Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δίκη ΧΑ: Με στάση προσοχής υποδέχθηκαν τον Ν. Μιχαλολιάκο οι οπαδοί του – Ξέσπασε η μητέρα του Π. Φύσσα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη ΧΑ: Με στάση προσοχής υποδέχθηκαν τον Ν. Μιχαλολιάκο οι οπαδοί του – Ξέσπασε η μητέρα του Π. Φύσσα

Με τους περίπου 70 υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής να στέκονται προσοχή κατά την είσοδο του αρχηγού τους στη δικαστική αίθουσα ξεκίνησε η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και υπό αυστηρότατα αστυνομικά μέτρα ο κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε την απολογία του δηλώνοντας αθώος και δίνοντας αμέσως μετά τη θέση του περί πολιτικής σκευωρίας.

Με την είσοδό του στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, ο κ. Μιχαλολιάκος είδε τους οπαδούς και φίλους της Χρυσής Αυγής να στέκονται αμέσως προσοχή την ίδια στιγμή που άρχισαν να ακούγονται από το κοινό που κάθεται στην πλευρά των θυμάτων σφοδρές αποδοκιμασίες, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα που βρίσκεται στο δικαστήριο του φώναξε “σκυλί”. Πολλοί φίλοι και συγγενείς, δε, του Παύλου Φύσσα υποδέχθηκαν τον κατηγορούμενο κρατώντας χαρτάκια με σημειωμένο επάνω μόνο τον αριθμό έξι, δηλώνοντας έτσι τον χρόνο που έχει συμπληρωθεί από τη δολοφονία του μουσικού.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αφού μίλησε για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά από γεννήσεως του ελληνικού κράτους που «κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις ενός οπαδού του κόμματος». Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε έγκλημα στην Ιταλία, όπου, όπως είπε, «δεν κατηγορήθηκε ο Σαλβίνι επειδή οπαδός του σκότωσε λαθρομετανάστη».

«Ποια εγκληματική οργάνωση;»

«Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Ποια εγκληματική οργάνωση; 25-30 χρόνια ήμασταν με γραφεία, τηλέφωνα, δημόσια παρουσία. Από το 1982 εγγράφως δηλώνουμε εθνικιστές, όχι ναζιστές… Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήρια». Με αυτές τις φράσεις ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε στην πρώτη μισή ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο το πλαίσιο που θα κινηθεί, υπερασπιζόμενος -όπως είπε- όχι μόνο τον εαυτό του αλλά «και έναν ολόκληρο κόσμο».

Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης υπερασπίστηκε ως απολύτως νόμιμη «τη δράση του κόμματος» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης του, κάνοντας λόγο για ένα «τηλεοπτικό σόου» που έστησαν με τις συλλήψεις του ίδιου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Όπως ανέφερε, έκαναν «μία επιχείρηση σοκ και δέος με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπίν Λάντεν», με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, «μην πάτε με αυτούς γιατί θα σας περάσουμε χειροπέδες».

Ο κατηγορούμενος είπε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακοπής της ανοδικής πορείας του κόμματος έγινε «συρραφή υποθέσεων» με βασική τη δολοφονία Φύσσα, «που πρώτος εγώ καταδίκασα στο περιστύλιο της Βουλής» και αποκόπηκαν φράσεις του, π.χ. στη συγκέντρωση των Θερμοπυλών, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να τον κατηγορήσουν ότι προέτρεψε σε κακουργήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, σκόπιμα εδώ και πολλά χρόνια η Χρυσή Αυγή χρεώθηκε εγκλήματα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν είχε σχέση με αυτά. Ο κατηγορούμενος μίλησε για συγκεκριμένες υποθέσεις περιστατικών βίας, που δημοσιεύματα και πολιτικοί απέδωσαν στο κόμμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε από παλιά μία στόχευση σε βάρος των εθνικιστών, μία πολιτική εμπάθεια.

Σημείωσε, μάλιστα, πως σε όλον τον κόσμο η Αριστερά πολεμάει τα εθνικιστικά κινήματα. Αναφέρθηκε σε επερώτηση από το 1995 του εκλιπόντος βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ που ζητούσε να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.

Η τοποθέτηση του κ. Μιχαλολιάκου ολοκληρώθηκε και πλέον η απολογία συνεχίζεται με ερωτήσεις που δέχεται από έδρας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ