Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο Άκης χρειάζεται 30.000 ευρώ για να μην πάει εκ νέου φυλακή για «ασήμαντη» αφορμή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Άκης χρειάζεται 30.000 ευρώ για να μην πάει εκ νέου φυλακή για «ασήμαντη» αφορμή

Μια ασήμαντη, κατ’ ουσίαν υπόθεση, έφερε νέα καταδίκη για τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Πρόκειται για μη δήλωση μερικών δώρων που είχε λάβει ως υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τα οποία προφανώς έπρεπε να είχε δηλώσει, και τα οποία τον έφεραν εκ νέου κατηγορούμενο. Πρόκειται για έναν αμφορέα, δώρο του τότε διευθυντή του μουσείου Βραυρώνας και μερικά όπλα, «μποναμά» της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, τα οποία τον έστειλαν στο εδώλιο του Ζ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει το «Έθνος», έφαγε νέα «καμπάνα» από τη Δικαιοσύνη, καθώς το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 27 μήνες ποινή φυλάκισης και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή για τα αδικήματα της παραβίασης της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου, της παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης κατοχής κυνηγετικού όπλου.

Μάλιστα, καλείται να βρει περίπου 30.000 ευρώ προκειμένου να μην οδηγηθεί πίσω στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή  του σε χρηματική προς 10 ευρώ ημερησίως. «Δεν έχει να φάει ο άνθρωπος. Έχει χρέη στο ελληνικό δημόσιο ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, έχει εκδοθεί και διάταξη για εγγυοδόσια που του είχε επιβληθεί ύψους 50.000 ευρώ και μειώθηκε στις 5.000», είπαν οι συνήγοροί του στο δικαστήριο, καθώς η εισαγγελέας είχε προτείνει μετατροπή προς 50 ευρώ ημερησίως! Τελικά, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν θετικότερη, ενώ έγινε δεκτή και η αίτηση δοσοποίησης με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Η υπόθεση είχε αναβληθεί πέντε φορές, όπως και αυτή τη φορά υπήρχε η ίδια πρόθεση από την πλευρά του Άκη Τσοχατζόπουλου. Οι δικηγόροι του ζήτησαν την αναβολή της υπόθεσης, καθώς όπως δήλωσαν στο δικαστήριο, «ήθελε ο ίδιος να παρασταθεί αλλά είναι άρρωστος με σοβαρά προβλήματα υγείας». Το αίτημα δεν έγινε δεκτό, ενώ παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Στο άκουσμα της πιθανότητας αναβολής, ο αρχαιολόγος που κατέθεσε τελικά ως μάρτυρας κατηγορίας, εξερράγη αφού ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια με τις αναβολές τις δίκης.

«Είμαι αρχαιολόγος και υπηρετούσα στο υπουργείο Πολιτισμού. Κάποια στιγμή κλήθηκα στο πολιτικό γραφείο του κατηγορουμένου και μου έδειξαν κάποιες εικόνες που δεν ενέπιπταν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και έναν αμφορέα. Ο  τελευταίος χρονολογείται τον 4ο με 5ο αιώνα μ.Χ. και εκτιμήθηκε στα 1.200 ευρώ. Δεν μπορώ να ξέρω πως έφτασε στα χέρια του, είναι διαδεδομένο κομμάτι, πρέπει να έχει συλλεχθεί από ναυάγιο», ανέφερε ο μάρτυρας.

Η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου κατέθεσε έγγραφο της ΕΛΒ σύμφωνα με το οποίο τα περίστροφα ΖΑΣΤΑΒΑ που βρέθηκαν στην κατοχή του πρώην Υπουργού, είναι αναμνηστικό δώρο ενόψει συμφωνίας με γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για την παραγωγή αυτών των όπλων. Μάλιστα, επέδειξαν και φωτογραφίες με παράδοση και παραλαβή των δώρων ως εθιμοτυπική διαδικασία.

Τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε ο πρώην υπασπιστής του. «Την ευθύνη των δώρων που λαμβάνει ο υπουργός έχει το υπουργείο και συγκεκριμένα το γραφείο εθιμοτυπίας. Ιδίως οι αραβικές χώρες έδιναν δώρα όπλα. Παραλάμβαναν στο γραφείο τα δώρα κι έκαναν όλες τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση τους. Αυτά που βρέθηκαν στο γραφείο του είναι προσωπικά δώρα», είπε ο μάρτυρας.

Η εισαγγελέας της έδρας, στην πρότασή της, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο πρώην υπουργός λέγοντας:

«Τέλεσε τις πράξεις. Δεν αποδείχθηκε κάποια πλάνη του. Αντιλαμβάνομαι ότι θα έπρεπε να μεριμνήσει για την άδεια αλλά πίστευε ότι δεν θα του χρειαζόταν. Ζητώ να κηρυχθεί ένοχος».

Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι τα όπλα βρέθηκαν στοιβαγμένα σε μια αποθήκη στο γραφείο του και πως δεν είχαν εικόνα όπλων χρηστικών, καθώς είχαν επάνω περίτεχνα κοσμήματα. «Ο υπουργός δεν θεώρησε ότι έχει υποχρέωση να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τα όπλα αυτά», υποστήριξαν, χωρίς όμως να πείσουν το δικαστήριο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ