Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Άρειος Πάγος: Αμετάκλητο «όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Αμετάκλητο «όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων

Οριστικά και αμετάκλητα, οι 8 Τούρκοι που εκζητούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, δεν θα εκδοθούν στη χώρα τους.

Με τρεις αποφάσεις, τρίτα διαφορετικά τμήματα του Αρείου Πάγου κατέληξαν ομόφωνα στην απόρριψη του αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι αρεοπαγίτες δέχθηκαν τα επιχειρήματα των 8 αξιωματικών (που δηλώνουν αθώοι για όσα τους αποδίδονται) και αποφάνθηκαν ότι εάν επιστρέψουν στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη ενώ κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμού.

Ομόφωνα η απόρριψη του αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω από τις συμβάσεις για την έκδοση, κατέληξε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, με την πρόεδρο του ενός τμήματος του Αρείου Πάγου να εκφωνεί το σύντομο σκεπτικό από έδρας:

“Η πιθανότητα -με βάση όλα όσα αναφέρονται- ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού”.

Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές εφόσον δεν υπάρχει άλλος λόγος για να κρατηθούν. Ωστόσο όλοι τους θα παραμείνουν υπό κράτηση, καθώς εκκρεμούν τα αιτήματα τους για τη χορήγηση ασύλου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ