Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μίζες για τα υποβρύχια: Ένοχοι 20 από τους 27 κατηγορούμενους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μίζες για τα υποβρύχια: Ένοχοι 20 από τους 27 κατηγορούμενους

Αυλαία, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, πέφτει σε ακόμη μία δίκη εξοπλιστικών προγραμμάτων η οποία αφορά τη σύμβαση για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων, με το δικαστήριο να καταδικάζει την πλειονότητα των κατηγορουμένων και να κηρύσσει αθώους μόνο τους 7 εξ αυτών.

Μίζες 60 εκατομμυρίων ευρώ

Πρόκειται για την υπόθεση της σύμβασης του 1,3 δισ. Ευρώ για την κατασκευή των τεσσάρων υποβρυχίων  από την γερμανική HDW – Ferrostaal με ανάδοχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που υπογράφηκε επί των ημερών του  Άκη Τσοχατζόπουλου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γύρω από την οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκαν παράνομα ποσά που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Από τους συνολικά  27 κατηγορουμένους, πρώην γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στη Διεύθυνση Εξοπλισμών, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και στρατιωτικούς   που είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ανά περίπτωση, οι δικαστές έκριναν ενόχους τους 20 από αυτούς.

Ποιοι καταδικάστηκαν

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο πρώην αναπληρωτής γ.δ. Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο  έμπορος όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός,  ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος,  ο πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος, και οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Ποιοι αθωώθηκαν

Το δικαστήριο αθώωσε τους υπόλοιπους επτά κατηγορουμένους, ανάμεσά τους και τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Σπύρο Τραυλό και  το δικηγόρο, αδελφό του πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ευάγγελο Εμμανουήλ.

Τι  είχε προτείνει  η εισαγγελέας

Ανάλογη ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Ελευθερίας Παντελάκη η  οποία είχε ζητήσει την ενοχή για τους θεωρούμενους ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης αλλά και την απαλλαγή όσων, έκρινε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής, κατά την αποδεικτική διαδικασία.

Η κ. Παντελάκη είχε ζητήσει  μεταξύ άλλων, την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και των στελεχών της εταιρίας του, SUNLIGHT, που είχαν παραπεμφθεί για το σκέλος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων  από τη σύμβαση. Κατά την εισαγγελέα η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της, που σχετίζονταν με εξαγωγή συσσωρευτών, «προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία». Αντίστοιχα απαλλακτική ήταν η εισήγηση της και για τον, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Σπύρο Τραυλό ο οποίος το 2003 τροποποίησε την αρχική σύμβαση ΑΩ ( αντισταθμιστικών ωφελημάτων) αντικαθιστώντας το πρόγραμμα κατασκευής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δύο super fast πλοίων, με άλλο πρόγραμμα το οποίο αφορούσε την εταιρία του Πάνου Γερμανού.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που η εισαγγελική λειτουργός είχε την άποψη ότι  πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι είτε σύμφωνα με το κατηγορητήριο είτε για ορισμένες από τις πράξεις που τους αποδίδονται, είναι ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, το τότε στέλεχος του υπουργείου Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου, Ιωάννης Μπέλτσιος, οι τραπεζικοί Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου.

Η διαδικασία συνεχίζεται για το θέμα της αναγνώρισης των ελαφρυντικών και οι τελικές ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ