Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νέος Ποινικός Κώδικας: Ποιος απορεί που αποφυλακίστηκε ο Αρ. Φλώρος;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος Ποινικός Κώδικας: Ποιος απορεί που αποφυλακίστηκε ο Αρ. Φλώρος;

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί αποφυλακίστηκε ο Άρης Φλώρος είναι απλή: Γιατί ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει από την 1η Ιουλίου, μειώνει τις ποινές που απαγγέλονται για τους κατηγορουμένους ως καταχραστές του δημοσίου χρήματος, συνεπώς έχει σχεδόν εκτίσει την όποια ποινή του επιβληθεί ακόμα και στο Εφετείο. Τόσο απλά, τόσο νομικά…

Ο Άρης Φλώρος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση ENERGA – HELLAS POWER  και το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει δυο ελαφρυντικά.  Ο Φλώρος είχε καταδικαστεί με βάση τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου(1608/50)  που προέβλεπε ποινή (έως και) ισοβίων για τέτοιου είδους αδικήματα.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιουλίου, και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος αυτός καταργήθηκε και η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι τα 15 χρόνια. Όταν αναγνωριστεί 1 ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο η ποινή μειώνεται στα (ανώτατο ) 11 χρόνια και όταν αναγνωριστεί και δεύτερο (όπως στην περίπτωση Φλώρου) η ποινή φτάνει (ταβάνι) στα 8 χρόνια. Για το ίδιο αδίκημα, την ίδια δικογραφία, το ίδιο πρόσωπο. Άρα ο Φλώρος με τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει ποινή από 1-8 χρόνια.

Τα έχει εκτίσει

Ο Φλώρος σύμφωνα με την αίτηση των συνηγόρων του, έχει εκτίσει ήδη 4 χρόνια πραγματικής φυλάκισης και 2 χρόνια με ευεργετικό υπολογισμό (μεροκάματα). Συνεπώς, όπως είπαν , είτε η τελική ποινή του γίνει 11 χρόνια, είτε 8 χρόνια, έχει εκτίσει το μέρος που απαιτείται για να αποφυλακιστεί. Η αναστολή εκτέλεσης της ποινής του έγινε δεκτή ομόφωνα από τους 5 δικαστές του Εφετείου, απλώς γιατί ήταν νομικός μονόδρομος για αυτούς με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που καθόρισαν τα νέα όρια ποινής για τους καταχραστές του δημοσίου. Άλλωστε αν δεν έβγαινε τώρα με αναστολή εκτέλεσης ποινής θα έβγαινε π.χ αύριο με απόλυση υπό όρους.

Ομόφωνα

Ο αντίλογος είναι πως ο εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε να απορριφθεί η αίτησή του, επικαλούμενος την διαδρομή του Αρ. Φλώρου (υπόθεση πλαστογράφησης πιστοποιητικών για την οποία είναι κατηγορούμενος από πέρυσι το καλοκαίρι) ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις πως κινδυνεύει στις φυλακές αφού – υπάρχει σχετική δικογραφία- έχει στοχοποιηθεί από την Αλβανική μαφία των φυλακών, τα μέλη της οποίας  φέρονται να του ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα.

Όμως οι 5 δικαστές της έδρας, ομόφωνα, αποφάσισαν πως αυτό είναι αδιάφορο νομικά, αφού ο νέος Ποινικός Κώδικας, προδιέγραψε την τύχη του Φλώρου, όπως βέβαια και πολλών άλλων κατηγορουμένων ως καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Ποιος απορεί ;

Ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου που είχε ψηφιστεί το 1950, ήταν αυτός που είχε οδηγήσει στις φυλακές, την καθαρίστρια του Βόλου. Η υπόθεση είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και (σχεδόν) άπαντες, συμφώνησαν πως πρέπει να καταργηθεί ως αναχρονιστικός αφού εξίσωνε τον οικονομικό εγκληματία με τον δολοφόνο (ποινή ισοβίων και για τους δύο).  Ήταν επίσης σαφώς πως με την μείωση των ποινών θα ευνοούνταν και πρόσωπα και υποθέσεις που δεν έχουν την ίδια αποδοχή στην κοινωνία όπως η καθαρίστρια του Βόλου. Μάλιστα το θέμα είχε τεθεί πολλάκις από όλους και η απάντηση των αρμοδίων ήταν πως ο νομοθέτης δεν μπορεί να αλλάξει τον κώδικα σε χρόνο «νεκρό» , σε χρόνο δηλαδή που δεν θα επηρεάζονται εκκρεμείς υποθέσεις. Αυτό είναι μια αποδεκτή άποψη . Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι να απορούμε τώρα που αποφυλακίστηκε ο Φλώρος γιατί αγγίζουμε τα όρια της υποκρισίας, κυρίως από αυτούς που νομοθέτησαν σχετικά..

Για να γίνει λοιπόν απολύτως σαφές, για την αποφυλάκιση Φλώρου, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν,  δεν «ευθύνονται»  ούτε οι δικαστές, ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Η βάση είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας που ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ