Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ολόκληρη η απολογία του Θ. Τσουκάτου: «Απαιτώ μια συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολόκληρη η απολογία του Θ. Τσουκάτου: «Απαιτώ μια συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ»

Να του ζητήσει συγγνώμη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν είπε την αλήθεια πως το ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens το 1999, κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, απαίτησε το πρωί κατά τη διάρκεια της δίωρης απολογίας του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Siemens, ο άλλοτε στρατηγός του κινήματος, Θόδωρος Τσουκάτος.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι, πως όλες οι ερωτήσεις από τον πρόεδρο και την εισαγγελέα, όπως παραδέχτηκαν και οι ίδιοι, ήταν εκτός κατηγορητηρίου και ουσιαστικά αφορούσαν την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, που είναι άλλωστε και ο εξ αρχής βασικός ισχυρισμός του κ. Τσουκάτου για την κατάληξη του συγκεκριμένου ποσού από τη Siemens.

Ο κ. Τσουκάτος κατηγορείται ότι πήρε το συγκεκριμένο ποσό και με αυτό δωροδόκησε άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ, ώστε να πάρει η Siemens την περίφημη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ:

«Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό, πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κλπ, (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο, για να πάρει 420.000 ευρώ, να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση», είπε ο κ. Τσουκάτος

H συγγνώμη

Ο κ. Τσουκάτος απολογήθηκε με διάθεση αυτοκριτικής, ζητώντας συγγνώμη γιατί «την παρανομία την έκανα, δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ», αλλά ήταν εμφανώς οργισμένος με την ηγεσία του κινήματος «γιατί δεν είπε την αλήθεια». Ο κ. Τσουκάτος, ήταν ξεκάθαρος πως το 1 εκατομμύριο μάρκα (420.000 ευρώ) από τη Siemens το 1999 -όπως άλλωστε πιστοποιήθηκε ενόρκως και από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ- κατέληξαν στο κόμμα, στο πλαίσιο «των δημοσίων σχέσεων που έκανε η εταιρία με το τότε κυβερνών κόμμα»:

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγγνώμη από τη ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

16 δισεκ. δραχμές το 2000

Όπως είπε, ένα από τα μεγάλα λάθη του, ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική:

«Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». Επικαλέστηκε μάλιστα, και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ. Σημίτη που εκδόθηκε το 2015, και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Οι συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο

Όπως εξήγησε, η πρώτη επαφή μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ, με τον  Μιχ. Χριστοφοράκο της Siemens, έγινε στις 2/4/97 και συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Έκτοτε δεν είχαν καμία επαφή. Όπως περιέγραψε εξ αρχής, ο κ. Χριστοφοράκος ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης και, όπως είπε, «είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικό κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση». Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens. Μέσω τρίτων προσώπων, τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απ’ έξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες -όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: Πού αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;

Τσουκάτος: Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις.

Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;

Τσουκάτος:  Βεβαίως:

– Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα.

 -Οι καταθέσεις των δύο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν . 

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;

Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Άλλωστε ο κ.Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Τσουκάτος έβγαλε πικρία για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της ηγεσίας του. Όπως είπε, εξ αρχής ενημέρωσε (μέσω συνεργατών τους)  όταν προέκυψε το θέμα τους κ.κ. Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, αλλά ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση:

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δεν με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη, όπως ο κ. Λάμπρου, να τους πει πώς γινόταν η διαδικασία. Έκαναν  μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ), έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.  Ο κ. Παπακωνσταντίνου,  ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ‘το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά’. Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».

Γολγοθάς

Ο Θ. Τσουκάτος ήταν εμφανώς οργισμένος αλλά και συγκινημένος σε σημεία της απολογίας του, κυρίως όταν αναφέρθηκε στη μητέρα του:

«Τους έδωσα πληρεξούσιο στην εξεταστική στη Βουλή να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς της οικογένειάς μου. Με ρώτησε η μάνα μου, ‘ποιοι λογαριασμοί στο εξωτερικό παιδί μου;’ Δεν έψαξαν τίποτα. Όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική, καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν Γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ