Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Άγγελος Τσιγκρής: Η παράνομη μετανάστευση, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άγγελος Τσιγκρής: Η παράνομη μετανάστευση, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αποτελούν αντιπάλους της κοινωνίας, για αυτό το λόγο και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για έκρηξη των φαινομένων ρατσισμού απέναντι στους μετανάστες, αλλά αφορμή για να ξαναδεί η διεθνής κοινότητα το θέμα της μετανάστευσης και να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Γράφει ο καθηγητής Άγγελος Τσιγκρής

Το ενδεχόμενο η τρομοκρατία να εκμεταλλευτεί το φαινόμενο της μετανάστευσης, είναι ένα θέμα, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχει διαπιστωθεί συστημικός δεσμός ανάμεσα στην τρομοκρατία και την μετανάστευση για αυτό και δεν θα πρέπει να αφήσουμε την καχυποψία και την ξενοφοβία να υπερισχύσουν σε ένα γόνιμο προβληματισμού για την εξεύρεση λύσεων.

Η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών δεν είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση της κυριαρχίας των κρατών, αλλά ούτε και με την πρακτική εφαρμογή της εθνικής ασφάλειας.

Τα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού τρομοκρατικών απειλών, σύλληψης ξένων μαχητών και αποτροπής του βίαιου εξτρεμισμού, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πολύ σοβαρής συζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η ενίσχυση των συνόρων των κρατών της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κάθε χρόνο μεταναστεύουν περίπου 175 εκατομμύρια άνθρωποι, από αυτούς περίπου 159 εκατομμύρια κρίνονται ως διεθνείς μετανάστες, ενώ 16 εκατομμύρια αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.

* δικηγόρος–Καθηγητής Εγκληματολογίας, πρώην Γ.Γ. του Υπ. Δικαιοσύνης.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο ant1news.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ