Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

«Μα τι γίνεται»; Ο Λεβέντ Ακ Εγκέ ζητάει από τον Γιώργο Θεοφάνους 300.000 ευρώ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Μα τι γίνεται»; Ο Λεβέντ Ακ Εγκέ ζητάει από τον Γιώργο Θεοφάνους 300.000 ευρώ!

Έκθεση πραγματογνωμοσύνης που φαίνεται να ενστερνίζεται περισσότερο τους ισχυρισμούς του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους, παρά του Τούρκου συναδέλφου του, Λεβέντ Ακ Εγκέ, κατέθεσε η καθηγήτρια μουσικολογίας του ΑΠΘ, Ευανθία Νίκα, με εξειδίκευση στην ιστορική μουσικολογία.

Η ειδική πραγματογνώμονας υπέβαλε το πόρισμά της στις αρχές τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού διορίστηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη να εξετάσει τη μεγάλη επιτυχία του Γ. Θεοφάνους «Μα Δε Γίνεται», την οποία ερμηνεύει ο Αντώνης Ρέμος.

Ο Τούρκος μουσικοσυνθέτης διεκδικεί την πατρότητα της επιτυχίας του Αντώνη Ρέμου «Μα δε γίνεται».

Σύμφωνα με το news247.gr, κατά τη συζήτηση της αγωγής που έχει καταθέσει ο Λεβέντ Ακ Εγκέ, υποστηρίζοντας πως το τραγούδι έχει «πατήσει» σε δικιά του δημιουργία, η συνήγορός του ζήτησε αναβολή προκειμένου να αντικρούσει τα όσα λέγονται στην έκθεση, διορίζοντας δικό της τεχνικό σύμβουλο. Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, με το Μιχάλη Δημητρακόπουλο, δικηγόρο του Γιώργου Θεοφάνους να αναφέρει: «ο εντολέας μου συνθέτει τον ύμνο για το Μαραθώνιο της Αθήνας αυτή τη στιγμή. Οι μεγαλύτεροι συνθέτες και ο Αντώνης Ρέμος κατέθεσαν κατά την πρώτη συζήτηση. Είναι ντροπή να λένε ότι έκλεψε το κομμάτι ενός Τούρκου που δεν είναι ευρέως γνωστός».

Να σημειωθεί πως ειναι η δεύτερη φορά που η αγωγή συζητείται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας. Όπως αναφέρει το news247.gr, ήδη το 2016, ο Αντώνης Ρέμος είχε καταθέσει ως μάρτυρας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, πως το τραγούδι «Μα δε γίνεται» του 2004 ήταν αποκλειστικό δημιούργημα του Γιώργου Θεοφάνους, αλλά και ότι δεν έχει καμία ομοιότητα με το τούρκικο «Γιαζ Ασκί».λ (1993). Μάλιστα, είχε τραγουδήσει μέσα στη δικαστική αίθουσα τα δύο κομμάτια, προσπαθώντας να δείξει στο δικαστήριο τις διαφορές τους. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε τελικά στα τέλη του 2017, όμως δεν δικαίωσε καμία από τις δύο πλευρές. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας διέταξε την επανάληψη της διαδικασίας, πράγμα το οποίο έλαβε χώρα πριν μερικές ημέρες.

Αποζημίωση 300.000 ευρώ

Ο Λεβέντ Ακ Εγκέ στην αγωγή που κατέθεσε το 2014, ζητούσε να του επιδικαστεί αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για την προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ αιτήθηκε να αναγνωριστεί ως ο μοναδικός δικαιούχος των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας της μουσικής σύνθεσης του τραγουδιού “Μα Δε Γίνεται» κατά ποσοστό 100%.

«Ο αντίδικος, Γιώργος Θεοφάνους άνευ δικαιώματος, δηλαδή της άδειας μου, περιέκοψε και αφαίρεσε αυτό από ολοκληρωμένη μουσική μου σύνθεση της οποίας αποτελούσε το κύριο μέρος, άνευ δικαιώματος και προέβη σε παράνομη προσαρμογή του σε μέρος δικής του μουσικής σύνθεσης που είχε ως αποτέλεσμα τη μουσική σύνθεση «ΜΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ», παρουσίασε χωρίς κανένα δισταγμό και ηθική αναστολή, υπαίτια, παράνομα και αθέμιτα στο κοινό τη δική μου δημιουργία ως δική του, καρπώθηκε όλη την αξία του συγκεκριμένου μουσικού μου έργου, που ως κύριο και βασικό μέρος της μουσικής σύνθεσης του τραγουδιού «ΜΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ» είχε αναγνώριση στις δύο χώρες, δηλαδή στην Ελλάδα και στην Τουρκία, και ήταν η δικαίωση και η ανταμοιβή μου για τη μακρά και έντιμη σταδιοδρομία μου στο χώρο της μουσικής και το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών μου.

Ανενδοίαστα δε και αδίστακτα εισέπραξε και εισπράττει όλη τη φήμη και τη τιμή του αποκλειστικού μουσικού δημιουργού του τραγουδιού, μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας στην ελληνική και τουρκική σκηνή της επικαιρότητας. Επέδειξε απέναντι σε εμένα τη μέγιστη περιφρόνηση στα πνευματικά μου δικαιώματα, υποβάλλοντας με στην εξαιρετικά οδυνηρή και δυσχερή θέση να προσπαθώ να διεκδικήσω έναντι αυτού όσα πρωτογενώς μου ανήκουν με τη δημιουργία το επιδίκου έργου μου.

Συνεχίζει να προβάλλει ως δικό του το έργο μου με κάθε τρόπο και να συμπεριφέρεται ως αποκλειστικός κύριος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της μουσικής σύνθεσης του τραγουδιού «ΜΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ» και εμφανίζεται ως αποκλειστικός δημιουργός της» αναφέρεται στην αγωγή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ