Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Απίστευτο! Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου χωρίς πρόταση εισαγγελέα και αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτο! Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου χωρίς πρόταση εισαγγελέα και αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης

Και όμως! Δικαστήριο της Αθήνας… ξέχασε να ζητήσει από τον εισαγγελέα της έδρας να προτείνει επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων προτού εκδώσει την ετυμηγορία του!!! Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όμως οι δικαστές “λησμόνησαν” και το συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων ο οποίος ουδέποτε αγόρευσε!

Η πρωτοφανής αυτή διαδικασία «τίναξε» βέβαια στον αέρα τη δίκη καθώς κηρύχθηκε απόλυτα άκυρη από τον Άρειο Πάγο η καταδικαστική απόφαση στην οποία προχώρησαν οι δικαστές.

Απόφαση «εξπρές»

Όλα αυτά συνέβησαν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας το οποίο,  παραβλέποντας… κάθε  άλλο παράγοντα της δίκης,   προχώρησε σε μία απόφαση «εξπρές»,  παραβιάζοντας όλους τους δικονομικούς κανόνες.

Έτσι, έσπευσε να κρίνει ενόχους   δύο κατηγορουμένους για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και λαθρεμπορία κατά συναυτουργία, επιβάλλοντας  ποινή κάθειρξης 7 ετών, στον καθένα,   χωρίς   να ακούσει προηγουμένως  ούτε την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής τους ούτε  και την αγόρευση της υπεράσπισης τους. Η «μνημειώδης» αυτή  διαδικασία, αποκαλύπτεται από τα πρακτικά της  απόφασης η οποία εκδόθηκε το 2016.

Αναίρεση από τον Άρειο Πάγο

Όπως αναφέρεται στο  LegalNews24.gr , η επίμαχη απόφαση αναιρέθηκε από το  ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου καθώς κρίθηκε ότι « επήλθε απόλυτη ακυρότητα στο ακροατήριο  από την παραβίαση των διατάξεων που αφορούν την κίνηση της ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα και την υποχρεωτική συμμετοχή του στη διαδικασία αλλά και την παραβίαση των διατάξεων που αφορούν τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου». Η υπόθεση τελικά παραπέμφθηκε να κριθεί εκ νέου από το ίδιο δικαστήριο, με διαφορετική όμως σύνθεση δικαστών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ