Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Άρχισαν οι απολογίες για τα μαύρα ταμεία της Siemens . Δεδικασμένο επικαλείται ο Χριστοφοράκος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρχισαν οι απολογίες για τα μαύρα ταμεία της Siemens . Δεδικασμένο επικαλείται ο Χριστοφοράκος

Άνοιξε ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και συγκεκριμένα τη σύμβαση για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ η οποία υπογράφηκε το 1997.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απολογήθηκαν οι πρώτοι δύο εκ των σχεδόν 60 κατηγορουμένων στην υπόθεση ενώ ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης Μιχάλης Χριστοφοράκου ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία από το 2009 τοποθετήθηκε δια μέσω της συνηγόρου του, θέτοντας θέμα δεδικασμένου καθώς υποστηρίζει ότι ήδη έχει καταδικασθεί από το Ειρηνοδικείο Μονάχου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά. Όσο για τα περιβόητα ημερολόγια της γραμματέως του Αικατερίνης Τσακάλου, όπου έχουν καταχωρηθεί όλα τα ραντεβού με πολιτικά ή μη πρόσωπα, υποστήριξε ότι δεν έχουν ερμηνευθεί σωστά.

Ο πρώην πρόεδρος

Αντίθετα, ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάστηκε  ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ Siemens, Heinrich von Pierer. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν είχε γνώση για την ύπαρξη των «μαύρων ταμείων», καθώς και ότι συνέβαλε στο να δοθεί εντολή έρευνας στην Debevois&Plimpton.

Ο απών Χριστοφοράκος δια του συνηγόρου του δήλωσε ως υπάρχει ήδη δεδικασμένο για αυτόν

«Η γερμανική έρευνα απέδειξε πως υπήρχαν δραστηριότητες «μη σύννομες», τις οποίες δεν ήξερα. Τελεία. Δεν μου είπε κανείς ποτέ τίποτα. Ήξεραν όλοι ότι κάτι τέτοιο εγώ δεν θα το αποδεχόμουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του ΔΣ Siemens μέχρι το 1999 που έγινε ποινικό αδίκημα (σ.σ. τα δώρα σε κρατικούς αξιωματούχος), εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

Ερώτηση: Στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου υπάρχει στις 21.1.97 σημείωση με το όνομά σας και του Γιάννου Παπαντωνίου. Για τί πρόκειται;

Απάντηση: Ποιος ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από το Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο.

Ερώτηση: γνωρίζατε για τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία και την Ελβετία που δεν εμφανίζονταν επίσημα στα λογιστικά της εταιρίας;

Απάντηση: Κατηγορηματικά όχι

Ο Ηλίας Γεωργίου

Από την άλλη, το πρώην στέλεχος της Siemens Hellas, Ηλίας Γεωργίου, στον οποίο έχει επιβληθεί ήδη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ποινή 12ετούς καθείρξεως για την δωροδοκία του πρώην υπουργού, Τάσου Μαντέλη, αρνήθηκε την κατηγορία, χαρακτήρισε τη συμφωνία Siemens-ΟΤΕ επωφελή και υποστήριξε πως ο λογαριασμός που διαχειριζόταν αφορούσε σε χρήματα που δίνονταν από την μητρική εταιρία «για κατασκοπεία των ανταγωνιστών και για φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται ότι φιλοξενήθηκαν».

Εισαγγελέας: Έχετε αναφερθεί σε δαπάνες για αφανείς σκοπούς και υπηρεσίες. Τί εννοούσατε;

Κατηγορούμενος: Τη συλλογή πληροφοριών για τον ανταγωνισμό και για φιλοξενίες. Κάναμε κατασκοπεία στους ανταγωνιστές. Αυτά ξέρω, εγώ δεν αποκλείω τίποτα

Εισαγγελέας: Εσείς δεν αποκλείετε ότι δίνονταν και δωροδοκίες; Πως εξηγείτε ότι τα γερμανικά στελέχη περιέγραψαν πληρωμές σε δωροδοκίες; Ο Niedl που μιλάει και για σας….

Κατηγορούμενος: Αυτά τα έλεγε κι ήταν κατηγορούμενος. Εγώ δεν συμμετείχα σε καμία δωροδοκία..

Εισαγγελέας: Εκτός αυτή του Μαντέλη…

Κατηγορούμενος: Εγώ λέω πως δεν ήταν δωροδοκία. Για να γνωρίζει κανείς πρέπει να ξέρει και εγώ δεν ήξερα για τί ήταν τα χρήματα… Και εσείς το λέτε εύκολα…. Μου κάνει κατάπληξη που το λέτε αυτό

Εισαγγελέας: Δεν έχω ευκολία. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις

Κατηγορούμενος: Μην μου προσάπτετε κάτι.

Εισαγγελέας: Σας το έχουν προσάψει δύο δικαστήρια. Εν πάσει περιπτώσει γιατί σας επικαλείται ο Niedl; Λέει ψέμματα;

Κατηγορουμενος: Για μένα λέει ψέμματα. Τα χρήματα ήταν για ανάγκες της εταιρίας.

Η δίκη συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ