Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο Άρειος Πάγος ανοίγει ξανά τον φάκελο του εμπρησμού του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Άρειος Πάγος ανοίγει ξανά τον φάκελο του εμπρησμού του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης

Λίγους μήνες μετά την αθώωση της 59χρονης δικαστικής υπαλλήλου και του 55χρονου αδελφού της για τη μυστηριώδη πυρκαγιά  που ξέσπασε, κατακαίοντας αρχεία, δικογραφίες και δεκάδες έγγραφα, στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης, το Σεπτέμβριο του 2016, ο Άρειος Πάγου διαβιβάζει την υπόθεση εκ νέου στο ακροατήριο για να κριθεί και πάλι.

Αναίρεση μόνο για την αθώωση της δικαστικής υπαλλήλου

Στο «στόχαστρο» μπαίνει αυτή τη φορά όμως μόνο η 59χρονη δικαστική υπάλληλος καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν πείστηκε από το σκεπτικό της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Φλώρινας που την αθώωσε. Για το λόγο αυτό, παραπέμπεται και πάλι σε δίκη, αυτή τη φορά όμως χωρίς να έχει συγκατηγορούμενο τον αδελφό της ο οποίος επίσης αθωώθηκε, ομόφωνα από τα αδικήματα του  εμπρησμού από πρόθεση, της άμεσης συνέργεια σε καταστροφή εγγράφων και της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Οι αρεοπαγίτες ωστόσο διατηρούν σοβαρές αμφιβολίες για την αθωότητα της 59χρονης θεωρώντας πως υπάρχουν στοιχεία σε βάρος της τα οποία πρέπει να ερευνηθούν, από το δικαστήριο, με διαφορετική σύνθεση δικαστών που θα κρίνουν τις αποδιδόμενες σ’ αυτήν αξιόποινες πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό και  διακεκριμένες φθορές.

Άγνωστος ο δράστης

Έτσι, αν και ο δράστης της καταστροφικής φωτιάς στα γραφεία της Εισαγγελίας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας παραμένει άγνωστος για τη Δικαιοσύνη, αναζητείται η ηθική αυτουργός η οποία φέρεται ότι εμπνεύστηκε και οργάνωσε το σχέδιο προκειμένου να εξαφανιστούν όλες οι δικογραφίες που ήταν βρίσκονταν στα γραφεία που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, νωρίς το πρωί της 22ας Σεπτεμβρίου του 2016.

Τι «καίει» την 59χρονη

Οι υποψίες  από την πρώτη στιγμή στράφηκαν στην 59χρονη η οποία εργάζεται ως  δικαστική υπάλληλος  περίπου  32 χρόνια, ενώ τα τελευταία έξι υπηρετούσε στην Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας. Ήταν υπεύθυνη για τη σύνταξη και την επίδοση των κλήσεων των κατηγορουμένων, μαρτύρων και λοιπών διαδίκων για τις συνεδριάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων.

Πειθαρχική ποινή για καθυστερήσεις

Ένα χρόνο όμως πριν την πυρκαγιά, επιβλήθηκε στη συγκεκριμένη δικαστική υπάλληλο πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης ενός μήνα, με στέρηση αποδοχών για καθυστέρηση στην καθαρογραφή των πρακτικών του Εφετείου όπου υπηρετούσε νωρίτερα, μη υποβολή εφέσεων κλπ. Παρά την πειθαρχική τιμωρία της μάλιστα, η 59χρονη φέρεται πως συνέχιζε να ήταν εξαιρετικά αμελής με αποτέλεσμα, σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση, η συζήτηση σε τουλάχιστον 12 υποθέσεις προηγούμενων δικασίμων, να κηρυχθεί απαράδεκτη ελλείψει κλητεύσεων των κατηγορουμένων.

Παρότι οι συνάδελφοί της, τόνιζαν πως δεν είναι ανεύθυνη ή φυγόπονη, εν τούτοις έλεγαν πως λόγω προσωπικών προβλημάτων που επέτειναν ο θάνατος του πατέρα και ενός αδελφού της, είχε δυσκολία να ανταποκριθεί στο φόρτο της δικαστηριακής ύλης που διαχειριζόταν.

Η αλλαγή και ο φόβος νέας δίωξης

Όλα αυτά όμως ήταν αρκετά για να κινήσουν τις υπόνοιες στην 59χρονη «ότι θα μπορούσε να εμπλέκεται στην πρόκληση της πυρκαγιάς προκειμένου να ματαιώσει τη διενέργεια των δικαστηρίων της 22-9-2016, φοβούμενη την ματαίωση υποθέσεων λόγω της παράλειψης διενέργειας εκ μέρους της των απαιτούμενων κλητεύσεων και κατ’ επέκταση την άσκηση σε βάρος της και έτερης πειθαρχικής δίωξης, δεδομένου μάλιστα ότι κατά το χρόνο εκείνο είχε αλλάξει και το πρόσωπο του Προϊσταμένου του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος θα προήδρευε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τη δικάσιμη της 22-9-2018 για πρώτη φορά και ο οποίος εξαντλούσε το πινάκιο (δίκαζε όλες τις υποθέσεις που είχαν προσδιορισθεί), γεγονός που ενδεχομένως να είχε πληροφορηθεί η κατηγορουμένη και να είχε θορυβηθεί».

Στοιβαγμένες οι δικογραφίες

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως οι μεγαλύτερες ζημιές από τη φωτιά έγιναν στο γραφείο της 59χρονης.

«Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι, πλησίον της θύρας του γραφείου της και κάτω στο πάτωμα, λόγω της στενότητας χώρου και της έλλειψης απαραίτητων επίπλων (ραφιών), ήταν τοποθετημένες πολλές και ογκώδεις δικογραφίες. Κατά την εξέτασή του δε  μάρτυρας  δήλωσε ότι το γεγονός της τοποθέτησης δικογραφιών στο πάτωμα και πλησίον της πόρτας του γραφείου της κατηγορουμένης το παρατήρησε μόλις την προηγουμένη της πυρκαγιάς ημέρα, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες ότι μπορεί να έγινε σκόπιμα από την κατηγορουμένη. Όμως, άλλη   μάρτυρας εξεταζόμενη, κατέθεσε ότι, “το γραφείο ήταν μικρό και γεμάτο χαρτιά, υπήρχαν χαρτιά στο πάτωμα, κάτω από το τραπεζάκι και κάτω από τους καναπέδες. Νομίζω ότι υπήρχαν χαρτιά και κοντά στην πόρτα. Πάντα υπήρχαν χαρτιά δίπλα στην πολυθρόνα …”. Εκ της καταθέσεως αυτής συνάγεται ότι, η τοποθέτηση δικογραφιών από την κατηγορουμένη στο δάπεδο και πλησίον της πόρτας του γραφείου της δεν ήταν ασυνήθιστο γεγονός».

Πολλοί θα είχαν κίνητρο

Βέβαια, οι ουσιώδεις για την έρευνα παραλείψεις των αστυνομικών αρχών οι οποίες διαπιστώθηκαν στο στάδιο της προδικασίας αλλά και το γεγονός ότι πολλοί από τους κατηγορουμένους στις εν λόγω υποθέσεις θα είχαν κίνητρο για την καταστροφή των δικογραφιών, προσβλέποντας στη ματαίωση της δίκης ή και στην παραγραφή των αδικημάτων τους, οδήγησαν μεταξύ άλλων στην αθώωση της 59χρονης.

Άλλωστε, «τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε από τις διωκτικές αρχές η πεποίθηση για την εμπλοκή της κατηγορουμένης αυτής στα προαναφερθέντα αδικήματα, συνδέονταν άρρηκτα με την υποτιθέμενη παρουσία του αδερφού της και συγκατηγορουμένου της  στον περιβάλλοντα χώρο του δικαστικού μεγάρου κατά το χρόνο προ της εκδηλώσεως της πυρκαγιάς (γεγονός που ενίσχυσε – κατά τα προαναφερθέντα – και τις σε βάρος του υπόνοιες ενοχής), η οποία (παρουσία του) θεωρήθηκε σχεδόν ως βεβαία από την αστυνομία, γεγονός όμως που δεν ισχύει».

Στόχος το γραφείο της κατηγορουμένης

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τονίζουν και οι αρεοπαγίτες, η πυρκαγιά ξέσπασε στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης, χωρίς ευτυχώς να πάθουν τίποτα οι υπάλληλοι που εκείνη την ώρα πήγαιναν στα γραφεία τους αλλά είδαν τους καπνούς να βγαίνουν από τα παράθυρα του τρίτου ορόφου και ειδοποίησαν αμέσως την Πυροσβεστική.  Άρα « πραγματώθηκε η πράξη του εμπρησμού από πρόθεση  καθώς και αυτή της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας ενώ  βασικός στόχος ήταν το γραφείο  στο οποίο εργαζόταν μόνο η κατηγορουμένη Π. Κ. και το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς».

26 δικογραφίες του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 4 του Μ.Ο.Ε. Δυτικής Μακεδονίας και 2  του Μ.Ο.Δ. κάηκαν ολοσχερώς ή εν μέρει από τη φωτιά. Ωστόσο χάρη στις  υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπηρετούντων στην Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας  αποφεύχθηκε η παραγραφή κάποιας υπόθεσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ