Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Σήμερα η κρίσιμη μάχη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σήμερα η κρίσιμη μάχη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση της συλλογικής αγωγής 4.500 δανειοληπτών σε βάρος της τράπεζας Eurobank. Συνολικά, η κρίση του Αρείου Πάγου θα καθορίσει την τύχη περίπου 35.000 δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο που χορηγήθηκαν από το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών το οποίο εξαφάνισε την πρωτοβάθμια κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης με την οποία δικαιώθηκαν οι δανειολήπτες.

Η πρωτόδικη απόφαση η οποία εκδόθηκε το 2016, μετά την συλλογική αγωγή που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας και οι 4.500 δανειολήπτες, είχε κρίνει καταχρηστικούς τρεις όρους των επίμαχων δανειακών συμβάσεων και είχε απαγορεύσει στο πιστωτικό ίδρυμα να αποκρούει την εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των  δόσεων τους σε ελβετικό φράγκο στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου.

Η τράπεζα κατέθεσε έφεση

Ωστόσο, η τράπεζα κατέθεσε έφεση και κατάφερε ενώπιον του Εφετείου να δικαιωθεί.  Συγκεκριμένα, το Εφετείο έκρινε ότι τα δάνεια που έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο πρέπει να εξοφλούνται με βάση την εκάστοτε ισοτιμία με το ευρώ και όχι με βάση την αρχική ισοτιμία εκταμίευσης, επικαλούμενο το άρθρο 291 του Αστικού Κώδικα.

Σε κάθε περίπτωση ο Άρειος Πάγος πρόκειται να κρίνει οριστικά το ζήτημα βάζοντας τέλος στη πολύχρονη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δανειοληπτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 2018 υπήρξε θετική πρόταση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, στη πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου συζητήθηκε υπόθεση δανειολήπτριας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου. Το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται περίπου στις 70.000. Η πλειοψηφία των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ