Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Τη «διαφθορά» των προηγούμενων κυβερνήσεων δείχνει η 67η θέση της χώρας στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπουργείο Δικαιοσύνης:  Τη «διαφθορά» των προηγούμενων κυβερνήσεων δείχνει η 67η θέση της χώρας στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας

Οι «αμαρτίες» του παρελθόντας και τα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων που τώρα πλέον ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, «εγκλωβίζουν», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελλάδα στην 67η  θέση της παγκόσμιας κατάταξης της Διεθνούς Διαφάνειας, ανάλογα με την αντίληψη της διαφθοράς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού διευκρινίζει πως η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι με το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου, κάθε χρόνο,  τονίζει πως η θέση αυτή που καταλαμβάνει η χώρα μας, ανάμεσα σε συνολικά  180 κράτη οφείλεται στην αποκάλυψη των σκανδάλων που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα έτη.

Σκάνδαλα από το παρελθόν

Απαντώντας σε δημοσιεύματα του Τύπου, που εμμέσως πλην σαφώς θεωρούν «προϊόν» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποσαφηνίζει πως δεν πρόκειται για νέα σκάνδαλα αλλά είναι εκείνα που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τώρα δεν μένουν «στο σκοτάδι» αλλά διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Ως κορυφαίο μάλιστα, το υπουργείο αναφέρει το σκάνδαλο στις προμήθειες των φαρμάκων, υπονοώντας την υπόθεση της Novartis, στο οποίο, όπως σημειώνει, εμπλέκονται «πολιτικά πρόσωπα των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Καταλήγει δε, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, πως «η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης και πάγια υποχρέωση της πολιτείας», παραθέτοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της.

Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Αναλυτικά το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει: «Σχετικά με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις που αναφέρονται σε αύξηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης για το 2018 της Μ.Κ.Ο. “Διεθνής Διαφάνεια”, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η κατάταξη και “βαθμολόγηση” της χώρας αποτυπώνει υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά στοιχεία, δηλαδή προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς.

Ανεξαρτήτως της επιστημονικής τεκμηρίωσης της μεθοδολογίας με την οποία διεξάγεται η μέτρηση αυτή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση αναφέρει ως παράγοντα που διαμορφώνει την αντίληψη περί διαφθοράς στη χώρα για το έτος 2018, την αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούν σε προμήθειες φαρμάκων, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται  πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα συγκεκριμένα σκάνδαλα αφορούν προγενέστερα έτη και ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη κατά την τελευταία διετία τουλάχιστον. Προκύπτει λοιπόν ότι η αποκάλυψη των σκανδάλων, η οποία κατατείνει στη διερεύνηση και διαλεύκανση των υποθέσεων και άρα προωθεί τη διαφάνεια και καταπολεμά τη διαφθορά, φέρνει στο φως όσα προηγουμένως βρίσκονταν στο σκοτάδι. Η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης και πάγια υποχρέωση της πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση των θεσμών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ενδεικτικά αναφέρονται η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και η θέσπιση ενός σύγχρονου και συνεκτικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων»

Τι δείχνει η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018, ανάλογα με το «δείκτη αντίληψης της διαφθοράς», ανάμεσα σε 180 χώρες, η  Ελλάδα κατατάσσεται 67η , καθώς υποχωρεί κατά 8 θέσεις σε σχέση με το 2017, ισοβαθμώντας με την Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο. Αντίθετα, η Γερμανία βελτιώνεται κατά μια θέση και καταλαμβάνει από κοινού με τη Μεγάλη Βρετανία την 11η θέση.

Στις κορυφαίες θέσεις, με τη λιγότερη διαφθορά, βρίσκονται η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία, ενώ στην τελευταία η Σομαλία, με 10.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το  γεγονός ότι οι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αντιλαμβάνονται τη διαφθορά στην οικονομία, την πολιτική και την δημόσια διοίκηση ως μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι οι πολίτες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και η Ρουάντα.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας, υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της εντεινόμενης διαφθοράς και της υποχώρησης του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Η διαφθορά «ανθεί» παντού όπου εξασθενούν οι δημοκρατικές δομές, με ενδεικτικά παραδείγματα την Ουγγαρία και την Τουρκία, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ