Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πυρόπληκτοι: ΦΕΚ μετεγγραφής ή «ψηφοθηρίας»;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρόπληκτοι: ΦΕΚ μετεγγραφής ή «ψηφοθηρίας»;

Ένα ΦΕΚ που ζητούσαν οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής εκδόθηκε μετά από καθυστέρηση 4 μηνών, στις 13 Νοεμβρίου, το Φύλλο Εφημερίδας κυβερνήσεως. Με αυτό, δίδεται τελικά δικαίωμα μετεγγραφής των φοιτητών που η κύρια κατοικία τους είναι στις πυρόπληκτες περιοχές, σε πανεπιστήμια κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Το ΦΕΚ αποτελεί αίτημα των κατοίκων των περιοχών που κυρίως επλήγησαν από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, δηλαδή στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά που ζητούσαν να βοηθηθούν τα παιδιά των πληγεισών περιοχών είτε με απευθείας μοριοδότηση ή μετεγγραφές των φοιτητών, όλων των μονίμων κατοίκων.

Αρχική διατύπωση

Όπως ανέφεραν προ καιρού οι ίδιοι οι κάτοικοι  στις 30 Ιουλίου 2018 εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Υπουργική Απόφαση η οποία περιόριζε  το αρχικό πεδίο εφαρμογής μόνο σε παιδιά με θανόντα γονέα ή με παντελώς κατεστραμμένες μόνιμες κατοικίες. Μετά από παρεμβάσεις εκπροσώπων των κατοίκων, το Υπουργείο αποδέχτηκε διεύρυνση μόνο για τις μεταγραφές μονίμων κατοίκων, εκδίδοντας σχετικό Δελτίο Τύπου στις 30 Αυγούστου 2018.

Τελική διατύπωση

Όπως λέει όμως, ο κ. Σπ. Βάθης, πατέρας πυρόπληκτου παιδιού και από τους πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης διεκδίκησης εκ μέρους των πληγέντων, το νέο ΦΕΚ που εκδόθηκε αποτελεί τροποποίηση του ΦΕΚ Μετεγγραφής για τους φοιτητές των πυρόπληκτων περιοχών και περιλαμβάνει διεύρυνση για όλους τους φοιτητές με μόνιμη κατοικία στις πληγείσες περιοχές(ΦΕΚ 5065 Β΄/2018). Το ΦΕΚ δηλαδή περιλαμβάνει όλους τους μόνιμους κατοίκους -φοιτητές από τη νέα Μάκρη, την Ραφήνα, την Κινέττα και τους Αγίους Αποστόλους, δημιουργώντας ερωτηματικά κυρίως για το γεγονός ότι διευρύνει υπερβολικά, σύμφωνα με κατοίκους, το πεδίο εφαρμογής του ευεργετικού μέτρου. Κι αυτό γιατί βάζει ουσιαστικά πέραν των ολοσχερώς κατεστραμμένων  περιοχών εντάσσονται τελικά στο προνόμιο αυτό, ολόκληρες περιοχές όπως η Ραφήνα και η Νέα Μάκρη διερευνώντας το μέτρο, πιθανόν, υπερβολικά.

Αναφέρει το ΦΕΚ: «Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους φοιτητές/κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής (ΦΕΚ 5065 Β΄/2018) που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, ότι από την Τετάρτη 21-11-2018 έως και την Τετάρτη 28-11-2018 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για μετεγγραφή, στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Α. Παπανδρέου 37 –Μαρούσι»

Γιατί έγινε αυτό;

Όπως γράφει ο κ. Βάθης «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ». Σημειώνει όμως, ότι «αντί να περιλάβει παιδιά με δεύτερη κατοικία, φιλοξενούμενους και εγκαυματίες (όπως όλα τα άλλα υπουργεία), εκμεταλλεύτηκε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τους πραγματικούς πυρόπληκτους για ψηφοθηρικούς λόγους. Ονόμασε μόνιμους κατοίκους και πυρόπληκτους ΟΛΗ την Νέα Μάκρη και την Ραφήνα, όλη την Κινέττα και τους Αγίους Αποστόλους. Δεν ζητά για δικαιολογητικό βεβαίωση πυρόπληκτης περιοχής αλλά μόνο διεύθυνση κατοικίας στην ανωτέρω περιφέρεια. Εύχομαι να μπορούν να παίρνουν μετεγγραφές όλοι οι φοιτητές της Ελλάδας. Αυτή όμως η απόφαση δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στα πυρόπληκτα παιδιά που θα δώσουν Πανελλήνιες του χρόνου. Θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων στα ΑΕΙ και θα τις διεκδικούν ΔΕΚΑΔΕΣ φορές περισσότεροι υποψήφιοι».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ