Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Μέτρα κατά των βασανιστηρίων συλληφθέντων από την αστυνομία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Μέτρα κατά των βασανιστηρίων συλληφθέντων από την αστυνομία

Την πρόνοια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την κακομεταχείριση αλλά και τα βασανιστήρια σε συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της σύλληψης και κράτησής τους, ενόψει και των καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκφράζει η πρωτοβουλία για την διοργάνωση, για τρίτη φορά, ημερίδας για το θέμα.   

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, διοργάνωσε μία διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Αστυνόμευση-Μεταχείριση Ατόμων υπό Κράτηση και Συνέπειες».

Είναι η τρίτη φορά που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συνεργάζεται  με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στα πλαίσια της προσπάθειάς της για την εκπαίδευση των δικαστών και εισαγγελέων σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε σκοπό οι Ελληνικές Αρχές και το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναζητήσουν από κοινού οδούς προς την εξάλειψη των βασανιστηρίων και της κακής μεταχείρισης, εστιάζοντας την προσοχή στα άτομα που στερούνται της ελευθερίας τους.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τόσο το διεθνές όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο δικαιωμάτων του ανθρώπου απαγορεύει τα βασανιστήρια και τη συναφή κακή μεταχείριση με απόλυτο τρόπο. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να  εναρμονιστεί η ελληνική Νομοθεσία αλλά και οι κοινές πρακτικές με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, καθώς η εν λόγω απαγόρευση δεν τηρείται απόλυτα στην πράξη, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό σχετικών καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον διαφόρων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και της Χώρας μας.

Στα πλαίσια της εν λόγω Στρογγυλής Τράπεζας, δόθηκε η ευκαιρία στους εμπλεκόμενους φορείς να συζητήσουν τον ρόλο και την ευθύνη που τους αναλογεί, ώστε να διασφαλιστεί η μη κακομεταχείριση των ατόμων υπό κράτηση ενώ η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ισχυόντων κανόνων και της εφαρμογής τους πρόβαλε πιο επιτακτική από ποτέ.

Ομιλητές

Τη διοργάνωση χαιρέτησε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη. Ανάμεσα δε, στους ομιλητές της Στρογγυλής Τράπεζας  ήταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Χρήστος Γιακουμόπουλος,  ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Ανδρέας Ποττάκης και ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, καθηγητής κ. Νιλς Μέλτσερ.

Επίσης, συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, δικηγόροι και κυβερνητικά στελέχη,  είκοσι ένας (21) εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας,  πέντε (5) εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, δεκαπέντε (15) Εισαγγελείς και από τις τρεις βαθμίδες της Δικαιοσύνης,  οκτώ (8) Δικαστές και Εισαγγελείς της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, οκτώ (8) Πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και δεκαέξι (16) Υποψήφιοι Εισαγγελικοί Πάρεδροι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και  τριάντα τέσσερις (34) Υποψήφιοι Δικαστικοί Πάρεδροι από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ