής φαίνεται ότι επιμένουν να παραμείνει πλημμέλημα (με ποινή φυλάκισης 3 ετών και χρηματική ποινή) όταν η φωτιά κάψει θαμνώδη έκταση ή λίγα δέντρα, και κακούργημα όταν κάψει μεγάλη έκταση ή προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο  ή εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας. Νομικοί κύκλοι λένε μάλιστα με νόημα ότι με την έννοια του νόμου δασική έκταση χαρακτηρίζεται σχεδόν όλη η Ελλάδα. Δεν μπορεί συνεπώς ο κάτοικος που βάζει μία μικρή φωτιά για να κάψει τα ξερά χόρτα και καίει θαμνώδη έκταση να διώκεται για κακούργημα. Το υπουργείο πάντως θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση.

  • -Κακούργημα ξανά οι μολότοφ

Επιπλέον, μία από τις βασικότερες αλλαγές που θα εξεταστούν από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα είναι το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών (μολότοφ). Με το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα, η παρασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Πλέον υπάρχει βούληση το συγκεκριμένο άρθρο να αλλάξει και τα παραπάνω αδικήματα να διώκονται και να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και να επισύρουν πολυετείς καθείρξεις. Όμως η βασική πρόταση της επιτροπής, για την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις πιθανολογείται πως θα είναι η μετατροπή του σε κακούργημα όταν ο κάτοχος της μολότοφ συλληφθεί σε κάποια διαδήλωση. Πρόκειται όμως για μερική αποκατάσταση καθώς η κριτική αφορούσε συνολικά την παρασκευή και κατοχή μολότοφ σε οποιονδήποτε χώρο. Θωρείται δε βέβαιο πως θα προκαλέσει εκ νέου ενστάσεις.

  • -το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας- που έγινε πλημμέλημα- και τιμωρείται με ποινή από 3 έως 5 χρόνια, να μετατραπεί σε κακούργημα μετά τις παρατηρήσεις του ΟΟΣΑ, εάν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το αδίκημα είναι πλημμέλημα για εκείνον που δωροδοκεί.
  • -Για το αδίκημα της κλοπής που τώρα είναι κακούργημα, μόνο όταν η λεία υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ φαίνεται ότι τα μέλη της επιτροπής δεν προτείνουν αλλαγές, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αντιδρά και να επιμένει πως πρέπει να αλλάξουν τα όρια.
  • -Επιθέσεις σε συμβολαιογράφους και εφοριακούς

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, όμως, συγκαταλέγεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και η επαναφορά της παραγράφου 2 του άρθρου 315 του προγενέστερο Ποινικού Κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συμβολαιογράφους που δέχονται επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η συγκεκριμένη παράγραφος, η οποία καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, προέβλεπε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα και την άσκηση δίωξης σε βάρος των δραστών “αν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη τελέστηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της ή υπάλληλος του πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τον πλειστηριασμό”. Μάλιστα, η διάταξη αυτή ήταν σχετικά πρόσφατη, είχε ψηφιστεί το 2017, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώνονταν σε δικαστήρια κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, αλλά και τις επιθέσεις που είχαν δεχτεί από μέλη του “Ρουβίκωνα” συμβολαιογράφοι οι οποίοι διενεργούσαν πλειστηριασμούς, προτού ακόμη η σχετική διαδικασία γίνει ηλεκτρονική.

Υφ’ όρους αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών

Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς της αποφυλάκισης με όρους βαρυποινιτών και τρομοκρατών, βέβαιη θεωρείται η τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει σε πολυϊσοβίτες, ακόμη και σε καταδικασθέντες για συμμετοχή στη “17Ν”, να αιτηθούν την υφ’ όρους αποφυλάκισή τους αν έχουν εκτίσει (το ανώτερο) 16 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί, ακόμη κι αν έχουν καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια. Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα αυστηροποιηθεί. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις διατάξεις εκείνες που επιτρέπουν σε καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά της ζωής και άλλα κακουργήματα να αποφυλακίζονται πιο εύκολα με την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Επαναφορά πταισμάτων

Τέλος, σκέψεις υπάρχουν για την επαναφορά κάποιων πταισμάτων, τα οποία στο σύνολό τους καταργήθηκαν με τον νέο Ποινικό Κώδικα προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ένα από τα πταίσματα που καταργήθηκαν ήταν και αυτό της διατάραξης κοινής ησυχίας, γεγονός που προκάλεσε φέτος το καλοκαίρι πολλά προβλήματα σε πολίτες εξαιτίας των ντεσιμπέλ από τα κέντρα διασκέδασης και μπαρ σε ώρες κοινής ησυχίας. Η κατάργηση του συγκεκριμένου πταίσματος είχε ως αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες των πολιτών για εκκωφαντική μουσική να πέφτουν στο κενό, αφού η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει σχεδόν τίποτα.

Ποια είναι τα μέλη των Επιτροπών  

Προθεσμία ενός μήνα δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις νέες νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές που συγκρότησε για τις επιμέρους αλλαγές στους νέους Κώδικες. Με αποφάσεις του υπουργού Κ. Τσιάρα συγκροτήθηκαν οι νέες επιτροπές , οι οποίες στην πλειοψηφία τους απαρτίζονται από τα ίδια πρόσωπα  που ολοκλήρωσαν και παρέδωσαν τους κώδικες. Πρόεδροι παραμένουν οι ίδιοι (Χρ. Αργυρόπουλος και Θεοχ. Δαλακούρας) καθώς και τα περισσότερα μέλη.  Χαρακτηριστικό  επίσης είναι πως συμμετέχουν περισσότεροι δικαστές και ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η γ.γ αντεγκληματικής πολιτικής, δικηγόρος, Σοφία Νικολάου. Η τοποθέτηση ενέχει τον συμβολισμό πως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αστυνομία για συγκεκριμένες διατάξεις του νέου κώδικα.

Αναλυτικά:

Ποινικός Κώδικας

  • -Χριστόφορος Αργυρόπουλος , Δικηγόρος, Πρόεδρος
  • -Ηλίας Αναγνωστόπουλος , Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • -Ευαγγελία Στεργίου Εφέτης Αθηνών αποσπασμένη στο Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης,
  • -Παναγιώτης (Τάκης)  Λυμπερόπουλος Εφέτης Αθηνών, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,
  • -Δημοσθένης Στίγγας Εφέτης Αθηνών, αποσπασμένος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • -Ελισάβετ Συμεωνίδου − Καστανίδου Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  • -Στέφανος Παύλου Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
  • -Γεώργιος Δημήτραινας ,  Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δικηγόρο,
  • -Σοφία Νικολάου ,  Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,
  • -Χρήστο Μητκίδη ,  Νομικός Σύμβουλος του Κράτους και
  • -Παναγιώτης (Τάκης) Βασιλακόπουλος, Δικηγόρος , με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Καζή , Δικηγόρο , ως μέλη.

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας 

Η επιτροπής για τον ΚΠΔ αποτελεί από τους :

  • -Θεοχάρη Δαλακούρα  Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ως Πρόεδρο,
  • -Βασίλειο Δημακόπουλο  Δικηγόρο Αθηνών, ως μέλη.
  • -Γεώργιο Γεράκη ,  Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
  • -Νικόλαο Νικολάου  Αντεισαγγελέα Εφετών Πειραιά, αποσπασμένο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης,
  • -Ευστάθιο Βεργώνη  Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Β΄ Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,
  • -Χαράλαμπο Σεβαστίδη  Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών,
  • -Ευάγγελο Ιωαννίδη  Εισαγγελέα και Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, εκπρόσωπο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος,
  • -Ιωάννη Γιαννίδη  Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • -Αθανάσιο Ζαχαριάδη  Επίκουρο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δικηγόρο Θεσσαλονίκης, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Συμεωνίδη Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
  • -Αριστομένη Τζαννετή  Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • -Σταύρο Σπυρόπουλο  Νομικό Σύμβουλο του Κράτους

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ