Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γ. Μπολέτσης για το παραδικαστικό: “Έχω υποστεί bullying και απειλές για να μην έρθω να καταθέσω”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Μπολέτσης για το παραδικαστικό: “Έχω υποστεί bullying και απειλές για να μην έρθω να καταθέσω”

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την καταγγελλόμενη  δράση “παραδικαστικού” κυκλώματος με κατηγορούμενους δικαστές και δικηγόρους μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση (ο οποίος μέχρι πρότινος φυγοδικούσε) η οποία διεξάγεται εδώ και 18 μήνες!

Στο εδώλιο κάθονται ο πρόεδρος Εφετών, Γιάννης Ευσταθίου, ο εφέτης, Αθανάσιος Μουστάκας, ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής, Πέτρος Μαντούβαλος και ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης μέσω του οποίου φέρονται να δωροδοκήθηκαν οι δικαστές.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι και ο καταγγέλλων επιχειρηματίας, Γιάννης Μπολέτσης, ο οποίος αν και φυγοδικούσε από το 2010 παρουσιάστηκε προ ημερών αυθορμήτως στο Δικαστήριο προκειμένου να υποστηρίξει τις καταγγελίες του. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.

Ο Γιοσάκης φέρεται να τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ

Όλα άρχισαν σε ένα άλλο ακροατήριο όπου κατηγορούμενοι για σκέλος του παραδικαστικού κυκλώματος μεταξύ άλλων  ο επιχειρηματίας, ο δικαστής Ευάγγελος Καλούσης και ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος. Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν ο Γιάννης Ευσταθίου. Τότε, ο Γιάννης Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της παρούσας δίκης -το οποίο συντάχθηκε μετά τις καταγγελίες Μπολέτση- οι δύο δικαστές (Ευσταθίου και Μουστάκας) στο διάστημα Μάιος του 2009 έως Φεβρουάριος του 2010, φέρονται να έλαβαν 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο – μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1». Επίσης, ο Ευσταθίου κατηγορείται, ότι μέσω του Γιοσάκη εκβίασε τον Ι. Μπολέτση να του καταβάλει 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.

Τις καταγγελίες του ο Γιάννης Μπολέτσης τις επανέλαβε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, κάνοντας λόγο για «bullying και απειλές» που δέχθηκε προκειμένου να μην εμφανιστεί στις δικαστικές αρχές :

“Είναι μία συμμορία και θα σας το αποδείξω”

“Έχω υποστεί bullying και απειλές για να μην έρθω να καταθέσω, για να μην εμφανιστώ. Όλοι εδώ μέσα σας δουλεύουν 18 μήνες τώρα. Θα σας αποδείξω ποιοι είναι. Είναι μια συμμορία» ανέφερε ο μέχρι πρότινος φυγόδικος επιχειρηματίας.

Ενώπιον των δικαστών,ο Γιάννης Μπολέτσης καταφέρθηκε κατά των συγκατηγορουμένων του, για τους οποίους χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς. Όπως ανέφερε την πρώτη φορά που ήταν να εκδικαστεί το 2008 οΠ.Μαντούβαλος επεδίωξε την αναβολή της δίκης.

«Δεν ήθελε ο Μαντούβαλος να γίνει η δίκη γιατί, όπως έλεγε, -με συγχωρείτε για την έκφραση-,  η κ. Καραϊσκου ήταν σκύλα”. 

  • Πρόεδρος: Τα ίδια λένε και για μένα
  • Μπολέτσης: Σήμερα θα τελειώσουν τα ψέματα και ας με σκοτώσουν. Με καλεί, λοιπόν, ο… αυτοκράτωρ Μαντούβαλος  και μου λέει ότι πρέπει να αναβάλουμε τη δίκη. Δεν του άρεσε η σύνθεση. Αλλά δεν ήθελε να υποβάλει εκείνος το αίτημα αναβολής έτσι πρότεινε να ζητήσουν την αναβολή οι δικοί μου δικηγόροι. Με είχε τρομοκρατήσει από το 2005 με απειλούσε και να ξέρετε ότι απειλή από τον Μαντούβαλο είναι συμβόλαιο θανάτου. Εγώ αρνήθηκα και τελικά βρήκε τον τρόπο να αναβάλει τη δίκη λόγω κωλύμματος στο πρόσωπο άλλου συνηγόρου. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε  για τις 4-5-2009 . Αυτή η σύνθεση του ήρθε κουτί του Μαντούβαλου Την ερωτεύτηκε. Πάμε να δικάσουμε με χίλια, έλεγε. Μην κάνεις κανένα αστείο για αναβολή μου έλεγε ο Μαντούβαλος. Τα έχω κανονίσει, θα αθωωθούμε.Ο Μαντούβαλος μου έλεγε την έχω πιάσει τη σύνθεση με μέγγενη από το λαιμό από δύο μεριές. Από τη μια τον Ευσταθίου τον πρόεδρο  και από την άλλη τον Μουστάκα – μέλος της σύνθεσης – που τον είχε “εργαλείο”.Όταν μου τα είπε όλα αυτά, ησύχασα κι εγώ.  Η σύνθεση αυτή είναι ταμάμ μου έλεγε ο Μαντούβαλος.Όσον αφορά το τρίτο μέλος της σύνθεσης, την κ. Μιχαλοπούλου θα σας πω πως και αυτή ήταν στο “κόλπο”. Δημοσιογράφος, τον οποίο δεν καλέσατε να καταθέσει στο δικαστήριό σας, μου είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως, όπως μου είπε, “Ο Μαντούβαλος θα στη φέρει και θα σε κλείσει μέσα”.Την ίδια στιγμή ο Μαντούβαλος μου έλεγε αν αθωωθώ εγώ θα αθωωθείς και εσύ. Το αξίωμά του ήταν ότι αφού θα αθωωθεί ο Μαντούβαλος θα αθωωθώ και εγώ.
  • Πρόεδρος: Και πως ήταν σίγουρος;
  • Μπολέτσης: Το είχε σιγουρέψει.

Ο Γιάννης Μπολέτσης περιέγραψε στην απολογία του πως αρχικά τον πλησίασε ένας άλλος ιερέας και του είπε : 

“Θα πας μέσα 15 χρόνια και δεν θα το καταλάβεις, αν δεν δώσεις 150.000 ευρώ στον πρόεδρο”. Όταν εκείνος του είπε ότι δεν είχε λεφτά τότε ο ιερέας του έδωσε το κινητό του Ι. Γιοσάκη όπως ισχυρίστηκε. 

  • Πρόεδρος: Σας παρέπεμψε δηλαδή στο Γιοσάκη για πιο φτηνά; 
  • Μπολέτσης:Ναι. 
  • Πρόεδρος: Εσείς, λοιπόν, αρνηθήκατε
  • Μπολέτσης: Αυτός, όμως, δεν την άφησε τη δουλειά. Είχε επιμονή.  Την επόμενη ημέρα ο Γισάκης ήρθε με μία Μερσεντές σε μια καφετέρια που είναι το στέκι μου. Ξέρεις ποιος είμαι μου λέει, μου είπε ο παπα Διονύσης του απάντησα. Τότε μου είπε: “Θα δώσεις 120.000 ευρώ γιατί έχεις τεράστιο πρόβλημα. Ξέρω τις μισές δικαστίνες της Ελλάδας. Έχεις πρόβλημα και δεν το ξέρεις. Μάθαινα ότι θα αθωωθεί και πράγματι κατάφερε να “καθαρίσει”. Αν με το μυαλό που έχει ασχολούνταν με αυτά για τα οποία χειροτονήθηκε σήμερα θα ήταν αρχιεπίσκοπος. Όταν σου μιλάει σε μαγνητίζει. Η πρώτη κρούση από το Γιοσάκη έγινε στις 17 με 19 Μαίου ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως έγιναν κι άλλες συναντήσεις. Στην τελευταία όπως είπε ο Γιοσάκης του έκανε έκπτωση. «Πρότεινε 60.000 ευρώ. Και μετά από πίεση ο Ευσταθίου έπεσε στα 60.000 ευρώ. Όταν σε εκβιάζει και σου λέει “θα πας μέσα” , σου κάνει και 50% έκπτωση δε μπαίνεις στη διαδικασία να το σκεφτείς; Εγώ δεν θέλω να δώσω τα λεφτά, δεν μου πάει. Έχω μαγνητοφωνήσει όλες τις συνομιλίες. Για να τους έχω στο χέρι. Κάποια στιγμή μου είπε ο Γιοσάκης “Θα τα δώσεις τα λεφτά;” Η δίκη στο μεταξύ προχωρούσε.
  • Πρόεδρος: Τι σας έλεγε δηλαδή;
  • Μπολέτσης: Ακόμα αυτές τις 60.000; Πάρε από τον αδελφό σου. Έχω ένα τζιπ του λέω να του το δώσω έναντι; Δεν λειτουργούν έτσι οι δικαστές μου απάντησε. Τα σιχαίνονται αυτά. 
  • Πρόεδρος: Α, τα σιχαίνονται… Δηλαδή, οι δικαστές θέλουν ρευστό… 
  • Μπολέτσης: Εγώ που είμαι ξέρεις; Ποιός είμαι ξέρεις, μου έλεγε. Τι θα γίνουν τα χρήματα… Αυτό με το τζιπ δεν θα θέλει να το ακούσει, συνέχιζε. Αλλά αν τον ικανοποιήσεις και του δώσεις τα χρήματα… Εγώ είχα την εντύπωση ότι θα με έβγαζε αθώο
  • Πρόεδρος: Τι σας είχε υποσχεθεί;
  • Μπολέτσης: Η αλήθεια είναι πως ο Γιοσάκης μου είχε πει “σου εξασφαλίζω ότι δεν θα πας μέσα. Όχι ότι θα κηρυχθείς αθώος”.

“Αει φύγε από εκεί χάμω…”

Τελικά, ο Γιάννης Μπολέτσης, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, έδωσε τα χρήματα σε δύο δόσεις των 30.000 ευρώ η κάθε μία και ισχυρίστηκε ότι σε κάποιες από τις συναντήσεις του με τον Γιοσάκη ο τελευταίος μίλησε σε ανοιχτή ακρόαση με τον πρόεδρο Ευσταθίου. 

Η απολογία του Γιάννη Μπολέτση προκάλεσε την αντίδραση των συγκατηγορουμένων του με τον Πέτρο Μαντούβαλο να απευθύνεται και να του λέει (σς κατά τη δεύτερη ημέρα) : “Έχω τεράστια υπομονή. Τους έχεις πείσει όλους ότι σκοτώνω, ότι θα σε σκοτώσω… ‘Αει φύγε από εκεί χάμω που κάθομαι εδώ μέσα και τρώω το χρόνο μου”, για να του απαντήσει η πρόεδρος : “Απαξιώνετε το δικαστήριο με αυτά που λέτε. Αν ξοδεύετε το χρόνο σας να πάτε έξω….

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Οκτωβρίου με την εισαγγελική πρόταση.

πηγή: directnews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ