Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Αθωώθηκε Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης για ανασφάλιστη εργασία!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αθωώθηκε Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης για ανασφάλιστη εργασία!

Στην αθώωση του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα προχώρησε το Τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών σε υπόθεση που αφορούσε σε αδήλωτη εργασία στο Δήμο Βύρωνα. Μάλιστα, σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή, αλλά στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο έγινε η ανατροπή, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι εργαζόμενοι κάλυπταν έκτακτες ανάγκες στο Δήμο!

Η υπόθεση αφορούσε να ανασφάλιστους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν τον Μάρτιο του 2015 στο μαρμαρογλυφείο και έφτασε στα δικαστήρια μετά από την καταγγελία του σωματείου στην επιθεώρηση εργασίας.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, «μέλη του Δ.Σ του σωματείου που κατέθεσαν ως μάρτυρες υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλιστη εργασία, και ανέδειξαν την συγκεκριμένη επιλογή ως αντεργατική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων».

Έκτακτες ανάγκες

Ωστόσο, ο εργαζόμενος που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, φέρεται να υπεραμύνθηκε της επιλογής της διοίκησης επικαλούμενος έκτακτες ανάγκες αφήνοντας αιχμές «ότι οι μόνιμοι εργαζόμενοι του μαρμαρογλυφείου έρχονται και φεύγουν χωρίς την νοοτροπία του ιδιώτη».

Το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία αθώωσε τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, δίνοντας -όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι- «το πράσινο φως στους εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους, όταν επικαλούνται έκτακτο φόρτο εργασίας, χωρίς να ασφαλίζονται, παρότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, αρκεί να πληρωθούν και να καταβάλουν τον ανάλογο φόρο».

Στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του Δήμου καταγγέλλουν ότι:

«Αυτή η απόφαση θέτει σε αμφισβήτηση τα εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα όπως είναι η πρόσληψη και η ασφάλιση, η αμοιβή σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση, ανοίγοντας παράθυρο στη μαύρη, αδήλωτη, υποδηλωμένη και ανασφάλιστη εργασία. Είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους εργαζομένους επειδή στρέφεται ευθέως και απροκάλυπτα κατά της εργασίας με δικαιώματα που απορρέουν από το χαρακτήρα της εξαρτημένης εργασίας», ενώ δείχνουν ως υπαίτιο την «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον πρόσφατο νόμο 4554/2018 που ψήφισε, η αδήλωτη εργασία δεν θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ