Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δύο απόφοιτοι ΤΕΙ “νίκησαν” το Δημόσιο! Το υποχρέωσαν να τους δώσει αποζημίωση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δύο απόφοιτοι ΤΕΙ “νίκησαν” το Δημόσιο! Το υποχρέωσαν να τους δώσει αποζημίωση

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε δύο αποφοίτους Τ.Ε.Ι. Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων (Πάτρας και Λάρισας) και υποχρέωσε το δημόσιο να τους καταβάλει αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Το δικαστήριο δικαίωσε τους δύο αποφοίτους κρίνοντας ότι πρέπει να τους επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, καθώς τα αρμόδια όργανα του ελληνικού κράτους παράνομα παρέλειψαν να εκδώσουν, εντός ευλόγου χρόνου από την ίδρυση των τμημάτων Τ.Ε.Ι στα οποία φοίτησαν οι δύο προσφεύγοντες, το προβλεπόμενο προεδρικό διάταγμα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, προεδρικό διάταγμα  για την ρύθμιση του δικαιώματος πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των πτυχιούχων των ανωτέρω τμημάτων καταρτίσθηκε και στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ωστόσο κρίθηκε ως μη νόμιμο το 2011. Από τότε δεν επανακατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βάσει της δικαστικής απόφασης «οι ενάγοντες, καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους στα ανωτέρω τμήματα αλλά και μετά την αποφοίτησή τους, υπέστησαν πολυετή ψυχική ταλαιπωρία και αβεβαιότητα ως προς τις επαγγελματικές τους προοπτικές».

Συνεπώς, το Δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιδικάσεως χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη, για τον παραπάνω λόγο, το ύψος της οποίας ανέρχεται, στο εύλογο ποσό των 1.000 ευρώ για έκαστο εξ αυτών, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής (12.10.2012) και μέχρι την εξόφληση.

Αντίθετα, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν έκανε δεκτό πως οι δύο απόφοιτοι υπέστησαν ηθική βλάβη, λόγω του παράνομου περιορισμού της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, δεδομένου ότι το εύρος, είδος κ.λπ. των εργασιών που οι απόφοιτοι των ανωτέρω τμημάτων Τ.Ε.Ι. δύνανται να αναλαμβάνουν δεν ταυτίζεται με αυτό των διπλωματούχων μηχανικών πολυτεχνικών σχολών εγγεγραμμένων στο Τ.Ε.Ε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ