Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Παρ΄ ολίγο ισόβια σε τραυματιοφορέα που παραποίησε απολυτήριο δημοτικού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρ΄ ολίγο ισόβια σε τραυματιοφορέα που παραποίησε απολυτήριο δημοτικού

Στο εδώλιο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα 55χρονος τραυματιοφορέας σε  μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας όποιος κινδύνεψε να βρεθεί στη φυλακή με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η απειλούμενη ποινή βασιζόταν   στον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Το έγκλημα του ήταν ότι είχε τελειώσει το δημοτικό σχολείο το 1982 και όχι το 1980. Σύμφωνα με την προκήρυξη οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν τελειώσει  το δημοτικό μέχρι το 1980. Ο κατηγορούμενος που είχε αποφοιτήσει από το δημοτικό το 1982 άλλαξε την ημερομηνία και την έκανε 1979 για να μπορέσει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό και διορίστηκε.

Ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου  για απάτη κατ΄ εξακολούθηση όπως παραπέμπονταν  με το σκεπτικό ότι  παρασιωπούσε αθέμιτα τα αληθή γεγονότα της αποφοίτησής του κατά την καταβολή του μηνιαίου μισθού.

Το Τριμελές εφετείο κακουργημάτων Αθηνών όμως είχε άλλη άποψη και έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του συνηγόρου του κυρίου Κλεφτοδήμου Γεώργιου δεχόμενο ότι ο κατηγορούμενος:  έκανε την πράξη του άπαξ όταν κατέθεσε το παραποιημένο απολυτήριο δημοτικού  και ότι  οι μηνιαίες αποσιωπήσεις της προηγηθείσας απατηλής συμπεριφοράς δεν συνιστούν αυτοτελείς απάτες, καθόσον δεν υφίστατο υποχρέωση  ανακοίνωσης τους ούτε από το νόμο, ούτε από τη σχέση εργασίας, ούτε από τα συναλλακτικά ήθη και την καλή πίστη, αφού τέτοια υποχρέωση έρχεται σε σφοδρή αντίθεση με το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης, άλλως δικαίωμα αυτοϋπόθαλψης του δράστη.

Το εφετείο Αθηνών  δεχόμενο τους ισχυρισμούς λόγω παρόδου 20ετίας έκρινε ότι το αδίκημα ότι έχει παραγραφεί. Ο Συνήγορος του, Γιώργος Κλεφτοφήμος σε δήλωσή του στο dikastiko.gr ανέφερε ότι “το εφετείο Αθηνών πήρε μια γενναία απόφαση αντιλαμβανόμενο την πραγματική διάσταση της πράξης του κατηγορούμενου”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ