Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου -εν συμβουλίω- αποφασίζει για τον Δημ. Κουφοντίνα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου -εν συμβουλίω- αποφασίζει για τον Δημ. Κουφοντίνα

Μέσα σε κλίμα σχεδόν καθημερινών παρεμβάσεων , άλλοτε με επιθέσεις, άλλοτε ειρηνικών με πανό και πορείες και άλλοτε με σπασίματα ανά την Ελλάδα και τον Δημ. Κουφοντίνα σε απεργία πείνας από τις 2 Μαΐου το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να πάρει απόφαση αν θα αναιρέσει το ομόφωνό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου με το οποίο μπλοκαρίστηκε η άδεια του πολυισοβίτη της 17Ν.

Εισηγήτρια στο συμβούλιο θα είναι η ίδια η κα Δημητρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που ζήτησε και την αναίρεση  του βουλεύματος. Όπως εξηγούν πηγές του Αρείου Πάγου η αναίρεση ασκήθηκε γιατί υπάρχουν διιστάμενες νομικές απόψεις σχετικά με τη χορήγηση αδείας σε πολυισοβίτες.

Η συνήγορος του Ιωάννα Κούρτοβικ έχει στείλει ένα υπόμνημα στους δικαστές με το οποίο εξηγεί τη θέση του και μεταξύ άλλων αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «οι ρητορικές δηλώσεις οι οποίες υπολείπονται σε ένταση του δημοσίου λόγου δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε βάρος του κρατούμενου»  εννοώντας προφανώς την  φράση  περί  «του κόκκινου νήματος των αγώνων» με την οποία, όπως λέει,  σηματοδοτούσε την έναρξη της απεργίας πείνας, πριν ένα χρόνο και  «δεν μπορεί να θεωρείται ως κάλεσμα σε άσκηση βίας , καθώς η απεργία πείνας δεν  συνιστά άσκηση βίας».

«Δεν έχουν δικαίωμα τα όργανα της φυλακής να κρίνουν τις ιδεολογικές απόψεις του κρατούμενου ούτε βάση αυτών να εικάζουν τις μελλοντικές προθέσεις του», αναφέρει σχετικά με την αναφορά των δικαστών πως θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του.

Θα υπάρξει λύση;   

Η κρίση των ανώτατων δικαστών δεν σηματοδοτεί a priori ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αφού προκύπτει ένα σοβαρό νομικό  θέμα. Εάν οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν τακτικές άδειες, όπως ορίζει ο νόμος για τους καταδικασμένους σε µία φορά ισόβια. Σύμφωνα µε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τη δεκαετία του 1990 υπάρχουν γνωμοδοτήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών σύμφωνα µε τις οποίες και οι καταδικασμένοι σε πολλές φορές ισόβια µμπορούν να λάβουν τακτική άδεια.

Έχει, όμως, εκφραστεί και η αντίθετη άποψη, όπως συνέβη µε τους δικαστές του συμβουλίου του Βόλου, οι οποίοι έκριναν στο βούλευμά τους ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας στον «Λουκά» της «17Ν», αφού δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον νόμο για ό,τι συμβαίνει µε τους πολυϊσοβίτες. Στη συνέχεια, ωστόσο, έκριναν ότι δεν συντρέχουν ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου, διότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει σωφρονιστεί. Για την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, οι δικαστές του συμβουλίου έσφαλαν για ακόμη έναν λόγο: Αφού έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, όφειλαν να µην µπουν στο σκέλος των ουσιαστικών.

Χρονοβόρα η διαδικασία

Πάντως συνήθως η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν βγαίνει αυθημερόν, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Πιθανόν βέβαια λόγω της απεργίας πείνας να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Αν γίνει δεκτή η αναίρεση τότε θα κληθεί το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου με άλλη σύνθεση αυτή τη φορά να αποφανθεί για την άδεια του Κουφοντίνα.  Ουδείς γνωρίζει, όμως, ποια θα είναι η άποψή τους για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, για το εάν δηλαδή ο ∆ηµήτρης Κουφοντίνας τις πληροί. Εάν το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου διαφωνήσει µε την κρίση της Ξένης ∆ηµητρίου, η απόφαση των δικαστών του Βόλου θα παραμείνει ως έχει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ