Παρασκευή 14 Μαϊου 2021

Στο εδώλιο ξανά οι δολοφόνοι του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο εδώλιο ξανά οι δολοφόνοι του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Τρία χρόνια μετά, τη στυγερή δολοφονία του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, από χέρια επικίνδυνων κακοποιών οι οποίοι εκτίουν στις φυλακές της χώρας ισόβιες και πολυετείς καθείρξεις, αναβιώνει σήμερα και πάλι -αυτή τη φορά σε δεύτερο βαθμό- ενώπιον δικαστηρίου η υπόθεση της εν ψυχρώ εκτέλεσης του.

O ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς

Αν και οι δράστες της δολοφονίας (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί) έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, το στίγμα της δευτεροβάθμιας δίκης δίνει με μια λιτή δήλωση στο “dikastiko.gr” ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος και στενός φίλος του δολοφονημένου ποινικολόγου Θεόδωρος Μαντάς. «Κύριο μέλημά μας είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μην επιτρέψουμε να χαθεί στη λήθη του χρόνου το ήθος, η διαδρομή και η ακεραιότητα του σπουδαίου συναδέλφου μας».

Στο Εφετείο σήμερα το πρωί αναμένεται να μεταχθούν από τις φυλακές –εκτός απροόπτου- οι πολιτογραφημένοι από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ως εξαιρετικά επικίνδυνοι κακοποιοί, Ιμπραχήμ Μπραχιμάη, Όλντι Ντούλτσε και Κλοντιάν Λεκοτσάι, όλοι αλβανικής καταγωγής, βαρυποινίτες και με ιδιαίτερα πλούσιο ποινικό παρελθόν, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών των φυλακών.

Ο πρώτος ο οποίος είχε πυροβολήσει τον Μιχ. Ζαφειρόπουλο, μέσα στο γραφείο του επί της οδού Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο μπήκε με έτερο συμπατριώτη του προφασιζόμενοι τους πελάτες, πρωτόδικα εισέπραξε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία και επιπλέον ποινή 11 ετών για δυο ληστείες, οπλοφορία και οπλοχρησία.  Ισόβια επιβλήθηκαν και στους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας Όλντι Ντούλτσε και Κλοντιάν Λεκοτσάι, οι οποίοι φέρονται μέσα από την φυλακή να μίσθωσαν τον Μπραχιμάη για να «στείλει μήνυμα» μέσω του σιδερικού που κρατούσε προς άλλους αποδέκτες και συγκεκριμένα στον επιχειρηματία Άρη Φλώρο τον οποίο όπως καταγγέλθηκε ήθελαν να εκβιάσουν.

Σε βάρος του τέταρτου κατηγορούμενου ως επίσης ηθικού αυτουργού της υπόθεσης Άλμπερ Μπάκο, έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω θανάτου, μετά την εν ψυχρώ εκτέλεσή του μέσα στη φυλακή από τον ίδιο τον Μπραχιμάη, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να του ρίξει την εντολή της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου. Στην υπόθεση υπάρχει και πέμπτος κατηγορούμενος ο οποίος επισκέφθηκε με τον Ιμπραχίμ Μπραχιμάη τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο το μοιραίο βράδυ στο γραφείο του αλλά διαφεύγει της σύλληψης.

Κύκλος αίματος

Τον Οκτώβριο του 2017 ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας. Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη στυγερή δολοφονία, οι αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή είχαν στρέψει τις υποψίες τους στους Αλβανούς κακοποιούς και στην πιθανή σύνδεση της υπόθεσης με την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου. Για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου τελικά αποδόθηκαν κατηγορίες μετά την έρευνα αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών στους προαναφερόμενους βαρυποινίτες. 

Με την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας  παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι πυροβόλησε τον δικηγόρο, υποστήριξε όμως ότι το αδίκημα που έχει διαπράξει δεν είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως έχει εισαχθεί, καθώς δεν υπήρχε δολοφονική πρόθεση από μέρους του. «Αποδέχομαι την κατηγορία αλλά δεν πήγα με αυτό τον σκοπό» είχε ισχυριστεί. Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα και ενώ η δίκη είναι ακόμα στην έναρξη της, ο Μραχιμάη έσφαξε στην κυριολεξία με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι μέσα στο Κορυδαλλό, τον συγκατηγορούμενο του Αλπερτ Μπάκο.

Το σχέδιο και την εντολή της δολοφονίας αυτής είχε δώσει ο  φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Κλόντι Λεκοτσάϊ, ενώ την άγρια σκηνή της δολοφονίας Μπάκο κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα των φυλακών Κορυδαλλού. Παράλληλα, ο Λεκοτσάι φέρεται να γνωρίζει και άλλον ένα κρατούμενο των φυλακών που βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του. Όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, στις 28 Ιανουαρίου 2019 ο Λεγκοτσάι τηλεφωνεί σε δικηγόρο της Αθήνας και του ζητεί να τον επισκεφτεί στις φυλακές. Ο έγκλειστος αναφέρει ότι ο λόγος της επίσκεψης έχει να κάνει με τον θάνατο του συγκεκριμένου κρατούμενου και υποστηρίζει πως ο θάνατός του οφείλεται σε δηλητηρίαση και σχετίζεται με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο θα ήταν μάρτυρας στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Μιχ. Ζαφειρόπουλου. Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο Λεγκοτσάι, ο ίδιος είχε στην κατοχή του το δηλητήριο με το οποίο είχαν προσπαθήσει να δολοφονήσουν και τον ίδιο στο παρελθόν, επιχειρώντας να εμπλέξει και πάλι τον επιχειρηματία Α. Φλώρο ως υπεύθυνο για την απόπειρα δηλητηρίασής του.

Ωστόσο, αυτό δεν προέκυψςε από πουθενά και οι αρχές ερευνούσαν αν τον συγκεκριμένο κρατούμενο ενδέχεται να δολοφόνησαν οι ίδιοι οι πρώην συνεργοί του στην εγκληματική οργάνωση, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν σε έναν ακόμη εκβιασμό.

Ποινικό παρελθόν  

Ο δολοφονημένος Άρμπερ Μπάκο είχε καταδικαστεί μαζί με τον Λεκοτσάι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου που είχε την υπόθεση της Energa.

Τα μέλη της μαφίας των φυλακών είχαν πλούσιο βιογραφικό σε κλοπές, ληστείες αλλά και συμβόλαια θανάτου για λογαριασμό άλλων ποινικών. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Ολντι Ντούτσε φέρεται να συμμετείχε στην ανθρωποκτονία 43χρονου ιδιώτη σε καφέ μπαρ στην περιοχή των Αθηνών, επί της οδού Αριστοτέλους, αλλά και σε τρίτη απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ανταλλακτήριο χρημάτων επί της οδού Ψαρών στην Αθήνα.

Ο Λεγκοτσάι είχε συλληφθεί για κλοπές ανήλικος ακόμη το 1997. Το 2005 στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα και αστυνομικές πηγές, να πυροβόλησε με πιστόλι και να τραυμάτισε στην κοιλιά ομοεθνή του. Εναν χρόνο μετά μαζί με ακόμη δύο ομοεθνείς του φέρονται να μαχαίρωσαν στον λαιμό και στα πλευρά άλλους συμπατριώτες τους. Είχε συλληφθεί για διακίνηση ναρκωτικών και κλοπές το 2013 και εξέτισε ποινή κάθειρξης στις φυλακές Κέρκυρας, από όπου είχε πάρει άδεια δίχως να επιστρέψει ποτέ. Με τη μαφία των φυλακών φέρεται να συνδέεται επίσης σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του 45άχρονου ποινικού Μιχάλη Καραγιάννη μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Συνομιλία για τη δολοφονία Μπάκο

Το βίντεο που κατέγραψε τη δολοφονία του Άλμπερ Μπάκο  είδε το φως της δημοσιότητας. Σε αυτό φαινόταν ο Μπάκο να προσπαθεί να προστατευτεί από τα χτυπήματα που δεχόταν αβοήθητος, παρουσία ακόμα ενός κρατουμένου που κοιτούσε τη σκηνή του εγκλήματος απαθής. Στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί και περιλαμβάνονται στη δικογραφία ο Λεγκοτσάι εμφανίζεται να συνομιλεί μία μέρα μετά, στις 15 Ιανουαρίου, με τον δράστη ομοεθνή του. Ο Λεγκοτσάι τον επιπλήττει και εμφανίζεται να είχε δώσει ο ίδιος την εντολή για τον θάνατο του Μπάκο.

Κλ. Λεγκοτσάι: «Σου είπα εκατό φορές να το κάνεις μέσα στο δωμάτιο, εκατό φορές σου είπα να το κάνεις μέσα στο δωμάτιο, κάνε το μέσα στο δωμάτιο το γαμημένο».

Δράστης: «Δεν γινόταν. Με ποιον να το έκανα, με αυτόν τον μαλάκα που δεν μπορεί; Πώς να το έκανα μέσα στο δωμάτιο που με κοίταζε; Αυτός με κοίταζε. Πώς να το έκανα εγώ, περίμενα πώς να γυρνούσε λίγο ο γαμημένος…».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ