Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πρόδρομος Μαυρίδης στη δίκη Siemens : «Δεν διακίνησα μίζες»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόδρομος Μαυρίδης στη δίκη Siemens : «Δεν διακίνησα μίζες»

Ένας ακόμη κατηγορούμενος που δεν ήξερε τίποτα για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens απολογήθηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο λόγος για τον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος κατά την απολογία του για την υπόθεση της σύμβασης «8002» για την ψηφιακοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ αρνήθηκε την εμπλοκή του, λέγοντας ότι ουδέποτε διακίνησε χρήματα για παράνομες πληρωμές της εταιρίας.

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Siemens Ελλάς, που κατά το κατηγορητήριο φέρεται να διακίνησε σημαντικά χρηματικά ποσά σε παράνομες πληρωμές, πρόταξε ως βασικό επιχείρημα την απαλλαγή του από τις Ελβετικές και Γερμανικές Αρχές. «Ελέγχθηκα έξι χρόνια από την ελβετική Δικαιοσύνη και επτά χρόνια από την γερμανική. Μου έκανε έλεγχο το ΣΔΟΕ και η Αρχή για την Καταπολέμηση παράνομων χρημάτων και δεν βρέθηκε τίποτε», ανέφερε στο δικαστήριο, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία του με τον γερμανικό κολοσσό «ξεκίνησε δύο χρόνια αφού είχε υπογραφεί η “8002”».

“Ελέγχθηκα έξι χρόνια από την ελβετική Δικαιοσύνη και επτά χρόνια από την γερμανική. Μου έκανε έλεγχο το ΣΔΟΕ και η Αρχή για την Καταπολέμηση παράνομων χρημάτων και δεν βρέθηκε τίποτε»

Σχετικά με τα χρήματα που φέρεται να διακίνησε μέσω του τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ τόνισε ότι αφορούσαν σε πληρωμές συμβούλων για εκπόνηση μελετών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αγορών, όπως της Αρμενίας, της Νότιας Αφρικής κλπ, ή για άλλους σκοπούς της εταιρίας, ενώ σχολίασε: «Τι να έκανα κύριε πρόεδρε σε αυτές τις χώρες με έστελναν να βολιδοσκοπώ». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δεν προκύπτει ζημιά του ΟΤΕ, αλλά επρόκειτο για ένα «γιγαντιαίο πρόγραμμα επωφελές χρηματοοικονομικά για τον οργανισμό, καθώς η τότε διοίκηση της γερμανικής εταιρίας, που ήταν απερχόμενη τότε, “το έδωσε “σκοτώνοντας” τις τιμές».

Ο ΟΤΕ προκαλούσε προβλήματα

Για πρόκληση προβλημάτων από τον ΟΤΕ έκανε λόγο στην συνέχεια της απολογίας του, λέγοντας στο δικαστήριο ότι «μετά το 2000 με συγκεκριμένες τακτικές του ο ΟΤΕ προκαλούσε πρόβλημα στην ελληνική Siemens κάνοντας κάποιες φορές “έξαλλους τους Γερμανούς”».

Ο Πρ.Μαυρίδης

Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε στο δικαστήριο ότι: «Μετά το 2000 ο ΟΤΕ άρχισε την πολιτική “τώρα είμαι καλά στα πόδια μου, τώρα θα σας δείξω εγώ. Πίεζαν εκ του ασφαλούς. Δεν πλήρωναν τιμολόγια. Κάναμε διαπραγματεύσεις επί ένα χρόνο και ενώ ήδη είχε εγκατασταθεί σε όλη την χώρα το δίκτυο. Εγώ τι να κάνω; Να πάω να ξηλώσω το δίκτυο; Ο ΟΤΕ έλεγε εγώ θέλω εκπτώσεις και δεν τηρώ τις προγραμματικές μου δεσμεύσεις. Μας πίεζαν συνεχώς και αδιαλείπτως. Το 2003 για παραγγελίες συνολικού κόστους 36 εκατομμυρίων ευρώ η έκπτωση που δώσαμε ήταν 15 εκατομμύρια, 41 τοις εκατό έκπτωση. Αυτή είναι η διαδικασία του “βλαφθέντος, του μη ωφεληθέντος ΟΤΕ».

Ο κατηγορούμενος προέβη δε στην αποκάλυψη, ότι «ο ΟΤΕ πριν έξι μήνες, έκανε διαδικασίες ώστε να εισπράξει χρήματα από εγγυητική επιταγή που αφορούσε ρήτρες παράδοσης σχετικές με την “8002”», σχολιάζοντας πως «αφού η σύμβαση είναι ανοικτή, γιατί δεν ζητά ο ΟΤΕ την εφαρμογή και της ρήτρας για την αναπροσαρμογή των τιμών; Να σας πως εγώ γιατί δεν το κάνει. Γιατί θα του κοστίσει 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ. Αν έχει ζημιωθεί ας το κάνει λοιπόν να το δούμε».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ