Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ένοχος ο διαβόητος βαρόνος της κοκαΐνης Ελ Τσάπο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένοχος ο διαβόητος βαρόνος της κοκαΐνης Ελ Τσάπο

Με βλέμμα σκληρό και απαθές, δίχως καμία ανταπόκριση στα όσα άκουγε, ο βαρόνος ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» άκουσε την καταδικαστική ετυμηγορία του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Ο κατά κόσμον Χοακίν Γκουζμάν κρίθηκε ένοχος για τα βαρύτατα αδικήματα που του αποδόθηκαν και πλέον επίσημα είναι αντιμέτωπος με την ισόβια κάθειρξη.

Το «αφεντικό» του πανίσχυρου καρτέλ της Σιναλόα που θεωρείται ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναρκωτικών των ΗΠΑ, με κέρδη που υπολογίζονται στα 14 εκατομμύρια δολάρια, άκουσε – χωρίς να δείξει κανένα ίχνος συναισθήματος – την ετυμηγορία: ένοχος για δέκα κατηγορίες, με κύρια εκείνη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Μεξικανός ναρκέμπορος αντέδρασε μόνο όταν οι 12 ένορκοι αποχώρησαν από την αίθουσα και αντίκρυσε τη σύζυγό του και πρώην βασίλισσα ομορφιάς, Έμα Κόρονελ. Τη χαιρέτησε από μακριά και στη συνέχεια της χαμογέλασε, κίνηση που ανταπέδωσε και εκείνη βάζοντας το χέρι της ατην καρδιά της. «Καλά, ευχαριστώ» ήταν η απόκρισή της λίγη ώρα αργότερα, όταν ρωτήθηκε από τουα δημοσιογράφου πως ένιωθε μετά το άκουσμα της ετυμηγορίας.

Περισσότεροι από 50 μάρτυρες

Η απόφαση πάντως, δεν ξένισε όσους παρακολούθησαν τη δίκη, αφού περισσότεροι από 50 μάρτυρες, που ήδη εκτίουν ποινές κάθειρξης στις ΗΠΑ ή τελούν υπό την προστασία των αμερικανικών αρχών, παρήλασαν από την αίθουσα. Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, περιέγραψαν τον τρόπο λειτουργίας του καρτέλ και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτιζε ο Ελ Τσάπο την τελευταία 20ετία, τόσο στο να οργανώσει την εξαγωγή και διακίνηση 155 τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία προς τις ΗΠΑ όσο και στα βίαια εγκλήματα που διαπράττονταν για την εξουδετέρωση των αντίπαλων καρτέλ ή ακόμα και τη διαφθορά της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και της μεξικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να κλείνουν τα μάτια τους.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν λόγο για μια δίκη «παρωδία», ισχυριζόμενοι ότι ο Ελ Τσάπο ήταν ένας αποδιοπομπαίος τράγος της διεφθαρμένης έως τα ανώτερα κλιμάκια μεξικανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, χαρακτήρισαν τους πρώην εμπόρους ναρκωτικών που κατέθεσαν σε βάρος του εντολέα τους, «σκουπίδια» και έτοιμοι να ψευδομαρτυρήσουν για να μειώσουν τις ποινές τους.

Η ποινή που θα του επιβάλει η αμερικανική δικαιοσύνη, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ