Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ξένη Δημητρίου: Ανεφάρμοστες οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ  που απαγορεύουν τα βασανιστήρια των κρατουμένων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξένη Δημητρίου: Ανεφάρμοστες οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ  που απαγορεύουν τα βασανιστήρια των κρατουμένων

Οι καταγγελίες για κακομεταχείριση και απάνθρωπη ή εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος κρατουμένων έχουν φέρει πολλές φορές τη χώρα μας στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση του ελληνικού δικαιϊκού συστήματος καθώς  και των διεθνών κανόνων που απαγορεύουν ρητά τα βασανιστήρια. Συχνές και οι καταδικαστικές αποφάσεις από το ΕΔΔΑ για την Ελλάδα, εξαιτίας των κρουσμάτων   βίας και κακοποίησης των κρατουμένων από τη στιγμή της σύλληψής τους αλλά και στη συνέχεια.  Μία πραγματικότητα η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων αλλά και «πληγώνει» την εικόνα της χώρας μας ως κράτους δικαίου.

Χωρίς τέλος η κακοποιήσεις των κρατουμένων παρά τις καταδίκες της Ελλάδος από το ΕΔΔΑ

Και όμως. Οι ευρωκαταδίκες  φαίνεται ότι δεν πτοούν τα αρμόδια όργανα επιβολής του νόμου στη συμπεριφορά τους απέναντι στους κρατουμένους αφού  εξακολουθούν να καταγγέλλονται για κακομεταχείριση, κατά παράβαση των  αποφάσεων  του ΕΔΔΑ.

Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Μπροστά σ’ αυτά τα φαινόμενα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας της, απέστειλε παραγγελία στις κατά τόπους Εισαγγελίες της χώρας για  την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που απαγορεύουν ρητά τα βασανιστήρια κρατουμένων. Ζητεί  μάλιστα από τους συναδέλφους της,  εισαγγελικούς  λειτουργούς να είναι δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε όποιο στάδιο της κράτησης, διαπιστώνεται κακομεταχείριση. Κάνει λόγο δε για επιτακτική ανάγκη συμμόρφωσης καθώς η Ελλάδα είναι πλέον σε καθεστώς σχετικής επιτήρησης για το θέμα αυτό.

Οι ευρωκαταδίκες επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό

Η κ. Δημητρίου, στην παραγγελία της, υπογραμμίζει δε και την οικονομική επιβάρυνση που έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό τα πρόστιμα που επιδικάζονται στην Ελλάδα.

Διαβάστε την παραγγελία της κ. Δημητρίου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ