Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η εισαγγελέας του ΑΠ όρισε τους εισαγγελείς που θα εξετάσουν (και) την κόρη της στη Σχολή Δικαστών;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η εισαγγελέας του ΑΠ όρισε τους εισαγγελείς που θα εξετάσουν (και) την κόρη της στη Σχολή Δικαστών; Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου

Ερωτήματα διατυπώνονται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις επικείμενες (την ερχόμενη Δευτέρα) εξετάσεις για εισαγωγή στην Σχολή Δικαστών.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές τους εισαγγελείς που συμμετέχουν ως εξεταστές στις επιτροπές αυτές , τους επέλεξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Ομως κατά τις ίδιες πηγές, το «πρόβλημα» – ηθικό και δεοντολογικό , όπως λένε – είναι πως μεταξύ των εξεταζομένων βρίσκεται και η κόρη της κας Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δηλαδή η μητέρα μιας διαγωνιζόμενης , επέλεξε ποιοι θα εξετάσουν την κόρη της στις δύσκολες αυτές εξετάσεις για τις οποίες μοχθούν εκατοντάδες υποψήφιοι χωρίς να καταφέρνουν πολλές φορές να εισαχθούν. Και θα αναρωτηθεί κανείς: Αφού ο νόμος ορίζει ότι τους επιλέγει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου , τι να έκανε δηλαδή; Να απαγόρευε στην κόρη της να συμμετάσχει;

“..Όταν ένας λειτουργός της Δικαιοσύνης εμπλέκεται προσωπικά σε μια υπόθεση τότε οφείλει να απέχει..”

Η απάντηση κατά τις ίδιες πηγές είναι πως ο νομοθέτης το είχε προβλέψει κι αυτό. Αναφέρει δηλαδή πως, όταν ένας λειτουργός της Δικαιοσύνης εμπλέκεται προσωπικά σε μια υπόθεση τότε οφείλει να απέχει και να αναπληρωθεί από τον νόμιμο αναπληρωτή του, εν προκειμένω τον αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθ. Κατσιρώδη. Δηλαδή, σημειώνουν, θα έπρεπε ο κ. Κατσιρώδης να κάνει την επιλογή αυτών των προσώπων- εξεταστών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι δυο εισαγγελείς που επιλέχθησαν θεωρείται ότι εχουν πολύ καλές σχέσεις με την εισαγγελέα. Σε όλα αυτά να σημειωθεί βέβαιαν πως δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, αλλά όπως λέει το αρχαίο ρητό η γυναίκα του Καίσαρα οφείλει, όχι μονον να είναι,  αλλά και να φαίνεται τίμια..

To ΦΕΚ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ οι εξεταστικές επιτροπές των εισαγωγικών εξετάσεων για την κατεύθυνση εισαγγελέων και την   κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, συγκροτήθηκαν με τις υπ΄ αριθμ. 70355/18.10.   2018  και 70354/18.10.   2018  αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχαήλ Καλογήρου.

Πριν ο υπουργός Δικαιοσύνης  συγκρότηση την επιτροπή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε με δύο έγγραφά της  -τα υπ΄  αριθμ. 11210/10.10.2018 και 11433/12.10.2018- τα ονόματα των συναδέλφων της που είχε επιλέξει να προτείνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για να απαρτίσουν τις εξεταστικές επιτροπές του   διαγωνισμού στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την  συγκρότηση  της εξεταστικής επιτροπής της κατεύθυνσης εισαγγελέων,   αναφέρει:

«Συγκροτούμε την εξεταστική επιτροπή του εισαγωγικού διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (κατεύθυνση Εισαγγελέων), αποτελούμενη από τους: 1) Γεώργιο Λέκκα του Αναστασίου (ΑΔΤ ΑΒ 205237), Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, με αναπληρώτριά του την Μαρία Χυτήρογλου του Πρόδρομου (ΑΔΤ ΑΚ 510728), Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. 2) Κωνσταντίνο Παρασκευαΐδη του Παναγιώτη (ΑΔΤ ΑΖ 047929), Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αναπληρώτριά του την Όλγα Σμυρλή του Δημητρίου (ΑΔΤ Κ 014196), Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 3) Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο του Σωτηρίου (ΑΔΤ Χ 573707), Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, με αναπληρώτριά του την Μαρία Γκανέ του Αναστασίου (ΑΔΤ ΑΚ 026745), Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. 4) Γαρυφαλλιά Αθανασίου του Ιωάννη (ΑΔΤ ΑΒ 615277), Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρωτή της τον Στέφανο Παύλου του Κλεάνθη (ΑΔΤ ΑΚ 856073), Καθηγητή του Τμήματος Νομικής, της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 5) Ευάγγελο Γαλετζά του Μιχαήλ (ΑΔΤ ΑΚ 698970), Δικηγόρο Αθηνών, με αναπληρωτή του τον Θεόδωρο Σιμόπουλο του Ιωάννη (ΑΔΤ Χ 244615), Δικηγόρο Θεσσαλονίκης, ως μέλη».

Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την  συγκρότηση  της εξεταστικής επιτροπής της κατεύθυνσης Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης,   αναφέρει:

«Συγκροτούμε την εξεταστική επιτροπή του εισαγωγικού διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης), αποτελούμενη από τους: 1) Πηνελόπη Ζωντανού του Δημητρίου (ΑΔΤ Ρ 097979), Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως Πρόεδρο, με αναπληρώτριά της την Ειρήνη Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη του Αναστασίου (ΑΔΤ ΑΕ 458398), Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. 2) Νικόλαο Πιπιλίγκα του Σπυρίδωνος (ΑΔΤ ΑΚ 129732), Αρεοπαγίτη, με αναπληρωτή του τον Γεώργιο Αποστολάκη του Στεφάνου (ΑΔΤ ΑΕ 320400), Αρεοπαγίτη. 3) Ιωάννη Αγγελή του Εμμανουήλ (ΑΔΤ ΑΝ 137365), Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Μπρακουμάτσο του Γεωργίου (ΑΔΤ ΑΗ 025661), Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 4) Αθηνά Κοτζαμπάση του Παναγιώτη (ΑΔΤ AM 677382), Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής, της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αναπληρωτή της τον Γεώργιο Σωτηρόπουλο του Δημητρίου (ΑΔΤ Ξ 336266), Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 5) Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη του Ιωάννου (ΑΔΤ ΑΕ 548800) Δικηγόρο Αθηνών, με αναπληρωτή του τον Χρήστο Νικολακόπουλο του Αναστασίου (ΑΔΤ ΑΒ 056593), Δικηγόρο Αθηνών επίσης, ως μέλη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ