Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Εισαγγελέας Αγγελής: Προς δικαίωση 70.000 δανειολήπτες!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελέας Αγγελής: Προς δικαίωση 70.000 δανειολήπτες!

Θετική εισήγηση έκανε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ.Αγγελής στηριζόμενος στην απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για το θέμα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, η οποία ανοίγει το δρόμο της δικαίωσης για τους πολίτες και λύση για δάνεια , όπως εκτιμάται, ύψους περίπου 13 δις.

Η εισήγηση αν γίνει δεκτή από την  πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα δικαιώσει χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι λόγω της ανατίμησης του νομίσματος είδαν το αρχικό τους κεφάλαιο να αυξάνεται, εάν και ίδιοι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους.

Η απόφαση του ΔΕΕ

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πάτησε πάνω στην νομική φόρμουλα που παρουσίασε πρόσφατα  το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έκρινε πως οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώνουν πλήρως, αναλυτικά και με πίνακες, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των διακυμάνσεων των συναλλαγών.

Οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώνουν με αναλυτικούς πίνακες για τους κινδύνους των δανειοληπτών σε ξένο νόμισμα

Ενόψει αυτών ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνει δεκτή αναίρεση δανειολήπτριας από τη Θεσσαλονίκη η οποία έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Η ενάγουσα, έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της  δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής, και β) να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.

Να σημειώσουμε οτι σύμφωνα με στοιχεία της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών οι δανειολήπτες σε ελβετικό νόμισμα ανέρχονται σε -περίπου- 70.000!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ