Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η καθαρίστρια (σύμβολο εξοντωτικής καταδίκης) του Βόλου, μπροστά στους Αρεοπαγίτες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η καθαρίστρια (σύμβολο εξοντωτικής καταδίκης) του Βόλου, μπροστά στους Αρεοπαγίτες

Την ερχόμενη Τετάρτη, η καθαρίστρια του Βόλου, όπως αποκαλεί το πανελλήνιο την γυναίκα η οποία είχε την ατυχία να γίνει σύμβολο για την εξοντωτική καταδίκη που βίωσε, θα βρεθεί ενώπιον των Αρεοπαγιτών.

Η γυναίκα αυτή η οποία καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για παραποίηση του ενδεικτικού της Ε΄ Δημοτικού σε απολυτήριο Δημοτικού, δηλαδή ενός απολυτηρίου που της επέτρεψε να δουλεύει για να ζήσει την οικογένειά της κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είναι πολύ πιθανόν να γίνει η αφορμή για να αλλάξει όχι μόνο η νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αλλά και ένας αναχρονιστικός νόμος , ο 1608/50 , ο οποίος θεωρεί καταχραστή του δημοσίου από τον ανώτατο κρατικό υπάλληλο που κλέβει εκατομμύρια έως την καθαρίστρια των 500 ευρώ που είπε πως εχει απολυτήριο για να να δουλέψει. Λες και ήθελε πτυχίο για να καθαρίσει καλύτερα…

Το πλαίσιο ποινής

Αυτό που καθιστά εκτός των άλλων αποκρουτικό το συγκεκριμένο νόμο είναι πως προβλέπει για όλες τις περιπτώσεις ανώτερη ποινή τα ισόβια με ποινή βάσης τα 10 χρόνια. Εν ολίγοις η καθαρίστρια καταδικάστηκε στην χαμηλότερη δυνατή ποινή! Ήδη πάντως η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα έχει έτοιμη την πρότασή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης που ζητεί να κατέβουν τα όρια ποινής.

Η αναίρεση

Η υπόθεση φτάνει στον Άρειο Πάγο μετά από αναίρεση που άσκησε η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου για νομολογιακούς λόγους.  Υπενθυμίζεται άλλωστε πως μετά τον σάλο αλλά και το κύμα πρωτοφανούς συμπαράστασης από σωματεία εργαζομένων και απλών πολιτών η Δήμητρα Τσιαντάκη αποφυλακίστηκε:

«Έχω μεγάλη αγωνία για τις 6 Φλεβάρη , είναι μεγάλη ταλαιπωρία για εμένα όλο αυτό και θέλω πάρα πολύ να επιστρέψω και πάλι στη δουλειά μου. Αυτή τη στιγμή αναγκάζομαι να πηγαίνω να καθαρίζω κάποια σπίτια αλλά είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για μένα και την οικογένειά μου, οικονομικά», ανέφερε στο protothema.gr.

Οι 23 μέρες στη φυλακή!

Η Δήμητρα Τσιαντάκη κρατήθηκε στις φυλακές Ελαιώνα για 23 ημέρες. Στην αρχή μεταφέρθηκε στην Β πτέρυγα, που θεωρείται μεταβατική και κρατούνται εκεί οι γυναίκες τις πρώτες ημέρες, ενώ μετά πήγε στην Α πτέρυγα. Στο κελί της υπήρχαν άλλες 12 έως 13 κρατούμενες, οι περισσότερες για οικονομικές υποθέσεις. Το πρώτο βράδυ δεν κατάφερε να κοιμηθεί καθώς φοβόταν, ενώ ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να ξεχάσει τον ήχο που έκανε η κλειδαριά όταν έκλεινε η πόρτα του κελιού.

«Στη φυλακή δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι θα μείνω τόσα χρόνια μέσα, πίστευα ότι αύριο θα φύγω. Λες και ήμουν σε ένα άλλο κόσμο, δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Ήμουν και πολύ φοβισμένη, χαμένη, δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω, έμοιαζα με ένα παιδάκι που το άφηναν μόνο του να επιβιώσει. Οι περισσότερες κρατούμενες στο κελί ήταν μέσα για οικονομικά θέματα, μόνο δυο τρεις ήταν για φόνο και άλλα. Το πρώτο βράδυ δεν κοιμήθηκα από το φόβο μου και την ανασφάλεια. Η χειρότερη στιγμή που δεν μπορώ να ξεχάσω, είναι ο ήχος όταν κλειδώνουν τις πόρτες και δεν μπορείς να πας πουθενά, πολύ άσχημο συναίσθημα. Έκατσα 23 μέρες και ένιωσα ότι ο χρόνος είχε παγώσει. Πώς θα περνούσαν τα δέκα χρόνια;» δήλωνε χαρακτηριστικά.

«Είμαι πολύ χαρούμενη, ευτυχισμένη, που είμαι με την οικογένειά μου. Μου φαίνεται απίστευτο που είμαι έξω. Στη φυλακή νόμιζα ότι έβλεπα όνειρο και κάποια στιγμή θα ξυπνήσω. Σήμερα προσπαθώ να προσαρμοστώ, όμως ψυχολογικά δεν είμαι καλά. Και μια μέρα να κάτσεις στη φυλακή, είναι βαρύ. Από τη στιγμή που αποφυλακίστηκα δεν έχω βγει έξω, ούτε στο σούπερ μάρκετ, ούτε στο φούρνο, ούτε στη βεράντα του σπιτιού μου. Όλο αυτό που συνέβη νιώθω ότι έκανε κακό και στη ψυχολογία μου και στην αξιοπρέπειά μου. Η γειτονιά με ξέρει χρόνια, γνωρίζει ποια είμαι, αλλά εγώ αισθάνομαι περίεργα, είναι ακόμη μπερδεμένα τα συναισθήματά μου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ