Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

‘Έφεση κατά αθώωσης ταξιτζή για ρατσιστική συμπεριφορά κατά ΑμεΑ στην πρώτη -στα ελληνικά χρονικά- δίκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
‘Έφεση κατά αθώωσης ταξιτζή για ρατσιστική συμπεριφορά κατά ΑμεΑ στην πρώτη -στα ελληνικά χρονικά- δίκη

Έφεση κατά της αθώωσης οδηγού ταξί από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο στην πρώτη -στα ελληνικά χρονικά- δίκη για μισαναπηρική (ρατσιστική κατά ΑμεΑ) συμπεριφορά , ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Έτσι ο οδηγός ταξί θα καθίσει εκ νέου στο εδώλιο προκειμένου να δικαστεί για όσα έγιναν , σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 25 Μαΐου 2015 έξω από το Συνεργατικό Καφενείο Σαΐτες στη Νέα Σμύρνη.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με την κατηγορία ο οδηγός όταν διαπίστωσε πως ο επιβάτης, (που ήταν ο κοινωνιολόγος, συγγραφέας και ακτιβιστής Ανδρέας Κουζέλης)  είχε σπαστική τετραπληγία, φέρεται να αρνήθηκε να τον πάρει και να δημιούργησε επεισόδιο με συμπεριφορά που χαρακτηρίστηκε στο κατηγορητήριο ως “παράνομη βία με αφορμή την αναπηρία του παθόντος”.

Ο οδηγός ταξί είπε πως θεώρησε τον επιβάτη μεθυσμένο

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι μάρτυρες κατηγορίας όταν ο ταξιτζής αντιλήφθηκε πως ο πελάτης είχε σπαστική τετραπληγία, άρχισε να λέει δυνατά “αυτό, πάρτε το από εδώ,” “δεν το παίρνω αυτό,” (το ουδέτερο δεν είναι τυπογραφικό λάθος) “δεν μου είπατε πως πρόκειται για ανάπηρο” βγήκε από το ταξί και άρχισε να χτυπάει δυνατά το καπό του ταξί με τρόπο που και οι τέσσερις κατέθεσαν πως ήταν και απειλητικός. Τελικά αποχώρησε χωρίς να τον παραλάβει.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης του οδηγού κατέθεσε πως άκουσε όλο το συμβάν γιατί ο κατηγορούμενος είχε ανοιχτό το κινητό του τηλέφωνο κατά τη διάρκειά του! Όπως είπε ο οδηγός θεώρησε τον Ανδρέα Κουζέλη μεθυσμένο και πως όταν ζήτησε τον προορισμό του όχι από τον ίδιο αλλά από φίλο του που τον είχε συνοδεύσει μέχρι το ταξί, ρωτώντας “πού θα τον πάω,” ο Ανδρέας Κουζέλης άρχισε να τον βρίζει “χρυσαυγίτη, φασίστα, ταρίφα” .

Αθώωση παρά τις αντιρρήσεις

Παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλλιόπης Θεολογίτου, το δικαστήριο αθώωσε την 1η Οκτωβρίου τον κατηγορούμενο οδηγό ταξί. Αμέσως μετά υποβλήθηκαν αιτήματα για την άσκηση έφεσης από το συνήγορο πολιτικής αγωγής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η έφεση ασκήθηκε και η δίκη θα επαναληφθεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ