Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Δικαστική πλάνη κράτησε στη φυλακή αθώο πατέρα, κατηγορούμενο ότι βίαζε τις κόρες του

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική πλάνη κράτησε στη φυλακή αθώο πατέρα, κατηγορούμενο ότι βίαζε τις κόρες του

«Ο μόνος λόγος που δεν αυτοκτόνησα μέσα στη φυλακή είναι γιατί δεν θα πίστευε κανείς πως είμαι αθώος», είπε στους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πύργου ο 53χρονος πατέρας ο οποίος παρέμεινε προφυλακισμένος επί 10 μήνες έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την αθωότητά του.

Απέναντί του,  όλο αυτό το διάστημα, η κλειστή κοινωνία της Ζακύνθου, κυρίως όμως, οι δύο κόρες του οι οποίες τον κατήγγειλαν ως βιαστή, παρά τις ιατροδικαστικές εξετάσεις που δεν επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς τους.

Συγνώμη… Είπα ψέματα

Ο 53χρονος ξυλουργός, πατέρας έξι παιδιών ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για βιασμό, αποπλάνηση και αιμομιξία, κατέρρευσε, μέσα στη δικαστική αίθουσα,  όταν άκουσε από το στόμα της φίλης μίας από τις δύο κόρες του -η μαρτυρία της οποίας τον είχε οδηγήσει στη φυλακή-, πως  όλα όσα είχε πει εναντίον του ήταν  ψέματα. «Θέλω να ζητήσω συγνώμη. Δεν έγιναν ποτέ όσα είχα πει τότε. Το έκανα για να στηρίξω τη φίλη μου», είπε η νεαρή κοπέλα, καταθέτοντας στο δικαστήριο. «Μου το ζήτησε η φίλη μου», πρόσθεσε, αφήνοντας εμβρόντητους τους δικαστές οι οποίοι της επεσήμαναν πως συνιστά ψευδορκία η κατάθεση που είχε δώσει στον ανακριτή, υποστηρίζοντας ότι  είχε δει τον 53χρονο να χαϊδεύει την κόρη του.

Οι καταγγελίες των δύο κοριτσιών

Τι είχε συμβεί όμως που έκανε τα δύο από τα τρία κορίτσια της πολύτεκνης οικογένειας στη Ζάκυνθο, να στραφούν σε βάρος του πατέρα τους και να τον καταγγείλουν ως βιαστή;

Όλα  ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016, όταν η 17χρονη τότε κόρη  του κατηγορουμένου τον κατήγγειλε ότι τη βίασε, την ημέρα των γενεθλίων της. Η ιατροδικαστική εξέταση  στην οποία υποβλήθηκε δεν διαπίστωσε, όμως, ενδείξεις βιασμού και η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.

Πριν από  περίπου 10 μήνες, ωστόσο, ακολούθησε και η μικρότερη κόρη της οικογένειας,, ηλικίας 12 ετών,  η οποία κατηγόρησε και αυτή τον πατέρα της, πως την είχε βιάσει, ισχυριζόμενη  μάλιστα πως ήταν έγκυος. Και οι δικές της  καταγγελίες  ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν από τον ιατροδικαστή με αποτέλεσμα το κορίτσι  να παραδεχτεί ότι μάλλον… μπερδεύτηκε! Ο ανακριτής πάντως, θεωρώντας προϊόν πιέσεων της κλειστής κοινωνίας τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε το 12χρονο κορίτσι, έδειξε το δρόμο για τη φυλακή στον 53χρονο πατέρα.

Η παρενόχληση από τον παππού

Η αποδεικτική διαδικασία φανέρωσε όμως και τις σκοτεινές πτυχές αυτής της ιστορίας που έμεναν θαμμένες για χρόνια, εντός της οικογένειας, ως επτασφράγιστο μυστικό, δηλητηριάζοντας τις ψυχές των  δύο κοριτσιών.  Οι τραυματικές μνήμες  που κουβαλούσε η 17χρονη κοπέλα από τον  80χρονο παππού της ο οποίος την παρενοχλούσε σεξουαλικά στα 15 της χρόνια,  αποτελούσε πάντα μία πληγή μέσα της η οποία ποτέ δεν γιατρεύτηκε. Άλλωστε, παντρευόταν τότε η μεγαλύτερη αδελφή της και υπήρχε ο φόβος στην οικογένειά της πως μπορεί να χαλούσε ο γάμος αν μαθευόταν το κακό που της έκανε ο παππούς της.

Απέχθεια για τον πατέρα

Ίσως για αυτό, η 17χρονη  ένοιωθε απέχθεια και εκδικητικότητα για τον πατέρα της επειδή υποσυνείδητα τον κατηγορούσε  ότι δεν την  προστάτευσε, σύμφωνα με τους ψυχολόγους που την εξέτασαν. Τα ψυχολογικά τραύματα  έγιναν εφιαλτικά όνειρα για τη 17χρονη που τα αναπαρήγαγε στη συνέχεια.  Όταν μάλιστα ο 53χρονος πατέρας της, εναντιώθηκε στο γάμο της με έναν νεαρό που ζήτησε να την παντρευτεί, η 17χρονη είχε πάρει πια την απόφασή της να καταγγείλει τον πατέρα της…

Η μικρή μιμήθηκε τη μεγαλύτερη αδελφή

Η μικρότερη αδελφή της, όπως κατέθεσαν οι ψυχολόγοι, απλά «μιμήθηκε» τη συμπεριφορά της 17χρονης και προσπάθησε να γίνει κέντρο της προσοχής, κατηγορώντας για κατά φύση συνουσία τον πατέρα της. Πάσχουσα από διαταραχή συμπεριφοράς, η μικρή αναζητούσε τρόπο να αποσπάσει το ενδιαφέρον της οικογένειας και όχι μόνο. Γι’ αυτό οι ψυχολόγοι κράτησαν επιφυλάξεις στους ισχυρισμούς της, βλέποντας εξάλλου πως κάθε φορά περιέγραφε την ίδια ιστορία, με διαφορετικούς τρόπους.

Ύστερα από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, ο  53χρονος ξυλουργός τελικά αθωώθηκε. Απαλλακτική για αυτόν ήταν και η εισαγγελική πρόταση. Στο πλευρό του, από την αρχή μέχρι το τέλος, η σύζυγός του η οποία δεν πίστεψε ποτέ μπορεί να είναι βιαστής και δη των δύο κοριτσιών τους.

Αθώος ύστερα από 10 μήνες στη φυλακή

Αναφερόμενη στη συγκλονιστική αυτή υπόθεση που έκλεισε με την αθώωση του 53χρονου η συνήγορος υπεράσπισης Βάσω Πανταζή τόνισε:

Η συνήγορος υπεράσπισης Βάσω Πανταζή

«Ο κατηγορούμενος κρατήθηκε προσωρινά γιατί μία μάρτυρας είχε ψευδορκήσει στον Ανακριτή ότι δήθεν είχε δει μέσα στο σπίτι τον κατηγορούμενο να χαϊδεύει την κόρη του. Κατά την σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης, η μάρτυρας είπε πως αυτό ήταν ένα ψέμα, το οποίο είχε πει στενή της φίλη. Όπως δήλωσε η ίδια στο δικαστήριο «τώρα που μου είπε εκ των υστέρων την αλήθεια, δεν μπορώ να βάλω έναν άνθρωπο στη φυλακή».

Παρόλα αυτά το δικαστήριο, ορθώς επισήμανε πως ένας άνθρωπος κρατήθηκε 10 μήνες έγκλειστος από αυτή την κατάθεση και την παρέπεμψε να δικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων για ψευδορκία… Θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί, ως κοινωνία γιατί οι υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι όλες αληθινές. Πρέπει με προσοχή να σκύβουμε σε κάθε υπόθεση που δεν είναι ίδια. Είχαμε μια σοβαρή κατηγορία που κατέρρευσε στο δικαστήριο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ