Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Βαριές ποινές σε «δουλεμπόρους» για δύο πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βαριές ποινές σε «δουλεμπόρους» για δύο πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο

Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για δύο  Σύρους  διακινητές μεταναστών οι οποίοι ευθύνονται για τα πολύνεκρα ναυάγια στην Καλόλιμνο και στο Ψαλίδι, της Κω όπου πνίγηκαν 32 άνθρωποι, τον Οκτώβριο του 2015. Και οι δύο είχαν στοιβάξει στα ξύλινα σκάφη τους,  δεκάδες μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.

Τα σκάφη όμως στο Αιγαίο ανατράπηκαν και βυθίστηκαν,  παίρνοντας μαζί τους και τους άτυχους μετανάστες οι οποίοι είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να πνίγονται.

 Κάθειρξη 483 χρόνια για το ναυάγιο της Καλολίμνου

Για το τραγικό ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή της Καλολίμνου, στις 29 Οκτωβρίου του 2015, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου καταδίκασε το Σύρο διακινητή σε  κάθειρξη 483 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και σε χρηματική ποινή ύψους 1.780.500 ευρώ. Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί κάθειρξη κάθειρξη 820 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή ύψους 2.415.500 ευρώ.

Μέσα στο ξύλινο σκάφος του, βρίσκονταν τουλάχιστον 160 μετανάστες, Σύροι, Ιρακινοί και Παλαιστίνοι. Από τους λιμενικούς είχαν διασωθεί 139…

Ο ίδιος απολογούμενος αρνήθηκε ότι ήταν κυβερνήτης του σκάφους και υποστήριξε ότι όταν το εγκατέλειψαν οι δουλέμποροι μετά από καταδίωξη τους από το Τουρκικό Λιμενικό και επειδή κινδύνευε να ναυαγήσει, ο ίδιος έπιασε το πηδάλιο. Υποστήριξε ακόμη ότι είναι και ο ίδιος μετανάστης και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών και ότι σκόπευε να έρθει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να φέρει από την Τουρκία και την οικογένεια του.

Κάθειρξη 63 χρόνια για το ναυάγιο στο Ψαλίδι

Για το δεύτερο ναυάγιο στο Ψαλίδι της Κω,  το  Νοέμβριο  του 2015, ο Σύρος διακινητής  που είχε μεταφέρει  17 μετανάστες  από τη Συρία και το Ιράκ,  καταδικάστηκε  σε κάθειρξη 63 ετών (εκτιτέα τα 25) και  χρηματική ποινή ύψους 190.500 ευρώ.

Και αυτός αρνήθηκε ότι ήταν κυβερνήτης του σκάφους που  ξεκίνησε το ταξίδι του από το Bodrum αλλά βυθίστηκε στα ανοιχτά της Κω με αποτέλεσμα να διασωθούν μόνο οι 6 από τους μετανάστες που έπεσαν στη θάλασσα.  Πρωτοδίκως, του είχε επιβληθεί κάθειρξη 105 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή ύψους 270.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ