Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ίων Παπαδάκης: Το ψέμα και τα «ψιλά γράμματα» του Υπ. Οικονομικών για τις 120 δόσεις!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ίων Παπαδάκης: Το ψέμα και τα «ψιλά γράμματα» του Υπ. Οικονομικών για τις 120 δόσεις!

Τελικά οι 120 δόσεις δεν είναι και τόσο «μέτρο ανακούφισης» της ελληνικής κοινωνίας και δη των οικονομικά ασθενέστερων! Και αυτό διότι το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε λέγοντας -αν όχι ψέματα-, τη μισή αλήθεια να ακολουθήσει την «αγαπημένη» μέθοδο (ειδικά) των τραπεζών όπου η αλήθεια κρύβεται στα «ψιλά γράμματα»!

Γράφει ο δημοσιογράφος Ίων Παπαδάκης

Έτσι κανείς δεν μπήκε στον κόπο (φυσικά πονηρά σκεπτόμενος) να διευκρινίσει ότι εάν ένας φορολογούμενος έχει οφειλές σε περισσότερες από μία ΔΟΥ τότε το όνειρο της συνολικής ρύθμισης πάει περίπατο!

Και εξηγώ…

Υποθετικά ας πούμε ότι φορολογούμενος λόγω μετακόμισης κατοικίας έχει αλλάξει περισσότερες από μια ΔΟΥ. Έτσι έχει μία οφειλή που δημιουργήθηκε στο Παλαιό Φάληρο, ύψους 5.500 ευρώ και στην συνέχεια δημιούργησε μία άλλη στην Νέα Σμύρνη ύψους 1200 ευρώ…

Βέβαια εδώ να τονίσω ότι η οφειλή των 7.700 ευρώ εμφανίζεται και αφορά συνολικά το ίδιο ΑΦΜ!

Και τώρα πάμε στα παράλογα του αθάνατου υδροκέφαλου ελληνικού δημοσίου:

Η ΑΑΔΕ αντί να ενοποιήσει τις οφειλές ενός ΑΦΜ, αναγκάζει τον φορολογούμενο να κάνει δύο -ή και παραπάνω- διακανονισμούς! Έναν για τις 5.500 ευρώ (που είναι οφειλές στην ΔΟΥ Π. Φαλήρου) με δόση περίπου 60 ευρώ και έναν για τα 1200 ευρώ (που είναι οφειλές στην ΔΟΥ Ν. Σμύρνης) με δόση περίπου 32 ευρώ, ήτοι σύνολο 92 ευρώ περίπου!

Στην περίπτωση όμως που η οφειλή ήταν συνολικά 7.700 ευρώ ή δόση θα ήταν περίπου 64 ευρώ! Δηλαδή μία διαφορά δόσης 30 ευρώ το μήνα!

Και αν κάποιοι θεωρούν ότι 30 ευρώ δεν είναι σημαντικό πλανώνται πλάνην οικτράν διότι για κάποια κατηγορία φορολογούμενων το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό!

Ψέμα ή παραλογισμός; Σίγουρα ο παραλογισμός και το μεγαλείο της γραφειοκρατίας (έστω και ηλεκτρονικής) είναι ότι διαχωρίζονται οφειλές που επιβαρύνουν ένα και μόνο φορολογικό μητρώο αν και είναι καθαρές οφειλές προς την εφορία και όχι μεικτές οφειλές (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμοι).

Θα μπορούσα να δώσω πολλούς χαρακτηρισμούς για αυτήν την «μη αλήθεια» («αλητεία» και «απατεωνιά» θα ήθελα να το πω αλλά, ας όψεται…)  των κρατούντων τα οικονομικά της χώρας στα χέρια τους! Επιλέγω κα το αφήσω ασχολίαστο και τα συμπεράσματα δικά σας!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ