Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Αποζημίωση 14.000 ευρώ σε οικιακή βοηθό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποζημίωση 14.000 ευρώ σε οικιακή βοηθό

Πλήρης ανατροπή στα εργασιακά δικαιώματα των εσωτερικών οικιακών βοηθών, γεγονός που ανατρέπει και τους προϋπολογισμούς πολλών σπιτιών που τους χρησιμοποιούν, φέρνει ο Άρειος Πάγος με μια ιστορική απόφαση κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτή , δεκατέσσερις μισθούς, δηλαδή επίδομα κανονικής άδειας την οποία πρέπει μάλιστα να λαμβάνουν ενιαία και δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων όπως όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δικαιούνται οι εσωτερικοί οικιακοί βοηθοί, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός σπιτιών κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα.

Πρόκειται ουσιαστικά για επικύρωση εφετειακής απόφασης η οποία έρχεται να επαναβεβαιώσει τη νομολογία του ανωτάτου δικαστηρίου και τοποθετείται τόσο για την φύση της εργασίας τους όσο και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με την απόφαση του ΑΠ οι  «οικιακοί μισθωτοί είναι εκείνοι που με βάση σύμβαση εξαρτημένης εργασίας παρέχουν στον εργοδότη τους υπηρεσίες που αφορούν κατά κύριο λόγο στις οικιακές του ανάγκες, αλλά και στην προσωπική του περιποίηση, ιδίως όταν ο ίδιος αδυνατεί, λόγω ηλικίας ή ασθενείας, να επιμεληθεί τον εαυτό του».

Απόφαση του Αρείου Πάγου για μη καταβολή επιδόματος άδειας δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων

Χαρακτηρίζονται δε  «οικόσιτοι οικιακοί μισθωτοί» και λόγω της φυσεως της δουλειάς τους  (εντός του οικιακού περιβάλλοντος υπό συνθήκες σχέσεως εμπιστοσύνης και ειδικής μέριμνας για τον μισθωτό), «η εργασιακή τους σχέση δεν διέπεται από τις ειδικές διατάξεις για τον χρόνο εργασίας των μισθωτών, για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, ημέρες αναπαύσεως, υπερεργασία και υπερωριακή εργασία, επιπλέον δε δεν ισχύουν γι’ αυτούς τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εκάστοτε εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά ο μισθός τους ρυθμίζεται με συμφωνία και, σε περίπτωση που δεν συμφωνήθηκε, οφείλεται ο συνηθισμένος μισθός». Αντίθετα σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, για τους οικόσιτους οικιακούς βοηθούς ισχύουν οι νομοθετικές εκείνες διατάξεις που αφορούν την παροχή θερινής άδειας με αποδοχές και το επίδομα αδείας, καθώς και οι διατάξεις για την παροχή επιδομάτων εορτών (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα. Μάλιστα, η άδεια πρέπει να χορηγείται οπωσδήποτε ενιαία μέσα στο έτος στο οποίο αφορά και επιτρέπεται η κατάτμησή της σε δύο χρονικές περιόδους. Αν δεν χορηγηθεί η άδεια μέχρι τη λήξη του έτους, ο εργοδότης υποχρεούται στην καταβολή των αποδοχών άδειας αυξημένων κατά 100%, προσθέτουν οι αρεοπαγίτες.

Όχι” στους ισχυρισμούς του αδελφού της αποβιώσασας

Εν προκειμένω οι δικαστές σε οικιακή βοηθό, 51 ετών απο την Αλβανία, επεδίκασαν ποσό 14.358 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, για τη μη χορήγηση άδειας, επιδόματος αδείας και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα επι πέντε χρόνια. Η γυναίκα αυτή φρόντιζε 85χρονη χήρα με μηνιαίες αποδοχές που ξεκίνησαν από 440 και έφτασαν και έφτασαν τα τελευταία χρόνια τα 700 ευρώ μηνιαίως.

Μετά τον θάνατο της χήρας, η οικιακή βοηθός προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας από τον μοναδικό κληρονόμο της, αποζημίωση για μη λήψη άδειας, τα επιδόματα αδείας και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα της τελευταίας πενταετίας. Ο Άρειος Πάγος δεν δέχτηκε τους ισχυρισμούς του αδελφού της αποβιώσασας, ότι η οικιακή βοηθός τμήμα της άδειάς της το είχε λάβει σπαστά όταν πήγαινε στην Αλβανία για οικογενειακούς λόγους, καθώς αυτό δεν συνιστά λήψη κανονικής άδειας αναψυχής (θερινής) σύμφωνα με τη νομοθεσία περί αδειών (Α.Ν. 539/1945). Ούτε θεωρείται χορήγηση άδειας αναψυχής η παραμονή τα καλοκαίρια σε ξενοδοχείο μαζί με την υπερήλικα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ