Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Το υπουργείο Δικαιοσύνης καλεί τους κατοίκους για ενημέρωση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: Το υπουργείο Δικαιοσύνης καλεί τους κατοίκους για ενημέρωση

Τη διαβεβαίωση ότι όσοι κριθούν ένοχοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε εκατό συνανθρώπους μας, ειναι πιθανον να εκτισουν ενα μερος της ποινης τους , δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να κατευνάσει την οργή των συγγενών των θυμάτων αφενός για την άσκηση πλημμεληματικών διώξεων σε βάρος των εμπλεκόμενων και αφετέρου για τις επιχειρούμενες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, κατατάσσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια στα βαριά πλημμελήματα, για τα οποία προβλέπονται ποινές φυλάκισης, σε όσους κρίνονται ένοχοι, από τρία έως πέντε χρόνια. Η αντιδραση των κατοικων προκληθηκε απο την αποκαλυψη πως καταργειται η προβλεψη οτι στις πολλαπλες ανθρωποκτονιες εξ αμελειας η ποινη μπορει να φρασει εως 10 χρονια.

Η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται

Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες, μέχρι στιγμής, αλλαγές η ποινή στο συγκεκριμένο αδίκημα όπως και σε όλα τα βαριά πλημμελήματα, θα εκτίεται τουλάχιστον κατά το 1/10. Αυτό έσπευσε να επισημάνει με ανακοίνωσή που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου τονίζοντας πως «σύμφωνα με το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται».

Στην ίδια ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται επίσης πως ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα». Ωστόσο αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν αφορά στον 60χρονο από τον οποίο ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης στην Ανατολική Αττική, καθώς η ποινική δίωξη σε βάρος του έχει ασκηθεί πριν από τις όποιες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Θα καλέσει την επιτροπή των κατοίκων

Πάντως το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι θα καλέσει την επιτροπή των κατοίκων από το Μάτι που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018, προκειμένου «να υπάρξει άμεση και έγκυρη ενημέρωση». «Όσοι από προχειρότητα ή ιδιοτέλεια παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, τη στιγμή που η διαβούλευση έχει μόλις αρχίσει, εκμεταλλεύονται τον πόνο ανθρώπων που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ