Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Οι φορτηγατζήδες πάνε στα δικαστήρια τους “Ράδιο Αρβύλα”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι φορτηγατζήδες πάνε στα δικαστήρια τους “Ράδιο Αρβύλα”

Το ποσό των 600.000 ευρώ ζητά από τον Αντώνη Κανάκη, την εταιρία του TONY PRODUCTIONS και τον Ant1 η Ο.Φ.Α.Ε (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών) και ο Πρόεδρός της Απόστολος Κενανίδης.

Τόσο η Ομοσπονδία, όσο και o κ. Κενανίδης κατηγορούν τον παρουσιαστή για σεξισμό και ομοφοβική συμπεριφορά εξαιτίας επεισοδίου των Ράδιο Αρβύλα στο οποίο οι συντελεστές φέρονται να κορόιδευαν την χροιά της φωνής του «Προέδρου των φορτηγατζήδων», όπως τον αποκαλούσαν. Η αγωγή θα συζητηθεί τον Απρίλιο, μετά από αναβολή που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τον γελοιοποίησαν με υπαινιγμούς

Το επίμαχο επεισόδιο της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα προβλήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2014, όπου σύμφωνα με την αγωγή, «εντελώς απρόκλητα, ασύνδετα και ασυνάρτητα με το όλο περιεχόμενο της εκπομπής, τη σάτιρα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και γενικότερα τα υπόλοιπα θέματα του επεισοδίου, παρουσιάστηκαν για ελάχιστα δευτερόλεπτα ορισμένα αποσπάσματα από την ομιλία του Απόστολου Κενανίδη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Διαβούλευσης παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το συζητούμενο τότε νομοσχέδιο του Υπουργείο Μεταφορών, αφού ο Αντώνης Κανάκης μαζί με τους συμπαρουσιαστές του προλόγισαν έτσι το θέμα, ώστε στη συνέχεια να τον γελοιοποιήσουν με υπαινιγμούς για την χροιά της φωνής του».

Ζήτησαν από τον ΑΝΤ1 να αφαιρέσει το επίμαχο τμήμα και να αναρτηθεί κείμενο συγγνώμης

Στο δικόγραφο περιγράφεται η παρουσίαση του θέματος από τον Αντώνη Κανάκη, ο οποίος αναφέρει:

«Πάμε στο Νο1, το οποίο είναι από τη Βουλή, νομίζω είναι πρώτη φορά στην ιστορία που έχουμε Νο1 από τη Βουλή μέσα. Γιατί έχουμε Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που συμβαίνει στη Βουλή, όπου ο Πρόεδρος, ο κ. Μωραϊτης, θα δώσει το λόγο, θα δείτε τώρα, πάμε λίγο να δούμε το πρώτο μέρος». Ωστόσο, την ώρα που ο δημοφιλής παρουσιαστής λέει τη φράση, «η κάμερα επικεντρώνεται σε αυτόν, καθώς με σκανδαλιάρικο συνωμοτικό ύφος ανταλλάσσει νεύματα με τους συμπαρουσιαστές του και άλλοτε με επιτηδευμένα σπαστή φωνή, άλλοτε με αντίστοιχες γκριμάτσες, γουρλωμένο βλέμμα και νοήματα με το χέρι προς το φακό προδιαθέτει τους τηλεθεατές ότι θα γελάσουν πολύ».

Το βίντεο παρουσιάζεται και ακολουθούν ατάκες, όπως «ο Πρόεδρος των φορτηγατζήδων, όχι αστεία, ο Νο1 νταλικιέρης στην Ελλάδα». Μάλιστα, η φωνή του κ. Κενανίδη αναμιγνύεται ταυτόχρονα, με δυνατά γέλια και χαχανητά που έχει προσθέσει η εκπομπή. «Μην κολλάτε στα κλισέ, πως έχετε στο μυαλό σας του νταλικιέρηδες. Εντάξει, τους έχουμε όλοι λίγο διαφορετικά στο μυαλό μας, αλλά δε σημαίνει κάτι αυτό. Προσπαθούμε να σκεφτούμε κάποιο καυγά να γίνεται», λέει ο Κανάκης και ακολουθεί διάλογος με τον Γιάννη Σερβατά με σπαστή από τα επιδεικτικά γέλια φωνή και των δύο. Μάλιστα, ο Σερβετάς «κάνει ποντίκι» και με σκληρό ύφος κοιτά το φακό», εξηγούν στην αγωγή.

“Σαφής υπαινιγμός ότι είναι θηλυπρεπής”

Από τον όλο τρόπο με τον οποίο προλογίστηκε και παρουσιάστηκε το θέμα, προκύπτει -πάντα κατά την αγωγή- «αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι συντελεστές της εκπομπής είχαν ως μόνο σκοπό να ειρωνευτούν τον τρόπο ομιλίας και τη χροιά της φωνής του ομιλούντος, με σαφή υπαινιγμό ότι είναι θηλυπρεπής. Υπήρξε προδιάθεση του κοινού ότι θα ακούσει κάποια βαριά μάγκικη ανδρική φωνή. Η όλη προσβολή διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό και πέρα από την αισχρή, ευθεία και βάναυση προσβολή του Απόστολου Κενανίδη και της Ο.Φ.Α.Ε της οποίας η επωνυμία είχε μόλις ακουσθεί αλλά και εξ αντανακλάσεως, των χιλιάδων αυτοκινητιστών φορτηγών τους οποίους εκπροσωπεί».

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για δυσάρεστη έκπληξη, καθώς υπήρχε εκτίμηση για την επίπεδο της εκπομπής, η οποία με αυτή την παρουσίαση υποβιβάσθηκε «σε τόσο φθηνή και ευτελή γελωτοποιία με τον χλευασμό ενός προσώπου και μιας Ομοσπονδίας που δεν έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα για αυτό, ξεπέφτοντας στο επίπεδο του πιο χυδαίου αντιδραστικού ομοφοβικού και σεξιστικού χαβαλέ, που θυμίζει συμπεριφορές σεξουαλικών υπαινιγμών ατόμων καθυστερημένων κοινωνικά πριν από πολλές δεκαετίες».

Να ζητήσουν συγγνώμη

Η Ο.Φ.Α.Ε αμέσως μετά την προβολή του επίμαχου επεισοδίου, συνέταξε εξώδικο, το οποίο επέδωσε στο κανάλι. Στην εξώδικο υπήρχε διαμαρτυρία για την προσβλητική συμπεριφορά, ενώ ζητούσαν επανόρθωση της προσβολής. Συγκεκριμένα, ζήτησαν από τον Ant1 και την εκπομπή να αφαιρέσει το επίμαχο τμήμα από το αναρτημένο στη σελίδα του σταθμού και της εταιρίας βίντεο της εκπομπής, να αναρτηθεί κείμενο συγγνώμης στις σελίδες αυτές αλλά και περαιτέρω δημοσιοποίηση της αποκατάστασης στην επόμενη εκπομπή. Η εξώδικη απάντηση του Ant1 δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Ο.Φ.Α.Ε και του Προέδρου της επικαλούμενη την έλλειψη του ακριβούς κειμένου από το εξώδικο, λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για «έκφραση συγγνώμης». Η συνέχεια θα δοθεί στη δικαστική αίθουσα του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ