Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εισαγγελέας: «Πλαστά τα έγγραφα αναπηρίας Φλώρου»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελέας: «Πλαστά τα έγγραφα αναπηρίας Φλώρου»

Μια δομημένη ομάδα που έστησε τη φάμπρικα «ανάπηρων» αποφυλακίσεων , στηριγμένη στις αλλαγές του άρθρου 110α του Ποινικού Κώδικα, τις οποίες έκανε το 2015, ο τότε υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, αναδεικνύεται από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας γύρω από τις συνθήκες αποφυλάκισης του καταδικασμένου στην υπόθεση Energa- Hellas Power , Άρη Φλώρου.   Οι αλλαγές αυτές συνίστανται στο γεγονός ότι προστέθηκε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα με το οποίο :

  • Αποφυλακίζεται με όρους κρατούμενος που διαπιστώνεται από το ΚΕΠΑ πως έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ασθένειά του στις φυλακές και,
  • Αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι που διαπιστώνεται από το ΚΕΠΑ πώς έχουν αναπηρία άνω του 67% και έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

Η βασική διαφοροποίηση ήταν πως η διάταξη αυτή δεν αφορά συγκεκριμένες ασθένειες, όπως γινόταν μέχρι τότε (π.χ AIDS, νεφρική ανεπάρκεια κλπ) αλλά οποιαδήποτε ασθένεια. Με αυτό το όπλο – και με βάση τις καταγγελίες – ο Άρης Φλώρος:

  • Παρουσίασε στο ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα εφετών Ευβοίας και το Συμβούλιο Εφετών που υιοθέτησε την πρότασή του,  «πλαστά και χαλκευμένα έγγραφα» ώστε να συγκροτήσει το 67% αναπηρία .
  • Χρησιμοποίησε – σύμφωνα με την ιδιωτική κλινική «Παναγία η Οδηγήτρια» που έστειλε επίσημη απάντηση στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων- την εξέταση θώρακος άλλου , συνονόματου ασθενούς, ώστε να δομήσει το ποσοστό αναπηρίας που απαιτούσε ο νόμος.

Εκτός αυτού σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέδωσε το βούλευμα που τον οδήγησε  πίσω στις φυλακές , η ασάφεια της τροποποίησης του άρθρου 110α από τον κ. Παρασκευόπουλο, οδήγησε στην λανθασμένη εκτίμηση πως μπορεί να αθροίζονται τα ποσοστά από επιμέρους αναπηρίες ώστε να φτάνουν στο 67%. Το συμβούλιο αποφαίνεται πως αυτό είναι λάθος και θα πρέπει το ποσοστό αναπηρίας να συγκροτείται από μια πάθηση.

Συνονόματος Άρης Φλώρος 

Η συγκλονιστικότερη αποκάλυψη όμως  (ξεκίνησε από τον ΣΚΑΙ) αφορά την πνευμονολογική εξέταση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Άρης Φλώρος ώστε να δομήσει το ποσοστό αναπηρίας.   Σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις, η εξέταση ανήκει σε άλλον ασθενή, ο οποίος όντως αντιμετωπίζει σοβαρό πνευμονολογικό πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο έτερος ασθενής λέγεται επίσης  Αριστείδης Φλώρος  αλλά με άλλο ΑΜΚΑ από τον κρατούμενο , και υποβλήθηκε σε αξονική θώρακος τον Μάιο του 2015 κατά τη διάρκεια αφαίρεσης χολής στην ιδιωτική κλινική “Παναγιά η Οδηγήτρια”.

Θύελλα από την αποκάλυψη κλινικής πως η βεβαίωση για προβλήματα στον πνεύμονα ανήκει σε άλλον συνονόματο ασθενή!

Στο απαντητικό έγγραφο που απέστειλε, η ιδιωτική κλινική προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 30.8.2018 αναφέρει: “Η κλινική δεν είχε ποτέ ως νοσηλευόμενο ούτε ως εξωτερικό ασθενή τον Αριστείδη Φλώρο με ΑΜΚΑ…. (του κατάδικου ). Το κείμενο που υπογράφει η γιατρός (….) δεν αντιστοιχεί στη γραμματεία μας, υπάρχουν συντακτικά λάθη, συνεπώς αρνούμεθα το περιεχόμενο του ως πλαστό. Στις 20. 9.16 που φαίνεται ότι ο Αριστείδης Φλώρος (κατάδικος) προέβη σε αξονική τομογραφία θώρακος στην κλινική μας, αυτό δεν προκύπτει από τα αρχεία αξονικού τομογράφου της κλινικής μας. Η κλινική στα αρχεία της έχει ως ασθενή έναν με το όνομα Αριστείδης Φλώρος με ΑΜΚΑ …. ο οποίος είχε νοσηλευτεί το Μάιο του 2015 με οξεία χολοκυστίτιδα και υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή. Τότε υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία θώρακος. Ως εκ τούτου ο άλλος ασθενής δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που αναφέρεται στο έγγραφο σας καθώς ο άλλος ασθενής αφορά σε άτομο σαφώς μεγαλύτερο σε ηλικία, με διαφορετική διάγνωση, διαφορετικό ιατρό και διαφορετική ιατρική περίπτωση. Όλα τα ανωτέρω αποδεικνύονται από τα έγγραφα που επισυνάπτει η κλινική με την παρούσα.”

 Επανεκτίμηση και μείωση αναπηρίας κατά 15%

Όλα αυτά οδήγησαν σε ένα μπαράζ ενεργειών την ώρα ουσιαστικά που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας για να αποφανθεί επί της έφεσης που είχε ασκήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάμπρος Σοφουλάκης.  Οι αποκαλύψεις εκ μέρους του Ευαγγελισμού, περί «πλαστότητας»  ιατρικών γνωματεύσεων του Άρη Φλώρου οδήγησαν σε επανεξέταση του ιατρικού φακέλου από τη δευτεροβάθμια επιτροπή του  Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με παραγγελία του ΕΦΚΑ , η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως “το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του Αριστείδη Φλώρου ανέρχεται σε ποσοστό 55%, κατά ιατρική εκτίμηση”. Όμως, ακόμα κι αν το ποσοστό αναπηρίας του Φλώρου δεν είχε μειωθεί, ακόμα κι αν όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις του ήταν γνήσιες και νόμιμες, ακόμα και τότε δεν θα έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί, με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τους έχοντες αναπηρία άνω του 67%.  Κι αυτό αποτελεί την κρίση του Συμβουλίου Εφετών Εύβοιας,  υπό τον πρόεδρο Εφετών Χρήστο Κατσιάνη (γνώστη υποθέσεων διαφθοράς καθώς, μεταξύ άλλων, προήδρευσε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Άκη Τσοχατζόπουλου). Το Συμβούλιο υιοθέτησε με την πρόταση-καταπέλτη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Εύβοιας Λάμπρου Σοφουλάκη μετά την ακαριαία διαβίβαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας Δημήτρη Προκοπίου, όλων των νέων στοιχείων για την πλαστότητα ιατρικών γνωματεύσεων. Κατέληξε έτσι σε ένα βούλευμα-φωτιά για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας φάμπρικας αποφυλακίσεων βαρυποινιτών που πάσχουν με μικρά ποσοστά αναπηρίας από διάφορες παθήσεις, ωστόσο η συνάθροιση αυτών των ποσοστών τους οδηγεί στην ελευθερία.

Όχι συνάθροιση ποσοστών 

Δεν αποτελεί βούληση του νομοθέτη να αποφυλακίζονται βαρυποινίτες, των οποίων τα μικρά ποσοστά αναπηρίας σε διάφορες ασθένειες συναθροίζονται για να επιτύχουν το 67% που ξεκλειδώνει το κελί τους, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα εφετών Λάμπρου Σοφουλάκη, η οποία έγινε καθ’ ολοκληρίαν  δεκτή από το Συμβούλιο: “Η γενόμενη συνάθροιση των ποσοστών αναπηρίας για τον υπολογισμό του απαιτούμενου από το νόμο ποσοστού του 67%, δεν ανήκει στην πραγματική βούληση του νομοθέτη καθότι για τη χορήγηση της υπό τον όρο της ανακλήσεως απόλυσης, θα πρέπει η αναπηρία την οποία ο κατάδικος εμφανίζει, να οφείλεται σε μία και μόνη νόσο, η οποία δεν δύναται να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εντός της φυλακής κι αν εξακολουθήσει να εκτίει την ποινή του, μπορεί να προκληθεί επιδείνωση ή σοβαρή και μόνιμη βλάβη της υγείας του.” Στην πρόταση του, η οποία υιοθετήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο που ακύρωσε την αποφυλάκιση του Άρη Φλώρου, ο κ.Σοφουλάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων λόγω αναπηρίας. Όπως αναφέρει: “Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ’ όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων “οιονεί” αναπήρων από καταστήματα κράτησης.” Το Συμβούλιο Εφετών, συνεκτιμώντας τα στοιχεία που εστάλησαν από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κατέληξε στην κρίση ότι τα πιστοποιητικά που οδήγησαν στη μεγάλη αναπηρία και την αποφυλάκιση του Φλώρου είναι “πλαστά και χαλκευμένα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ