Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δικάζεται σήμερα ο Σώρρας για απάτη σε βάρος Δημοσίου και τραπεζών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικάζεται σήμερα ο Σώρρας για απάτη σε βάρος Δημοσίου και τραπεζών

Ξεκινά σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του επικεφαλής της “Ελλήνων Συνέλευσις” Αρτέμη Σώρρα ο οποίος φέρεται να έχει διαπράξει απάτες σε βάρος του Δημοσίου και τραπεζών.

Οι συγκεκριμένες πράξεις τού αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά με την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα είναι εντελώς διαφορετικό το νομικό πλαίσιο. Ειδικότερα, στο κατηγορητήριο σε βάρος του περιλαμβάνονται κακουργήματα, όπως της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της απόπειρας απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα).

Παράλληλα το σε βάρος του κατηγορητήριο περιλαμβάνει σειρά πλημμελημάτων, όπως αυτά της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της πρόκλησης ή διέγερσης σε διάπραξη κακουργημάτων ή πλημμελημάτων κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Μαζί του στο εδώλιο θα καθίσουν και επτά συνεργάτες οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, αντίθετα ο Αρτέμης Σώρρας είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος, κράτηση η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία σε βάρος του Αρτέμη Σώρρα και των συνεργατών του σχηματίστηκε τον Μάρτιο του 2017, ύστερα από έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Αυλίδου για το σύνολο σχεδόν της δράσης και των ενεργειών της «Ελλήνων Συνέλευσις».

Η εισαγγελική λειτουργός διαπίστωνε ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο από την προτροπή της ΜΚΟ του Αρτέμη Σώρρα προς πολίτες να μην πληρώνουν χρέη τους στην Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, επικαλούμενοι με εξώδικα συμψηφισμό των χρεών τους με τα περίφημα 600 δισ. ευρώ που διαθέτει η «Ελλήνων Συνέλευσις», είναι δύσκολο να υπολογιστεί προς το παρόν, καθώς μόνο σε εφορίες φαίνεται να έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 12.000 «εξώδικα Σώρρα». Στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται επίσης η περίπτωση ασφαλιστικού φορέα του οποίου η ζημιά φτάνει σχεδόν τα 5 εκατομμύρια ευρώ από ανείσπρακτες οφειλές για τις οποίες εστάλησαν περίπου 120 «εξώδικα Σώρρα».

Ύποπτος φυγής

Ο Σώρρας κρατείται στις φυλακές από τον Ιούνιο του 2018 όταν συνελήφθη στον Άλιμο μετά από δεκατετράμηνη φυγή του, και εξ αυτού κρίθηκε προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής από τον πρώτο 1ο ειδικό ανακριτή Βασίλη Ζιάκα, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα.

Τότε έξω από τα δικαστήρια, επί της οδού Ευελπίδων, επικράτησε πανδαιμόνιο αφού η κυκλοφορία γινόταν με δυσκολία, καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος των οπαδών του κρατώντας τις ελληνικές σημαίες, ζητούσαν με σύνθημα του τύπου «Δεν φεύγουμε από εδώ χωρίς τον αρχηγό», να αφεθεί ελεύθερος ο Σώρρας.

Μάλιστα τότε οι αστυνομικοί προς αποφυγή επεισοδίων απομάκρυναν τον κρατούμενο περιστοιχισμένο από άνδρες των ΜΑΤ, μέσα από το αλσύλλιο της Ευελπίδων που οδηγεί στην Κυπριανού, και από εκεί στη ΓΑΔΑ.

Ο ίδιος στην απολογία του είχε κάνει λόγο για έωλο κατηγορητήριο ενώ όπως είχε προκύψει από το εισαγγελικό πόρισμα, δεν διέθετε κανένα περιουσιακό στοιχείο και τα τελευταία χρόνια υπέβαλλε μηδενικές φορολογικές δηλώσεις. Ενδεικτικά στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται πως για 115 περιπτώσεις πολιτών που προσκόμισαν την εξουσιοδότηση Σώρρα το ΙΚΑ δεν εισέπραξε 4.700.000 ευρώ (!), ενώ μεγάλα χρηματικά ποσά δεν εισπράττονται από Δημόσιο, εφορίες κ.λπ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ