Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τα «φαβορί» για την Προεδρία και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα «φαβορί» για την Προεδρία και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Τρείς δικαστίνες και ένας εισαγγελέας θα διεκδικήσουν τελικά τις κορυφαίες θέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, τον Άρειο Πάγο. Υπό την σκιά των εκτιμήσεων, ακόμα και  εντός της Δικαιοσύνης, πως η κυβέρνηση σπεύδει για παν ενδεχόμενο να είναι έτοιμη ώστε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο να έχει προλάβει να επιλέξει εκείνη την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία στη διάσκεψη των προέδρων που προέκρινε τους  επικρατέστερους.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νικ. Σαλάτας  χαρακτήρισε τις διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας στη δικαιοσύνη, πρόωρες. Πρωτοτυπία αποτελεί δε το γεγονός ότι από τις συνολικά 6 υποψηφιότητες (3 για κάθε θέση) οι δυο είναι κοινές και για τις δυο , συνεπώς οι υποψήφιοι είναι 4.

Δυο κοινοί υποψήφιοι

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως από αυτούς που προκρίθηκαν οι 3 είναι γυναίκες (και όλες προερχόμενες από το δικαστικό σώμα, δυο αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου και μια Αρεοπαγίτης) και ένας άνδρας προερχόμενος από τον Εισαγγελικό κλάδο, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης.

Για Πρόεδρος

Για τη θέση του προέδρου ισοψήφησαν με 15 ψήφους η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου  Ειρήνη Καλού και η Αρεοπαγίτης  Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου  Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ακολούθησαν κατά σειρά ο Αρεοπαγίτης Γεώργιος Χοϊμές, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου  Αγγελική Αλειφεροπούλου και η Αρεοπαγίτης Αρτεμισία Παναγιώτου.

Για εισαγγελέας

Για τη θέση του εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  Χ. Βουρλιώτης συγκέντρωσε 15 ψήφους, ενώ η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού από 9 ψήφους. Οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στην ακρόαση ήταν η Δήμητρα Κοκοτίνη, ο Βασίλης Πλιώτας κι ο Παναγιώτης Καραγιάννης.

Την τελική απόφαση θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες. Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία δεν δεσμεύει το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή μπορεί να επιλεγεί οποιοσδήποτε από τους τρεις προτεινόμενους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ