Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ξένη Δημητρίου προς δικαστικούς λειτουργούς: Προσοχή στα  αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξένη Δημητρίου προς δικαστικούς λειτουργούς: Προσοχή στα  αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

«Καμπανάκι» προς τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της χώρας προκειμένου να  είναι πιο «προσεκτικοί» στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που αποστέλλουν σε άλλες χώρες , χτυπά με εγκύκλιό της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Καθώς  η Ελλάδα έχει  δεχτεί αρκετές «παρατηρήσεις» για «ασαφή» και «αόριστα» αιτήματα με συνέπεια πολλά από αυτά να απορρίπτονται η κ. Δημητρίου αναφέρει ότι αφενός τα «λάθος» αιτήματα εμποδίζουν τη διερεύνηση των υποθέσεων εντός της ελληνικής επικράτειας, αφετέρου  μειώνουν την αξιοπιστία της χώρας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει:

«Σύμφωνα με το ισχύον στη χώρα μας νομικό πλαίσιο , οι δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές πρέπει, να επικοινωνούν στο μέγιστο βαθμό με τις αλλοδαπές αρχές, προς διασαφήνιση των όρων, (προϋποθέσεων), από τους οποίους οι τελευταίες ενδέχεται να εξαρτούν την παροχή της δικαστικής συνδρομής . Συνεπώς οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές της χώρας μας, θα πρέπει στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τις εκάστοτε καθ΄ ύλην αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού, να διαβουλεύονται με αυτές, έτσι ώστε, να αποφεύγονται τυχόν παρερμηνείες των προαναφερόμενων όρων,(προϋποθέσεων),είτε, ως προς τα πρόσωπα,στα οποία αφορά το αιτούμενο αποδεικτικό υλικό ,είτε, ως προς τις ποινικά διερευνώμενες αξιόποινες πράξεις, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν, ότι η δικαστική συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές δεν συμβάλλει μόνο στην ανεύρεση της αλήθειας εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας αλλά και στην αναβάθμιση της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας μας, και, εν τέλει, στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας. Για τους λόγους αυτούς , θα θέλαμε να επιστήσουμε την ιδιαίτερη προσοχή των εισαγγελέων και των ανακριτών της χώρας μας, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως προς την τήρηση των προαναφερθέντων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ