Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δίκη Χ.Α.:Ένταση ανάμεσα στους δικηγόρους προκάλεσε η απολογία Μίχου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χ.Α.:Ένταση ανάμεσα στους δικηγόρους προκάλεσε η απολογία Μίχου

Το είδαμε κι αυτό στη δική για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής αυγής. Ύβρεις του τύπου «γελοίος» και «φασιστάκο» αντάλλαξαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων στη διάρκεια της απολογίας του πρώην βουλευτή Νίκου Μίχου. «Είσαι γελοίος» φώναζε ο συνήγορος του Μιχαλολιακου, «φασιστάκο» απάντησε ο συνήγορος του Νίκου Μίχου με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει για λίγο τη συνεδρίαση. Αφορμή για τον καβγά ήταν η παρότρυνση του συνηγόρου του Νίκου Μίχου προς τον πελάτη του προκειμένου να αναφερθεί στις ιδεολογικές διαφορές του με τη Χρυσή Αυγή.

Την ημέρα της δολοφονίας του Φύσσα ήμουν στην Εύβοια. Με πήραν και μου είπαν ότι έγινε ένα περιαστικό με κάποιο Ρουπακιά, τον οποίο δεν ήξερα. Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Ξυπνήσαμε και δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολιτικός αντίπαλος κι αν είσαι με κάποιον δεν κάνεις τέτοιο πράγμα. Το καταδικάσαμε. Δεν ξέραμε τι έχει γίνει. Μας είπαν στην αρχή για καβγά στο ποδόσφαιρο, μετά είπαν ότι είχαν προηγούμενα, αλλά ότι και να ήταν το καταδικάσαμε όλοι. Είχαμε τρελαθεί όλοι γιατί ήταν το κόμμα σε άνοδο και θα έπεφτε από τέτοιο πράγμα. Ήταν χοντρό για εμάς. Μας στοίχισε πολύ» υποστήριξε ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής ο οποίος αποχώρησε πολύ πριν από τις εκλογές από το κόμμα.

Ωστόσο, διαχώρισε τη θέση του και την τοπική οργάνωση της Χαλκίδας από την ιστορία αυτή, λέγοντας: «Οι υπεύθυνοι ας πάνε ισόβια κι αυτό αξίζει. Όχι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την τοπική του Πειραιά. Δεν μπορεί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα να καταδικαστούν. Δεν έχουν σχέση. Οι τοπικές δεν είχαν σχέση μεταξύ τους».

Στη συνέχεια σε ερωτήσεις που του έγιναν από έδρας, «άδειασε» την Ελένη Ζαρούλια που ισχυρίστηκε ότι ο Μιχαλολιάκος και η ίδια έμαθαν για τη δολοφονία Φύσσα την επόμενη ημέρα.

Π: Ποιος σας ενημέρωσε για τον Φύσσα;

Κ: Είχα μιλήσει εκείνη τη νύχτα με όλους. Ο Παναγιώταρος ήταν; Ο Λαγός; Θυμάμαι με τον Λαγό που μίλησα έβριζε θεούς και δαίμονες.

Π: Και ο αρχηγός;

Κ: Αν θυμάμαι καλά μου είπε ότι μίλησε με τον Μιχαλολιάκο και έβριζε κι εκείνος. Είχε γίνει χαμός σας λέω. Του λέω ποιος το έκανε ρε Γιάννη; Μου λέει εκείνος ο ηλίθιος!

Π: Τον ήξερε δηλαδή;

Κ: Δεν ξέρω.

«Αποχώρησα τον Σεπτέμβριο 2017 από τη Χρυσή Αυγή γιατί δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα από νωρίς. Είχα την άποψη ότι η τοπική μας στην Εύβοια έπρεπε να έχει κινηθεί αλλιώς με διαγραφές. Μετά το Φύσσα πιστεύω έπρεπε να διαγραφούν οι υπεύθυνοι της τοπικής. Μας είχαν πει ότι μόλις βγει ο αρχηγός από την φυλακή θα γίνουν όσα πρέπει. Μας ζητούσαν να είμαστε ήρεμοι και να περιμένουμε. Ένα άλλο θέμα που με πείραξε ήταν το που πήγαιναν τα λεφτά από τος συνδρομές και όχι μόνο. Οι δράσεις είχαν σταματήσει. Που πήγαιναν τα χρήματα;» είπε σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν σε αποχώρηση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας από τον Μιχαλολιάκο, υπογραμμίζοντας όμως ότι το έκανε χωρίς να ενημερώσει κανέναν. «Βγήκε μια μέρα ο Μιχαλολιακος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Έπρεπε να την αναλάβει και να προχωρήσουμε σε διαγραφές. Αυτός το έκανε προεκλογικά, μόνος του, σε λάθος χρόνο και χωρίς διαγραφές».

Για την επίθεση στους αλιεργάτες σχολίασα το περιστατικό χαρακτηρίζοντας «ηλίθιους» εκείνους που το δημιούργησαν και περιγράφοντας διάλογό του με τον Λαγό είπε: «Πήγαν με κάτι μπλουζάκια. Λέμε οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι. Εξάλλου οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει εδώ και δουλεύουνε. Δεν έπρεπε να γίνει. Είχα μιλήσει με το Λαγό και μου είπε «έγινε μαλακία, ήταν ηλίθιο αυτό που έγινε».

Ο πρώην βουλευτής δήλωσε «πατριώτης» από τα… γεννοφάσκια του και περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια στο δικαστήριο και την επαφή του με τη Χρυσή Αυγή την δεκαετία του 1980. «Στον πατριωτισμό μυήθηκα από την οικογένεια μου και όχι από την Χρυσή Αυγή. Το 1996 μετά τα Ίμια μπήκα πιο ενεργά. Άρχισα να πηγαίνω σε εκδηλώσεις, όποτε μπορούσα γιατί ήταν μακριά από το χωριό μου. Έχω πάνω απ’ όλα τη σημαία και την πατρίδα μου, αλλά προτιμούσα στον ελεύθερο χρόνο να πηγαίνω ταξίδια με τη μηχανή μου. Δεν ήταν ο έρωτας μου η Χρυσή Αύγη, αλλά η μηχανή» ανάφερε στο δικαστήριο.

Η πρώτη επίσημη εμπλοκή του με την οργάνωση ήρθε το 1999 για μια κοπή πίτας. «Με πήρε το 1999 ο Μιχαλολιακος για να κόψουν μια πίτα στη Χαλκίδα και να δημιουργηθεί ένας πυρήνας στο κόμμα περιφερειακά επειδή υπήρχαν κάποια παιδιά στα ΤΕΙ. Έτσι κι έγινε, βρισκόμασταν με τα παιδιά αυτά σε καφετέριες. Το 2005 έγινα μέλος της κεντρικής επιτροπής. Ενεργοί στην Εύβοια γίναμε το 2010 όταν κάναμε γραφεία. Δεν κάναμε δράσεις οργανωμένες μέχρι τότε. Βρήκαμε ένα χώρο και το 2011 φτιάξαμε τα γραφεία μας. Εγώ ορίστηκα περιφερειάρχης. Ξεκινήσαμε τον προεκλογικό αγώνα. Μου είπε ο Μιχαλολιακος να κατέβω βουλευτής. Του είπα ότι δεν έχω τελειώσει πανεπιστήμια, ούτε είμαι από πολιτική οικογένεια. Εκείνος απάντησε ότι με εμπιστεύεται και να φτιάξω με την κυρία Μπαρου για να ψηφοδέλτιο. Δεν περίμενε να πάρω 7.500 ψήφους. Χρησιμοποίησα και τις γνωριμίες του πατέρα μου και οι άνθρωπο με στήριξαν» περιέγραψε στο δικαστήριο.

Απολογία Νίκου Κούζηλου

Λίγο νωρίτερα, στη σύντομη απολογία του ο Νικος Κούζηλος αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια, ενώ υποστήριξε ότι όσα λέγονται για ιεραρχία στο κόμμα και στρατιωτική δομή δεν είναι αλήθεια. «Πρόκειται για πολιτική δίωξη της Χρυσής Αυγής» είπε ο πρώην βουλευτής εξηγώντας στο Δικαστήριο ότι μπήκε στην οργάνωση το 2004, αλλά δεν είχε έντονη δράση καθώς έλειπε συχνά λόγω δουλειάς.

«Έχω μιλήσει μια φορά για 1,5 λεπτό. Είχα πει συνεχίστε τον αγώνα σας πάνω κάτω. Η φράση μου «τα παιδιά είναι παντού» ήταν για επιβράβευση επειδή έδιναν φυλλάδια παντού. Το επίπεδο δεν ήταν υψηλό. Φαινόταν και από την εμφάνιση, το καταλάβαινες» ανέφερε ο Νικος Κούζηλος σχετικά με φράση του σε ομιλία.

«Για τη δολοφονία Φύσσα έμαθα από τα κανάλια για ένα περιστατικό στο Κερατσίνι. Μετά άρχισαν να λένε για κάποιον που ήταν στη Χρυσή Αυγή. Ρωτούσαμε μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και κανείς δεν ήξερε τον Ρουπακιά. Ήμασταν όλοι κάπως. Υπήρχε η δήλωση Δένδια ότι «θα τους κλείσω όλους φυλακή», όποτε δεν ξέραμε τι γινόταν. Από τη δικογραφία γνωρίζω, όσα γνωρίζω» είπε ο κατηγορούμενος.

Ο πρώην βουλευτής αρνήθηκε την ύπαρξη στρατιωτικής δομής στην οργάνωση, λέγοντας ότι «όπως είπε και ο Ηλίας ο Κασιδιάρης ήταν μια προσπάθεια να πηγαίνουν συντεταγμένοι στο σημείο, να υπάρχει μια ωραία εικόνα. Τα παραγγέλματα ήταν για να υπάρχει ωραία εικόνα. Αυτά που λένε περί ιεραρχίας και Μιχαλολιάκου δεν ισχύουν. Εμάς μας έλεγε να είμαστε σωστοί και να κάνουμε ότι νομίζουμε».

Λίγο αργότερα ερωτήθηκε από την εισαγγελέα σχετικά με δήλωση του στην οποία φέρεται να ανάφερε ότι «τα παιδιά με τα μαύρα έκαναν ότι μπορούσαν, τα νέα μας όπλα είναι οι βουλευτές μας», με τον κατηγορούμενο να απαντά ότι πρόκειται για φράση από βίντεο στο οποίο όμως δεν είναι ο ίδιος, αλλά κάποιο μέλος της τοπικής Φραγκίσκος Πορικης, που για ένα διάστημα ήταν υπεύθυνης της τοπικής Πειραιά.

Στο τέλος της απολογίας του υποστήριξε ότι ανήκει πολιτικά στον «πατριωτικό χώρο» αλλά δεν εντάχθηκε σε άλλο κόμμα μετά την Χρυσή Αυγή «γιατί πλέον δεν αλλάζει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ