Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Ειρήνη Καλού και εισαγγελέας η Δήμητρα Κοκοτίνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Ειρήνη Καλού και εισαγγελέας η Δήμητρα Κοκοτίνη

Από τον δικαστικό κλάδο και μάλιστα δύο γυναίκες δικαστές, προέρχεται η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου. Και οι δυο ήταν αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου και πρόκειται για την Ειρήνη Καλού και τη Δήμητρα Κοκοτίνη που αναλαμβάνουν τα ηνία του Αρείου Πάγου μετά την συνταξιοδότηση της νυν ηγεσίας στις 30 Ιουνίου.

Η Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους η Αρεοπαγίτης  Διονυσία Μπιτζούνη (πρώην συνδικαλίστρια στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και με ισχυρή νομική επάρκεια), ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ανακρίτρια στο Βατοπαίδι

Η κα Καλού, αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου θεωρείται υψηλής ποιότητας δικαστικής και έγινε ευρύτερα γνωστή από την θέση της εφέτη -ανακρίτριας στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπαιδίου. Η κυρία Καλού γεννήθηκε το  1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Συγκεκριμένα η Ειρήνη Καλού: γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής

Διορίστηκε:

α) Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981

β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982

Προήχθη:

Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 15-1-1997

Στο βαθμό του Εφέτη στις 3-2-2000

Στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 6-8-2009

Στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 14-1-2014

Ανατροπή

Η ανατροπή όμως ήρθε στη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, όπου αρχικά τέθηκε στο τραπέζι το όνομα του Χαρ. Βουρλιώτη, αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο οποίος  συγκέντρωσε 15 ψήφους, τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε ομόφωνα από το υπουργικό Συμβούλιο η επιλογή να γίνει από τον Δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο, και έτσι μετά από πολλά χρόνια στη θέση του εισαγγελέα επιλέχθηκε να πάει μια αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, η κα Δήμητρα Κοκοτίνη.

Το θέμα που συζητήθηκε στη συνέχεια ήταν το γεγονός ότι η κα Κοκοτίνη ήταν τέταρτη (δεν ήταν στην τριάδα) των επιλογών της διάσκεψης των προέδρων καθώς τον κ. Βουρλιώτη ακολούθησαν σε ψήφους η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού με 9 ψήφους η καθεμία. Η κα Κοκοτίνη πήρε 8 ψήφους.

Η εξήγηση που δίνουν αρμόδιες πηγές για τη χαμηλή ψηφοφορία για τη θέση του εισαγγελέα (όταν για πρόεδρος είχε λάβει 13 ψήφους) ήταν πως δεν εμφανίστηκαν στη διαδικασία, επειδή εκείνη τη μέρα υπήρχε ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα της καθαρίστριας του Βόλου. Το υπουργικό Συμβούλιο βέβαια δεν δεσμευόταν να επιλέξει από την τριάδα, αλλά συνήθως -εθιμικά- δεν παρέκκλινε από αυτή.

Η κυρία Κοκοτίνη είναι μία δυναμική δικαστική λειτουργός, γεννήθηκε το 1954 και έχει μπροστά της διετή θητεία. Φέρεται να έχει ισχυρά ερείσματα και να χαίρει εκτιμήσεως για την νομική της κατάρτιση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη: γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας

Διορίστηκε:

α) Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981

β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982

Προήχθη:

Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 11-12-1997

Στο βαθμό του Εφέτη στις 2-8-2001

Στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 23-7-2010

Στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 3-12-2014

Εξήγηση

Αρμόδιες πηγές εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τον δικαστικό κλάδο, άφησε να εννοηθεί πως η τελευταία θητεία που προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο δεν κρίθηκε επαρκώς ικανοποιητική.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ