Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

“Πόλεμος δίχως αύριο” η αντιδικία Energa – ΛΑΓΗΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Πόλεμος δίχως αύριο” η αντιδικία Energa – ΛΑΓΗΕ

Εξηγήσεις ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας κλήθηκαν να δώσουν, πέντε βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης Enegra-Hellas Power, ανάμεσά τους ο Αρ. Φλώρος και ο Βασίλης Μηλιώνης, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο πρώην «Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ» (ΛΑΓΗΕ ΑΕ).

Αφορμή για τη δικαστική διαμάχη ήταν επιστολή, η οποία εστάλη στον πρωθυπουργό και στην τρόικα το 2014, καταγγέλλοντας «φαγοπότι» και «ασωτία» στη δημόσια επιχείρηση, η άρνηση -όπως αναφέρθηκε- του Ομίλου Energa – Hellas Power να παραδώσει στοιχεία στον ΛΑΓΗΕ προκειμένου ο τελευταίος να διεκδικήσει οφειλές από τους καταναλωτές, αλλά και μία μήνυση που είχαν καταθέσει οι κατηγορούμενοι κατά μελών του ΛΑΓΗΕ για συκοφαντική δυσφήμιση. Ψευδής καταμήνυση κατά συρροή, συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή αλλά και ανώνυμης εταιρίας κατ’ εξακολούθηση και υπεξαγωγή εγγράφου είναι τα αδικήματα που αντιμετώπισαν κατά περίσταση οι συνολικά 11 κατηγορούμενοι.

Ο “λάκκος των λεόντων”

«Στηρίξαμε το δημόσιο συμφέρον και αισθάνθηκα άσχημα με την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Ενέργειας, αλλά και προς τους Γιούνκερ και Τόμσεν. Αναφερόταν σε οικονομικές ατασθαλίες, σε φαγοπότι και σε ασωτίες» κατέθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΛΑΓΗΕ και πολιτικώς ενάγων, Δ. Καπετανάς, επισημαίνοντας: «μας ζητήθηκαν εξηγήσεις από το γραφείο του πρωθυπουργού. Δεν ξέραμε ότι μπήκαμε στο λάκκο των λεόντων». Αναφορικά με το αρχείο των καταναλωτών της Energa, που αναζητούσε ο ΛΑΓΗΕ για να διεκδικήσει οφειλές ύψους 80 εκατ. ευρώ, ο ίδιος υποστήριξε ότι «ο ΛΑΓΗΕ ζητούσε τα στοιχειά αλλά αρνούνταν. Έδωσαν άναρχα πράγματα χωρίς αρχεία, για οφειλές 80 εκατομμυρίων ευρώ. Με τα λίγα στοιχειά που έδωσαν προσπαθήσαμε να καταθέσουμε αγωγές, αλλά δεν ήταν πλήρη».

«Σε τσουβάλια τα αρχεία της Energa»

Αντίστοιχα, ο Μιχ. Φιλίππου, πρόεδρος του πρώην ΛΑΓΗΕ και πολιτικώς ενάγων, αναφέρθηκε με τη σειρά του στα στοιχεία πελατών, λέγοντας πως «η παράδοση των εγγράφων έπρεπε να γίνει με έναν τυπικό τρόπο. Ουδέποτε πήραμε κάποιες λίστες με οργανωμένο τρόπο. Θυμάμαι έναν λογιστή στα Βόρεια προάστια να μας λέει ότι υπάρχουν σε κάτι τσουβάλια με χαρτιά στον Ασπρόπυργο. Δεν είναι τρόπος αυτός».

  • Πρόεδρος: Δηλαδή είχαν έγγραφα που απέκρυβαν;
  • Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω. Έλαβα την εικόνα «πήγαινε βρες τα»… κανένα πνεύμα συνεργασίας. Στα στοιχεία που προσπαθήσαμε να μαζέψουμε με το λιγοστό προσωπικό μας, επιχειρήσαμε να τα οργανώσουμε. Έχουμε ξοδέψει 98.000 ευρώ και έχουμε εισπράξει μόλις 80.000 ευρώ. Όσα έγγραφα μας έδωσαν ακόμα προσπαθούμε να τα φέρουμε σε μια σειρά για να τεκμηριώσουμε. Έχουμε ξοδέψει περισσότερα από τις εισπράξεις από τις αγωγές. Επειδή είμαστε δημόσια εταιρία από τη μια θα κυνηγήσουν εμάς αν δεν διεκδικήσουμε τις οφειλές, από την άλλη είμαστε υπόλογοι που ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε… 

H ετυμηγορία

Επτά εξ αυτών τελικά απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, ανάμεσά τους οι Αχιλλέας Φλώρος, Αριστείδης Φλώρος, Αλίκη Φλώρου και Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος ήταν παρών στη διαδικασία. Οι τελευταίοι κρίθηκαν αθώοι κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε συκοφαντική δυσφήμιση σε βαθμό πλημμελήματος. Σύμφωνα και με τον εισαγγελέα της έδρας, δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι φυσικοί αυτουργοί έγραψαν την επίμαχη επιστόλή μετά από εντολή τους.

Αντίθετα, ένοχοι κρίθηκαν ο Νικ. Δεκόλης, που επίσης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών με αναστολή για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power, και ακόμη τρία άτομα για τις πράξεις της ψευδούς καταμήνυσης κατά συρροή, της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συρροή και της συκοφαντικής δυσφήμισης ανώνυμης εταιρίας κατ’ εξακολούθηση. Σε βάρος τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 45 μηνών με αναστολή επί τριετία, με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους μία φορά το μήνα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ