Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Άρειος Πάγος: Η παραμονή κρατουμένων για οποιοδήποτε λόγο σε Α.Τ. μετρά ευεργετικά στη ποινή τους. (Τι λέει η γνωμοδότηση)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Η παραμονή κρατουμένων για οποιοδήποτε λόγο σε Α.Τ. μετρά ευεργετικά στη ποινή τους. (Τι λέει η γνωμοδότηση)

Με γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Καραγιάννη, ανοίγει ο δρόμος για τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών της ποινής κρατουμένων οι οποίοι παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα για δικονομικούς λόγους (πχ μεταγωγή).

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στάλθηκε σχετικό ερώτημα από τον διευθυντή του Κ.Κ. Κορυδαλλού σχετικά με το εάν κρατούμενοι δικαιούνται να τύχουν ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής (άρθρο 105 παρ 7 περ. ζ’ του Π.Κ) και για τις ημέρες μεταγωγής τους, στην διάρκεια της κράτησής τους σε Αστυνομικά κρατητήρια για δικονομικούς λόγους ή αυτή αφορά μόνον το χρονικό διάστημα από την σύλληψη και κράτησή τους σε Αστυνομικό Τμήμα έως και την αρχική εισαγωγή τους σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Απαντώντας στο ερώτημα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Καραγιάννης, ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με τον νόμο 4322/2015 οτι κάθε ημέρα κράτησης σε χώρους αστυνομικών τμημάτων ή αστυνομικών διευθύνσεων υπολογίζεται ευνοϊκά ως δύο εκτιόμενης ποινής.

Όπως αναφέρεται στην υπ´ αριθμόν 2/2019 γνωμοδότηση:

«Ο λόγος που προβλέφθηκε η ευνοϊκή αυτή αντιμετώπιση των πιο πάνω κρατουμένων αναφέρεται ρητά στην εισηγητική έκθεση του Ν. 4322/2015 κατά την οποία «ο ευεργετικός υπολογισμός επεκτείνεται και σε κρατούμενους αστυνομικών τμημάτων ή αστυνομικών διευθύνσεων για όσο διάστημα διαρκεί η κράτησή τους στους χώρους αυτούς, ενόψει του δυσμενέστερου χαρακτήρα του τρόπου κράτησης που εφαρμόζεται εκεί» (σελ. 4)». 

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραγιάννης τονίζει στη γνωμοδότηση του ότι οι συνθήκες κρατήσεως στα αστυνομικά τμήματα και τις αστυνομικές διευθύνσεις, είναι κατά πολύ δυσμενέστερες από εκείνες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα καθώς επικρατεί συνωστισμός, δεν είναι δυνατός ο προαυλισμός και υπάρχει δυσχέρεια εξασφαλίσεως ικανοποιητικών όρων υγιεινής και καθαριότητος. Παράλληλα, τονίζει ότι οι συνθήκες αυτές δεν διαφέρουν ανάλογα με το λόγο κρατήσεως στα αστυνομικά τμήματα ή στις αστυνομικές διευθύνσεις αφού οι χώροι κρατήσεως είναι ίδιοι για όλους τους κρατουμένους σ’ αυτά.

«Συνεπώς» καταλήγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη γνωμοδότηση του «ο ευεργετικός υπολογισμός του χρόνου κρατήσεως ήτοι ο υπολογισμός μιας ημέρας κρατήσεως ως δύο ημέρες εκτιομένης ποινής δεν μπορεί να αφορά συγκεκριμένους μόνο κρατουμένους στους ανωτέρω χώρους και ειδικότερα εκείνους που κρατούνται μέχρι να προωθηθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα αποκλειομένων εκείνων που κρατούνται στους ιδίους χώρους προς μεταγωγή για δικονομικούς ή άλλους λόγους. Αντίθετη εκδοχή πέραν του ότι δεν θα εύρισκε έρεισμα στο νόμο θα προσέκρουε ευθέως στο σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε η πιο πάνω παραταθείσα ευνοϊκή διάταξη του άρθρου 105 § 7 στοιχ, ζ’ του Π.Κ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ