Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

10 χρόνια κάθειρξη στην 82χρονη που «έστησε» το σύγχρονο Κωσταλέξι!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
10 χρόνια κάθειρξη στην 82χρονη που «έστησε» το σύγχρονο Κωσταλέξι!

Στη φυλακή αναμένεται να οδηγηθεί η 82χρονη Όλγα Μαχατίδου, καθώς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας της επέβαλλε 10 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση του «σύγχρονου Κωσταλέξι».

Πρόκειται για την ιστορία της Μαρίας Παπαδοπούλου, η οποία βρέθηκε να διαβιώνει το 2014 σε άθλιες συνθήκες στο φωταγωγό του σπιτιού της, με ένα σπασμένο πόδι δεμένο σε ξύλο, καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με μουσαμάδες. Κατηγορούμενη για την κατάστασή της ήταν η 82χρονη που την φρόντιζε, καθώς το κορίτσι ήταν παράλυτο, αλλά και ένας συγγενής της.

Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε έκθεση ζωής σε κίνδυνο, καταδικάζοντας την 82χρονη σε 10 έτη κάθειρξης και οδηγώντας την στη φυλακή. Αντίστοιχα, ο συγγενής της καταδικάστηκε σε 5 έτη για απλή συνέργεια και η ποινή του είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, ενώ θα την αποπληρώσει σε 36 δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου.

Η σοκαριστική κατάθεση της Ιωάννας Πλεύρη

Τη Μαρία, την οικογένειά της και τον τρόπο που καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο περιέγραψε η Ιωάννα Πλεύρη, η γειτόνισσα της που αποκάλυψε την ιστορία και πλέον είναι η δικαστική της συμπαραστάτρια.

«Στην πολυκατοικία είχε έρθει η Μαρία με τη μαμά και τη γιαγιά της. Όταν πέθανε η γιαγιά της, η Μαρία έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί. Η Μαρία μετά την απόπειρα έμεινε ανάπηρη από την πτώση από το μπαλκόνι. Έτσι η μητέρα της πήρε την κατηγορούμενη να την προσέχει» περιέγραψε η Ιωάννα Πλεύρη.

Ωστόσο, όλα φαίνεται πως άλλαξαν με το θάνατο της μητέρας της Μαριας, όταν η φροντίδα της πέρασε αποκλειστικά στην 82χρονη σήμερα κατηγορούμενη. Για πολλά χρόνια οι γείτονες είχαν την αισθηση ότι η Μαρία είχε τη φροντίδα που έπρεπε. Όμως το 2014, όταν η κατηγορούμενη αρρώστησε, εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια πως κάτι δεν πήγαινε καλά στο διαμέρισμα.

«Το 2014 η μητέρα μου είπε ότι έχουν βγάλει έξω τη Μαρία και ότι ακούει διαφορα. Δεν μπορούσα να δω γιατί ήταν καλυμμένη με σεντόνια και κουρτίνες μπάνιου. Παρακαλούσε για νερό και φαγητό. Της μιλούσαν άσχημα. Κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα ότι έλειπε η κατηγορούμενη, χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ο συγγενής της. Βγήκα στο μπαλόνι. Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια. Έμεινα… Μούδιασα. Μου είπε «δεν είμαι πολύ καλά με χτυπάει η Ολγα. Θέλω να αλλάξω γυναίκα. Να φύγουν αυτοί».

«Είχαν βάλει σχοινιά στον τοίχο»

Η μάρτυρας περιέγραψε όλες τις προσπάθειες της να καλέσει βοήθεια είτε μέσω εισαγγελέα, είτε μέσω της πρόνοιας, όταν τελικά μια ανώνυμη καταγγελία στο Υγειονομικό έδωσε τη λύση.

«Φοβήθηκα. Ζητούσε η Μαρία χυμό και της έλεγε η κατηγορούμενη «τώρα θα πάω περιβόλι να μαζέψω πορτοκάλια». Της φώναζα εγώ γιατί δεν της δίνετε χυμό; Μου έλεγε γιατί κατουριέται και θα σαπίσει ο πωπός της. Σε μια εβδομάδα έκανα ότι μπορούσα να την πάρουν από εκεί. Όταν τελικά ήρθε η αστυνομία και τη ρώτησα για το πόδι της, μου είπε ότι το έσπασε μόνη της. Της είχαν βάλει κάτι σχοινιά στον τοίχο για να πιάνεται και να την πλένει η κατηγορούμενη και όπως γύρισε μπλέχτηκε το πόδι της στον τοίχο κι έσπασε».

Την άθλια κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Μαρία μέχρι την επέμβαση της αστυνομίας περιέγραψε και μια ακόμη γειτόνισσα, η οποία την επισκέπτεται ακόμη και σήμερα. «Μου χτύπησε το κουδούνι η κ. Πλεύρη σε χάλια κατάσταση και μου λέει θέλω να δεις κάτι. Αυτό που είδα με συγκλόνισε ως άνθρωπο. Αποστεωμένος άνθρωπος, σαν παιδί στην Αφρική. Υπήρχε και οσμή σηψαιμία. Τότε κινητοποιηθήκαμε πόρτα πόρτα. Μετρούσαν τα λεπτά για να σωθεί το κορίτσι», ανέφερε η μάρτυρας περιγράφοντας στην συνέχεια τη σημερινή κατάσταση της Μαρίας: «Πρέπει να την δείτε σήμερα! Άλλος άνθρωπος! Έχει πάρει βάρος, είναι χαρούμενη και γελάει».

«Όλα είναι ψέμματα»

Λίγο νωρίτερα, στην απολογία της η κατηγορούμενη απευθύνθηκε κλαίγοντας στην έδρα λέγοντας:

«Όλα είναι ψέμματα. Για το φωταγωγό όλα τα μπαλκόνια εκεί είναι! Σε ποιο χάλι ήταν; Φώναξα τόσες φορές ασθενοφόρο. Εγώ προσπάθησα σε όλα τα νοσοκομεία. Πήγα να καθαρίσουμε τις πληγές και μας την έδιναν πίσω. Σε τι κακή κατάσταση βρέθηκε; Είχα τον καρκίνο και δυο εβδομάδες την άφησα. Πλήρωσα το κρεβάτι καινούργιο, δυο τέντες την πρόσεχα. Έπαιρνα σεντόνια και φάρμακα. Ότι ήθελε από φαγητό έπαιρνα» υποστήριξε, χωρίς να πείσει όμως το δικαστήριο.

Την ενοχή και την καταδίκη όπως πρωτοδίκως των δύο κατηγορουμένων πρότεινε ο Εισαγγελέας της έδρας τονίζοντας ότι η αφαίρεση της ζωής της Μαρίας ήταν ο τελικός στόχος των δραστών προκειμένου να πάρουν το σπίτι της, το οποίο είχε δωρίσει στην 81χρονη.

«Ήδη από το 2008 υπήρξε με αδιαφανείς συνθήκες υφαρπαγή του διαμερίσματος της Μαρίας. Και η συμβολαιογράφος γνώριζε ότι η συμβαλλόμενη έπασχε δικαιοπρακτικής ικανότητας. Υπήρχε ισχυρό κίνητρο αφαίρεσης της ζωής της παθούσας. Δρομολογήθηκε με έναν επιμελημένο τρόπο και διαδοχικές ενέργειες. Το μοιραίο θα ήταν αναπόφευκτο αν δεν υπήρχε η επαινετή παρέμβαση της Ιωάννας Πλευρη. Στόχος ήταν η αφαίρεση της ζωής της Μαρίας για να καρπωθεί το όφελος της μεταβίβασης του διαμερίσματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ