Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

“Εστειλαν” στην ξενιτιά για 17 χρόνια (!) έναν 26χρονο για να διοριστεί ο… ανιψιός

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Εστειλαν” στην ξενιτιά για 17 χρόνια (!) έναν 26χρονο για να διοριστεί ο… ανιψιός

Επί 17 ολόκληρα χρόνια ήταν μετανάστης στη Γερμανία αφού του είχαν αποκρύψει σκόπιμα πως είχε προσληφθεί, με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ από το 2002 για να καταλάβει τη θέση του ο… ανιψιός του επικεφαλής της υπηρεσίας!

Χρειάστηκε ο ίδιος  να ξενιτευτεί, αναζητώντας μεροκάματο και να δώσει ένα τιτάνιο και δαπανηρό δικαστικό αγώνα για να δικαιωθεί τελικά  από τη Δικαιοσύνη και να καταδικαστούν σε πρώτο αλλά και σε δεύτερο βαθμό οι υπεύθυνοι της πρωτοφανούς αυτής απάτης.

Μετανάστης στη Γερμανία ο επιτυχών γιατί δεν γνώριζε για την πρόσληψή του.

Η υπόθεση αποκαλύπτει με τον κραυγαλέο τρόπο πως το πάρτι των διορισμών … συγγενών και φίλων δε σταματούσε ούτε μπροστά στα προσκόμματα και  τα εμπόδια των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, παραβιάζοντας ωμά το νόμο.

Ο ανιψιός στη ΔΕΥΑ και ο επιτυχών του διαγωνισμού στη Γερμανία

Κατηγορούμενοι για κακουργηματική απάτη  ο 67χρονος πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ζαχάρως και  ο 69χρονος πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑ ενώ για ηθική αυτουργία στην απάτη  ο 39χρονος σήμερα… ανιψιός ο οποίος παρότι είχε παραπεμφθεί σε δίκη και πρωτοδίκως μάλιστα καταδικάστηκε, μαζί τους, σε  φυλάκιση πέντε  ετών, με αναστολή, συνέχισε να εργάζεται στη θέση αυτή και να πληρώνεται κανονικά!

Αντίθετα, ο 26χρονος τότε εργάτης ο οποίος ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως για την πρόσληψή του, μέσω ΑΣΕΠ, στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) απελπισμένος επειδή  είχε χάσει και την περιστασιακή δουλειά που έκανε ως αλουμινάς,  για να συντηρήσει την οικογένειά του, εξαναγκάστηκε να  φύγει με τη σύζυγό του, από τη χώρα μας,  κάνοντας μεροκάματα ακόμη και βράδια στη Γερμανία!!

Απέκρυψαν την πρόσληψή του

Σύμφωνα με την κατηγορία, το Μάιο του 2002, ο πρώην πρόεδρος της  ΔΕΥΑ Ζαχάρως  μαζί τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής που είχε την αρμοδιότητα για τις εν λόγω προσλήψεις,  όχι μόνο απέκρυψαν από τον 26χρονο τότε εργάτη ότι είχε πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αν και τους είχε  κοινοποιηθεί σχετικό  ενημερωτικό έγγραφο, αλλά του είπαν επιπλέον ψευδώς ότι η θέση εργάτη ύδρευσης  για την οποία είχε υποβάλει την αίτηση, είχε καταργηθεί!! Του πρότειναν δε μία άλλη θέση εργάτη στη ΔΕΥΑ, όχι όμως μόνιμη αλλά με …δίμηνη διάρκεια, παγιδεύοντας τον ουσιαστικά αφού οι αποδοχές που θα έπαιρνε θα ήταν εξαιρετικά χαμηλότερες.

Η παραπλανητική πρόταση

Ο 26χρονος ο οποίος αναζητούσε μία μόνιμη δουλειά, δεν φάνηκε διατεθειμένος να δεχτεί μία δίμηνη σύμβαση εργασίας που δεν θα τον εξασφάλιζε στο μέλλον.  Ενδεικτική των επιφυλάξεων του, ήταν η κατάθεση του τότε εργοδότη του ο οποίος ερωτώμενος από τους δικαστές είπε ότι « ιμετά την πρόταση των δύο πρώτων κατηγορουμένων για πρόσληψη του στην Δ.Ε.Υ.Α… με δίμηνη διάρκεια, τον είχε ρωτήσει εάν έπρεπε να την αποδεχθεί και αυτός τον είχε προτρέψει να μην την αποδεχθεί για τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά μόνον εάν ήταν μόνιμη»

Μετά την άρνησή του να δεχτεί τη δίμηνη σύμβαση,  «κατά τις υποδείξεις των κατηγορουμένων», ο εγκαλών  συνέταξε υπεύθυνη δήλωση, στην οποία εξέφραζε την επιθυμία του να μην εργαστεί στη θέση του εργάτη της ΔΕΥΑ.

Αμέσως, ο  πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ απέστειλε τη δήλωση αυτή στον ΑΣΕΠ, προκειμένου να αντικατασταθεί ο 26χρονος από τον ανιψιό του!! Έτσι, στο νέο πίνακα της ΔΕΥΑ που εκδόθηκε λίγους μήνες αργότερα, το όνομα του εγκαλούντος είχε διαγραφεί και στη θέση του, φιγουράριζε το όνομα του ανιψιού του!!!

Η απάτη πιθανότατα μάλιστα να μην είχε γίνει γνωστή αν άλλος υπάλληλος της υπηρεσίας δεν ρωτούσε τη μητέρα του 26χρονου τότε εργάτη « για ποιον λόγο αυτός δεν έρχεται στη δουλειά», ενημερώνοντάς την παράλληλα ότι είχε έρθει κάποιο «χαρτί» στη Δημοτική Επιχείρηση με το οποίο προσλαμβανόταν  ο γιος της.

«Δεν ενδιαφερόταν για την πρόσληψή του»

Απολογούμενος ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΖ ενώπιον των  δικαστών, υποστήριξε ότι ο  εγκαλών δεν ενδιαφερόταν για την θέση του εργάτη και ότι υπέγραψε την επίδικη υπεύθυνη δήλωση τελώντας εν γνώσει ότι είχε εγκριθεί η πρόσληψη του από το Α.Σ.Ε.Π.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως ακόμη και  την προκήρυξη του διαγωνισμού είχε αρνηθεί να δώσει ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ στη  μητέρα του  εγκαλούντος  όταν η ίδια μετέβη στο γραφείο του,  « προφασισθείς ότι η προκηρυχθείσα θέση δεν ενδιέφερε τον γιο της γιατί απαιτείτο προϋπηρεσία, πράγμα το οποίο ήταν αναληθές».

Ένοχοι οι δύο από τους τρεις κατηγορουμένους

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας καταδίκασε τελικά  για απάτη τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ και τον συγκατηγορούμενό του  τότε πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, με τριετή αναστολή, ενώ αθώωσε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απάτη τον τρίτο κατηγορούμενο, ανιψιό του πρώτου, κρίνοντας ότι:

«Προέκυψαν αμφιβολίες ότι αυτός με πειθώ, φορτικότητα, παραινέσεις, υπόσχεση αμοιβής ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ή μέσον έπεισε τους δύο πρώτους συγκατηγορούμενούς του να τελέσουν την αξιόποινη πράξη της απάτης εις βάρος του εγκαλούντος».

Σύμφωνα με τους δικαστές, «Δεν αποδείχθηκε ότι ο διανύων κατά τον επίδικο χρόνο μόλις το εικοστό τρίτο έτος της ηλικίας του ανωτέρω κατηγορούμενος μπορούσε να επηρεάσει και να οδηγήσει σε λήψη αποφάσεως για τέλεση κακουργηματικής πράξεως τους έχοντες υπερδιπλάσια ηλικία από αυτόν και επαγγελματικά καταξιωμένους στην τοπική κοινωνία δύο πρώτους συγκατηγορουμένους του. Η λήψη δε της αποφάσεως από αυτούς και η τέλεση της επίδικης πράξεως οφειλόταν αποκλειστικά στην πρόθεση τους να τον βοηθήσουν λόγω της συγγενικής του σχέσεως με τον πρώτο εξ αυτών».

Ήθελε να διορίσει τον ανιψιό του

Το δικαστήριο αξιολογώντας τα στοιχεία που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία,  έκρινε πως το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. « επιθυμώντας να διορισθεί στην προεκτεθείσα θέση εργάτη ο ανεψιός του,  και μη δυνάμενος να παρακάμψει ή να καταστρατηγήσει την αντίθετη απόφαση του Α.Σ.Ε.Π., εκμεταλλευόμενος και την απειρία του εγκαλούντος, αλλά και την άγνοια του σχετικά με την έγκριση της προσλήψεως του».

Οι ισχυρισμοί τόσο του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑ όσο και του συγκατηγορουμένου του,  μέλους του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης ότι   ο εγκαλών “κάνει αυτόν τον αγώνα εναντίον τους γιατί είχε εκτεθεί στα μάτια της μητέρας του”, δεν φάνηκαν πειστικοί στους δικαστές αφού, όπως ανέφεραν, στο σκεπτικό τους «αντικρούονται τόσο από τα προεκτεθέντα αποδεικτικά μέσα όσο και από την κοινή λογική, καθόσον, εάν ο εγκαλών είχε παραιτηθεί από την κατάληψη της εν λόγω θέσεως τελώντας εν γνώσει του ότι είχε εγκριθεί η πρόσληψη του από το Α.Σ.Ε.Π είναι προφανές ότι δεν προέβαινε σε μακροχρόνιο (άνω των δέκα πέντε ετών) και δαπανηρό δικαστικό αγώνα για την πρόσληψη του στην εν λόγω θέση, ενόψει μάλιστα του ότι ήδη από το έτος 2011 διαμένει μονίμως με την σύζυγο του στην Γερμανία όπου απασχολείται ως εργάτης. Εξάλλου κατά το επίδικο χρονικό διάστημα απησχολείτο ως ανειδίκευτος εργάτης σε μη μόνιμη θέση στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφερόταν να ανεύρει μόνιμη εργασία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σταθερές αποδοχές και συνεπώς δεν θα αποποιείτο μια τέτοια θέση εφόσον δεν ανεύρισκε καλύτερη».

Η απάτη αυτή πάντως φαίνεται ότι προκάλεσε και ζημία στα ταμεία της ΔΕΥΑ Ζαχάρως η οποία συνίσταται στο  αντίστοιχο παράνομο περιουσιακό όφελος που μπήκε στις τσέπες του… ανιψιού και εκτιμάται ότι υπερβαίνει  το συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις μηνιαίες αποδοχές που λάμβανε όλα αυτά τα χρόνια.

Τελικά, οι δύο από τους τρεις κατηγορουμένους για κακουργηματική απάτη κηρύχθηκαν ένοχοι, με το ελαφρυντικό όμως που τους είχε αναγνωριστεί και πρωτοδίκως της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ