Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ομόφωνα ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ομόφωνα ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Την ενοχή του Δ. Λιακόπουλου και του Χρ. Στεργιόπουλου για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 αποφάσισε ομόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, μάλιστα, η πράξη τους είχε ρατσιστικό κίνητρο (79 ΠΚ), καθώς «η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του».

Ο πρόεδρος της έδρας ωστόσο μετά και από παρέμβαση του συνηγόρου Αντώνη Φούσσα, που εκπροσωπεί τον Δ. Λιακόπουλο και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, διευκρίνισε ότι «το δικαστήριο δεν συνδέει την δολοφονία με τη Χρυσή Αυγή, αλλά ότι εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι εκείνος είναι αλλοδαπός».

Χωρίς ελαφρυντικά

Δικαστές και ένορκοι απέρριψαν όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων, και συγκεκριμένα τα αιτήματα μετατροπής της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, καταλήγοντας στην ενοχή τους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας – οπλοχρησίας. Ως προς την πλημμεληματική πράξη της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, το ΜΟΕ έκρινε το απαράδεκτο της έφεσης, καθώς έχει παύσει η ποινική δίωξη.

Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν και τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς σύμφωνα με την υπεράσπισή τους η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ήταν «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους». Ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη όλων των αιτημάτων. «Πιστεύω ότι οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή, θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί το  δικαστήριο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά», σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ