Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η “απόσταση” τους έστειλε στα δικαστήρια για την επιμέλεια των παιδιών!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η “απόσταση” τους έστειλε στα δικαστήρια για την επιμέλεια των παιδιών!

Μπορεί εδώ κι ένα χρόνο, τα συναινετικά διαζύγια να εκδίδονται σε χρόνο-ρεκόρ μέσω συμβολαιογράφου, ωστόσο, αυτό δεν απαλλάσσει τους πρώην συζύγους από τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες που απαιτούνται για να επιλύσουν αλλά ζητήματα όπως αυτό της επιμέλειας των παιδιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπόθεση που απασχόλησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) και αφορά την αντιδικία πρώην συζύγων για την επιμέλεια των παιδιών τους.

Το ιστορικό

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο πατέρας καθώς η πρώην σύζυγος του μετακόμισε μόνιμα στην Καβάλα. Ο πατέρας παρά τη συναινετική λύση του γάμου στην οποία προχώρησε με την πρώην σύζυγο του, ζήτησε από τις δικαστικές αρχές, επικαλούμενος επείγουσα περίπτωση, να του ανατεθεί η προσωρινή επιμέλεια της τετράχρονης κόρης του και του τρίχρονου γιου του. Το αίτημα του για την ανάθεση της προσωρινής  επιμέλειας είναι μέχρι να συζητηθεί η κύρια αγωγή που έχει καταθέσει. Παράλληλα, επικουρικά, ο πατέρας ζήτησε να καθορισθεί η προσωρινή επικοινωνία του με τα παιδιά του κατά τον τρόπο που προτείνει στην αίτηση.

Το πρώην ζευγάρι που είχε παντρευτεί το 2013 χώρισε με συμβολαιογραφική Πράξη Συναινετικής Λύσης Γάμου και Ρύθμισης Επιμέλειας και Διατροφής Τέκνων. Με την πράξη αυτή,  συμφώνησαν ότι η επιμέλεια των παιδιών τους θα ανατεθεί στην  μητέρα τους, ενώ ο πατέρας τους θα έχει το δικαίωμα επικοινωνίας με αυτά.

Η μετακόμιση στην Καβάλα

Στις 31-8-2018, η πρώην σύζυγος μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Καβάλα, που είναι η γενέτειρα της, μαζί με τα παιδιά της.

Αυτό προκάλεσε και την οργή του πρώην συζύγου της που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη παρά την μέχρι τότε συναινετική επίλυση των διαφόρων του με την πρώην σύζυγο του.

Η απόφαση και η απόρριψη

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα από το Μονομελές Πρωτοδικείο από το «αποδεικτικό υλικό πιθανολογήθηκε ότι η μητέρα είναι ικανή και κατάλληλη για να ασκεί την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνου τους, ήτοι για να τους παράσχει όλες τις αναγκαίες φροντίδες για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξή τους, την ανατροφή τους και την εξασφάλιση της διαβίωσης τους κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες». 

Το δικαστήριο έκρινε επίσης πως κι ο πατέρας «έχει κάθε διάθεση να προσφέρει φροντίδα, στοργή και αγάπη στα παιδιά του»,  ωστόσο αποφάσισε πως το παρόν θα ήταν αντίθετο με το συμφέρον των ανηλίκων τέκνων του πρώην ζευγαριού, να στερηθούν την μητέρα τους, με την οποία, άλλωστε, διαμένουν στην Καβάλα.

Τελικά το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμο το αίτημα του πατέρα περί προσωρινής ανάθεσης της επιμέλειας των παιδιών.

Παράλληλα το Δικαστήριο ρύθμισε προσωρινά την προσωρινή επικοινωνία των παιδιών με τον πατέρα. Συγκεκριμένα, όρισε την προσωρινή επικοινωνία του πατέρα «την πρώτη και τρίτη Παρασκευή εκάστου μηνός από ώρα 12 : 00 μέχρι Κυριακή ώρα 16 : 00 με μετάβαση και επιστροφή των τέκνων με έξοδα και δαπάνες της μητέρας» είτε στην Αθήνα, είτε στην Καβάλα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ